Oog voor de es­sen­tie


Om het vermogen van onze klanten met succes te kunnen beheren, definiëren wij een beleggingsstrategisch wereldbeeld dat bepalend is voor de koers op langere termijn. In de dagelijkse stroom aan nieuwsberichten kan het makkelijk gebeuren dat de essentie verloren gaat. Wat zijn op lange termijn de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de wereldeconomie en de internationale kapitaalmarkten?  Wat betekent dat voor de verschillende beleggingsmogelijkheden?

De schulden van de industrielanden stijgen onophoudelijk. Niet alleen in Europa, maar ook in de VS en Japan. Dat de schulden ooit nog worden vereffend, is al weinig waarschijnlijk; veel landen hebben het ‘point of no return’, het punt vanaf waar men niet meer terug kan, volgens ons allang overschreden.

Uiteindelijk zijn er nog maar twee mogelijkheden om te voorkomen dat de economieën met de zwaarste schulden bezwijken onder de last van hun verplichtingen: schuldverlichting - of een rente die permanent lager is dan de inflatie. Dan kunnen de schulden langzaam maar zeker worden verminderd via inflatie. Spaarders hebben deze ontwikkeling al enige tijd kunnen waarnemen. Naar onze mening is het zeer waarschijnlijk dat de reële rentevoeten op lange termijn laag zullen blijven.

Naar onze mening is het weinig waarschijnlijk dat er op korte termijn iets verandert aan het lagerenteklimaat. De grote centrale banken zullen de rente vermoedelijk nog lang laag houden – anders kunnen de torenhoge staatsschulden niet op termijn gefinancierd worden.

Het agressieve beleid van de centrale banken gaat samen met een devaluatiewedloop van de valuta – een wedloop tussen de diverse economieën waarbij – zo wordt gevreesd - aan het eind slechts weinig winnaars zijn.

Met het oog op de wereldwijde massale schuld, de vergrijzing van de bevolking in de industrielanden en de structurele problemen in verschillende opkomende landen is het groeipotentieel van de wereldeconomie beperkt. Wij dienen derhalve vaarwel te zeggen aan de deels krachtige groeipercentages van de afgelopen decennia. De vette jaren zijn volgens ons voorbij.

In dit klimaat is er volgens ons een robuuste beleggingsstrategie noodzakelijk - een strategie, die duidelijke regels volgt, rekening houdt met verschillende beleggingsklassen en niet historisch gerelateerd is. Doorslaggevend bij iedere (!) beleggingsbeslissing is de risico-rendementsverhouding. Anders geformuleerd: het rendementspotentieel moet eventuele verliesrisico’s duidelijk overcompenseren. Koersschommelingen zijn niet per se gevaarlijk, maar kunnen op lange termijn denkende beleggers van tijd tot tijd aantrekkelijke kansen bieden.

Eersteklas aandelen dienen volgens ons dan ook een beduidend percentage van een breed opgestelde portefeuille uit te maken. Niet zomaar aandelen, niet die van de brede markten, maar echte kwaliteitswaarden - aandelen van bedrijven die in het verleden bewezen hebben gegarandeerd winst te behalen, die robuust groeien, wereldwijd actief zijn en weinig schulden hebben.

Obligaties daarentegen stabiliseren de portefeuille en verhogen de flexibiliteit om kansen te kunnen benutten als deze zich naar aanleiding van marktturbulenties voordoen. Met behulp van een opportunistische beleggingsstrategie kunnen soms aantrekkelijke effecten worden gevonden.

Ook goud (rechtstreeks/indirect) hoort volgens ons in de portefeuille, als valuta van de laatste instantie. Beleggers zouden de waarde van het edelmetaal niet alleen in euro of Amerikaanse dollar moeten meten, maar ook in ounces en staven. Goud is een verzekering tegen de bekende en onbekende risico’s van het financiële systeem.