26.01.2022 - Michael Illig

China's rode kaarten


China's rode kaarten

Het communistische leiderschap in China maakt beleggers ongerust met steeds drastischer ingrepen in de economische cyclus - en harde regelgeving voor sommige bedrijven. Wat dit betekent voor beleggers.

Het begon allemaal in november 2020, kort voor de geplande beursgang van het fintechbedrijf Ant Group, een voormalige divisie van het online platform Alibaba (dat nog steeds een belang van 33 procent heeft). Ant Group zou genoteerd worden op de markten van Shanghai en Hong Kong. Dit zou 's werelds grootste beursgang ooit zijn geworden en het bedrijf een marktkapitalisatie van het equivalent van meer dan 300 miljard US dollar geven.

Maar nadat Alibaba-oprichter Jack Ma in een openbare toespraak kritiek had geuit op wat hij beschouwde als de te strenge regulering van de fintechsector in China, werd de kwestie op het laatste moment op aandringen van de regering afgeblazen. Ma zelf werd wekenlang niet in het openbaar gezien.

Voor de Chinese president Xi Jinping deed de openbare kritiek op Ma, een even rijke als populaire technologiemagnaat, blijkbaar twijfel rijzen over het machtsmonopolie van de Communistische Partij, en hij sloeg hard terug. Een schakelaar werd omgedraaid in het politieke systeem op dit moment. Men stelt zich het Chinese regeringsapparaat gewoonlijk voor als monolithisch, maar in het één-partijstelsel zijn er vele stromingen en autoriteiten die om invloed wedijveren. Het belangrijkste is echter de toon van de top, en na de incidenten met Ma en Ant stond het licht nu op groen voor een strikte regulering van de grote techbedrijven. Veel autoriteiten haalden toen lang gekoesterde plannen uit hun laden.

De schakelaar staat op regulering

Ten eerste werden de activiteiten van Ant Group sterk ingekrompen en moest de onderneming een ingrijpende herstructurering doorvoeren. Kort daarop volgden nieuwe regels voor onlineplatforms, met name in de sector van de elektronische handel, die moeten voorkomen dat dominante ondernemingen misbruik maken van hun machtspositie. Er waren ook andere initiatieven, bijvoorbeeld op het gebied van gegevensbescherming en netwerkbeveiliging.

Daarna nam het momentum van overheidsinterventies verder toe. Begin juli vierde het Chinese ritdienstenplatform Didi, waarvan het aanbod vergelijkbaar is met dat van het Amerikaanse ritdienstenbedrijf Uber, zijn beursdebuut in New York. Slechts een paar dagen later kreeg Didi een berisping van de Chinese autoriteiten en moest het zijn app uit alle Chinese app stores verwijderen. Naar verluidt hadden de autoriteiten het bedrijf gewaarschuwd om niet naar de beurs te gaan in de VS, maar Didi ging toch door met het project. De overheidsinterventie veroorzaakte een aanzienlijke daling van de aandelenkoers - de aandelen van Didi stonden tijdelijk meer dan 40 procent onder de uitgifteprijs genoteerd.

Ten slotte werd de onderwijssector het doelwit van nog drastischer staatsinterventie. Het is belangrijk te weten dat Chinese kinderen en jongeren tijdens hun schoolcarrière steeds opnieuw belangrijke plaatsingstoetsen moeten afleggen, die bepalend zijn voor hun verdere vorderingen. Ouders zijn dan ook zeer gespannen voor deze examens, waardoor de markt voor bijlessen is geëxplodeerd. Dit versterkt op zijn beurt de ongelijkheid voor de Chinese jeugd, aangezien de armsten zich vaak alleen slechtere scholen, maar vooral ook minder bijlessen kunnen veroorloven.

Bovendien wordt het voor Chinese ouders steeds duurder om meer dan één kind te krijgen. De markt voor particuliere aanbieders van bijlessen, die de afgelopen jaren sterk was gegroeid, werd van de ene dag op de andere door de regering praktisch afgeschaft. In de toekomst mag bijles niet langer worden gegeven met een winstoogmerk. De aandelenkoersen van de getroffen ondernemingen verloren een groot deel van hun waarde. Medio augustus volgde het gebied van de onlinespelletjes. Hier was de speeltijd voor de jongeren beperkt. Tot drie uur per week. Kinderen moeten door middel van gezichtsherkenning controleren of ze niet te lang voor de mobiele telefoon blijven.

Onduidelijke communicatie

Ook in Europa en de VS zijn regelgevende inspanningen voor digitale bedrijven te zien. Want net als in het Westen is er in China sprake van een sterke concentratie van online platforms ten gunste van enkele grote aanbieders. Volgens cijfers van het China Internet Report, samengesteld door de South China Morning Post, bedienden de drie grootste e-commerce aanbieders in China in 2020 bijvoorbeeld 84 procent van de markt. Ook de sector van de digitale betalingen wordt door twee ondernemingen gedomineerd. In principe zijn er dus goede argumenten voor meer regelgeving op deze gebieden.

Maar het gebrek aan doorzichtigheid van de processen in China, de snelheid, maar ook het gebrek aan constitutionele middelen van de kant van de betrokken ondernemingen zorgen voor een grote mate van onzekerheid bij de investeerders. Het wekt de indruk dat strenge maatregelen plotseling uit de lucht kunnen vallen. Wat betekent dit voor beleggers? - Als langetermijn beleggers richten wij ons op bedrijven van hoge kwaliteit, waarbij wij kwaliteit definiëren aan de hand van de kracht en voorspelbaarheid van de toekomstige winsten van deze bedrijven.

De bovengemiddelde economische groei en het momentum in de Chinese technologiesector leggen een goede basis voor een sterke groei. Dit heeft een positieve invloed op de sterkte van (wat wij verwachten) de toekomstige winstresultaten van goed gepositioneerde bedrijven, wat voor ons de aantrekkelijkheid van deze markt is. Uit de bovenstaande voorbeelden blijkt echter ook dat het ontbreken van juridische beschermingsconstructies voor overheidsinterventie de voorspelbaarheid aanzienlijk kan schaden. China is geen rechtsstaat naar westers model, waar eigendom door een grondwet wordt beschermd.

Dit betekent echter niet dat de Chinese regering volledig willekeurig handelt. Vanuit ons gezichtspunt kan een speltheoretische visie hier nuttig zijn. De twee grootste technologiebedrijven van het land, Tencent en Alibaba, investeerden vorig jaar bijvoorbeeld meer dan 18 miljard US dollar in onderzoek en ontwikkeling. Met hun focus op gebieden als kunstmatige intelligentie, machinaal leren of cloud-technologie bevorderen zij dus gebieden die voor de regering van bijzonder belang zijn in de race om mondiaal technologisch leiderschap met de VS. Daarom zijn er volgens ons heel goede redenen voor de overheid om binnenlandse techbedrijven niet zodanig te reguleren dat hun innovatiekracht op lange termijn wordt ondermijnd.

Wat wil de regering?

Het is echter ook duidelijk dat grote online platforms in China zich niet kunnen beperken tot het omzetten van hun dominantie in zo hoog mogelijke winsten op korte termijn en het uitkeren daarvan aan de eigenaars. De symbiose met de belangen van de Chinese regering is alleen gegeven zolang deze bedrijven veel geld en tijd blijven investeren in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en ideeën. Je zou kunnen zeggen dat ze gedoemd zijn om innovatief te blijven.

Maar de Chinese regering zal ook weten dat innovatie niet kan worden afgedwongen, bijvoorbeeld door bedrijven te nationaliseren of bureaucratische staatsbedrijven grote budgetten te geven. Als de regering overdrijft met haar interventies in de particuliere sector, zou dit niet alleen het investeringsklimaat in het land verzwakken. Bovendien bestaat de kans dat jonge talenten op middellange en lange termijn hun land verlaten of niet terugkeren van studies in het Westen. Ook internationale investeerders zouden het land dan de rug kunnen toekeren.

In het verleden handhaafde de Chinese regering gewoonlijk een evenwicht tussen staatscontrole en particuliere ontwikkelingsmogelijkheden in de economische sector. Het lijkt nu verre van zeker dat dit zo zal blijven. Na de pijnlijke ervaringen van de Mao-jaren werd er steeds een collectivistisch leiderschap ingesteld. Door middel van doeltreffende controlemechanismen moest worden voorkomen dat personen te veel macht zouden verwerven - de ambtstermijn van presidenten werd bijvoorbeeld beperkt tot twee zittingsperioden. De laatste jaren heeft Xi Jinping echter veel macht voor zichzelf gewonnen en onder meer de afschaffing van de termijnen doorgedrukt. Dit brengt gevaren met zich mee.

De risicopremie stijgt

Niettemin is ons basisscenario nog steeds dat de paradox van een politieke dictatuur enerzijds en ondernemingsvrijheid als motor van welvaart anderzijds in China kan blijven voortbestaan. Mocht China echter weer afglijden naar een donkere periode waarin de ondernemingsgeest massaal wordt aangetast, dan zou dat niet alleen voor de Chinese aandelenmarkt zeer slecht zijn. Dit "staartrisico", d.w.z. het risico van een extreme gebeurtenis met een lage waarschijnlijkheid, zou ook een aanzienlijke impact hebben op de wereldeconomie.

Het komt erop neer dat wij een hogere risicopremie berekenen voor bedrijven die in China actief zijn dan voor bedrijven die zich bijvoorbeeld op Duitsland of de VS richten. Bovendien zijn wij van mening dat het aandeel van Chinese bedrijven in de wereldwijd georiënteerde portefeuilles waarvoor wij verantwoordelijk zijn, niet te hoog mag zijn, zodat dergelijke onvoorspelbare regelgevende maatregelen zelfs in het ergste geval niet te veel schade aan de portefeuille kunnen toebrengen.

Bovendien denken wij dat het van essentieel belang is dat beleggers het China-risico holistisch bekijken, d.w.z. op portefeuilleniveau. Een ijstijd in de Chinese economie zou gevolgen hebben voor veel wereldwijd actieve bedrijven, van autofabrikanten tot producenten van industriële goederen en grondstoffenproducenten, gezien het belang van deze economie voor de wereld. Het zal niet mogelijk zijn dit risico in de portefeuille volledig te vermijden. Daarom proberen wij gericht risico's te nemen wanneer wij denken dat de markt aantrekkelijke beloningen biedt. Daarbij volgen wij de ontwikkelingen op de voet en houden wij het algemene risico op portefeuilleniveau in het oog.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .