25.02.2022 - Flossbach von Storch

Poetins oorlog


Poetins oorlog

Het Russische leger rukt op in Oekraïne. De aandelenmarkten over de hele wereld dalen. Wat betekent de oorlog in Oost-Europa voor beleggers?

De luchtaanvallen en de invasie van de Russische troepen in Oekraïne zullen Europa veranderen, mogelijk de wereld.

Wij kijken met droefheid en grote bezorgdheid naar de gebeurtenissen in Oost-Europa en hopen nog steeds dat diplomatie en rede uiteindelijk zullen zegevieren. Ook al spreken de beelden en televisietoespraken die in deze uren vanuit Oekraïne en Rusland worden uitgezonden een andere taal.

In tegenstelling tot de annexatie van de Krim door Rusland in 2014, komt de escalatie dit keer niet als een verrassing. Het conflict is al weken en maanden aan de gang.

Prijsbewegingen kunnen niet worden getimed

Toch is het moeilijk om de koersreacties op korte termijn die het gevolg zijn van de oorlog van Vladimir Poetin te timen of erop te anticiperen in overeenstemming met de respectieve nieuwssituatie, vooral omdat de acties van de Russische president berekend maar even grillig zijn. Pogingen tot timing kosten meestal rendement op de lange termijn. In dit opzicht zijn wij voorzichtig.

Onze aanpak als langetermijn belegger is hoe dan ook anders. Aangezien het "Ruslandrisico" of de risico's in verband met investeringen in Rusland niet nieuw zijn, hebben wij geen blootstelling aan de regio. Wij mijden ook bedrijven die al te afhankelijk zijn van de Russische markt en/of die aanzienlijk kunnen worden getroffen door een crisis in de regio, vooral op langere termijn - banken zijn daar volgens ons een van.

In plaats daarvan bestaat het grootste deel van onze aandelenportefeuille uit aandelen waarvan het groei- en winstpotentieel op lange termijn grotendeels losstaat van individuele markten of potentiële landenrisico's. Ze hebben een bewezen business model en weinig schulden.

Focus op een robuuste portefeuille

In overeenstemming met onze beleggingsrichtlijnen, het Flossbach von Storch pentagram, trachten wij potentiële risico's te beperken door - naast de kwaliteit van de hierboven beschreven individuele beleggingen - de nadruk te leggen op diversificatie , d.w.z. door de aan ons toevertrouwde middelen breed te verdelen over verschillende activaklassen, individuele effecten en valuta's in de gemengde portefeuilles en mandaten. In dit opzicht zijn goud (fysiek en niet-fysiek) en de Amerikaanse dollar belangrijke en dus vaste bestanddelen van de portefeuilles - en fungeren zij tegenwoordig als "portefeuille-immanente afdekkingen".

Al met al moeten de portefeuilles zo robuust zijn samengesteld dat zij zelfs grote crises op de lange termijn grotendeels ongeschonden kunnen doorstaan. Dit betekent niet dat de prijzen niet af en toe sterker zullen (of kunnen) dalen. Het is heel goed mogelijk dat de kapitaalmarkten in de komende weken en maanden verder zullen dalen, vooral omdat er andere risicofactoren zijn - vooral de inflatie en de mogelijke reactie van de centrale banken daarop.

Naar onze mening zou het echter verkeerd zijn om, met het oog op permanent negatieve reële rentes, een strategie die gericht is op reële activa en dus op de accumulatie van reële rijkdom, overboord te gooien uit vrees voor tijdelijke schommelingen, ook al is dat op dit moment misschien moeilijk. Met andere woorden: naar onze mening is het juist nu geen goed idee om de aandelenportefeuille aanzienlijk te verminderen.

Hoewel de politieke schade en het lijden van de mensen in Oekraïne immens zijn, zullen de gevolgen op lange termijn voor de wereldeconomie waarschijnlijk beperkt blijven. Het belang van Rusland komt in de eerste plaats voort uit zijn grondstoffen, met name zijn olie- en gasreserves. Het "Westen" zal dus op korte tot middellange termijn aanzienlijk hogere energiekosten moeten dragen, maar zal zich met vertraging afkeren van Rusland als energieleverancier.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .