16.02.2022 - Flossbach von Storch

"Obligaties zijn geen doel op zich"


"Obligaties zijn geen doel op zich"

De rentevoeten in de VS zullen stijgen. Portfoliomanager Tobias Schafföner legt uit wat dit betekent voor activa die in verschillende activaklassen vloeien.

Mijnheer Schafföner, in tegenstelling tot de Europese Centrale Bank wil de Amerikaanse Federal Reserve de rente verhogen. Wat betekent dat voor de markten?
Minstens toen de inflatie in de Verenigde Staten opliep tot zeven procent, had het duidelijk moeten zijn dat de Federal Reserve (Fed) zich genoodzaakt voelt op te treden. Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve versnelde eerst de afbouw van de obligatieaankopen en wil in maart de eerste rentestap zetten. In de zomer kunnen we ook te weten komen hoe snel de centrale bank haar balans wil afbouwen. Tot die tijd zal vervallend papier worden vervangen door nieuwe aankopen - er zal dus nog geen liquiditeit aan de markten worden onttrokken.

Hebben de obligatiemarkten deze maatregelen ingeprijsd?
Nog vóór de laatste Fed-vergadering van eind januari had de markt voor de VS drie rentestappen voor 2022 ingeprijsd. Intussen gaat de markt uit van ten minste vier renteverhogingen - wat ook te zien is aan de verdere opwaartse beweging van de rendementen van Amerikaanse staatsobligaties met kortere looptijden.

Niettemin zullen de renteverhogingen eerder "homeopathisch" laag zijn, terwijl de inflatie in de VS in december zeven procent bereikte.
In feite kunnen de maatregelen nauwelijks worden omschreven als een "hamer" op het monetaire beleid. Op lange termijn zou de inflatie echter weer wat kunnen afnemen na de sterke stijging van vorig jaar. In veel gevallen zal het basiseffect dat de inflatie vorig jaar sterk heeft doen toenemen, in 2022 verdwenen zijn. Tijdens de pandemie zijn veel prijzen sterk gedaald, waardoor de statistieken enigszins werden vertekend, bijvoorbeeld wat de energieprijzen betreft. Anderzijds zijn er structurele inflatie-aanjagers die een blijvend effect hebben. 

Vallen de renteverhogingen misschien mee?
We mogen de Amerikaanse Federal Reserve niet onderschatten. Hij trapt nu op het gaspedaal. Wij mogen echter niet uit het oog verliezen dat zelfs een rentevoet van één à twee procent uiterst laag is, terwijl de inflatie momenteel zeven procent bedraagt. In verhouding tot de inflatie zijn de renteverhogingen dus zeker niet overdadig.

Wat verandert dat voor de beleggers?
Helaas niets. Spaarders worden nog steeds geconfronteerd met het probleem dat het verlies aan koopkracht als gevolg van de inflatie niet kan worden gecompenseerd door rente-inkomsten uit zogenaamd veilige obligaties. Geld op spaarrekeningen verliest waarde. Daarom blijven aandelen veel aantrekkelijker dan obligaties.

Je bent verantwoordelijk voor verschillende multi-asset fondsen. Welke rol kunnen obligaties nog spelen in gemengde portefeuilles?
De uitdagingen zijn in het afgelopen jaar sterk toegenomen gezien de inflatie en de ontwikkeling van de opbrengsten. Maar natuurlijk blijven wij vertrouwen op obligaties, vooral in de defensieve portefeuilles. Maar zij zijn geen doel op zich. Zij moeten zorgen voor diversificatie en dus voor meer stabiliteit in de portefeuille.

Zijn er nog kansen op de rentemarkt?
Afgelopen december zagen we zelfs negatieve rentes in het zeer langlopende segment, bijvoorbeeld in Bunds met een looptijd van 30 jaar. Natuurlijk kan men van dergelijke kansen profiteren en zich positioneren voor stijgende rente. En in individuele gevallen zijn er kansen in elke marktsituatie, bijvoorbeeld wanneer beleggers overreageren en mogelijke risico's weer adequaat worden ingeprijsd. Uiteindelijk is het echter altijd een kwestie van kansen die groter zijn dan mogelijke risico's. En wat obligaties betreft, menen wij dat het gevaarlijk zou zijn om momenteel te veel risico te nemen in de zoektocht naar rendement . Dit heeft zowel betrekking op de rentegevoeligheid als op de kredietwaardigheid van vele emittenten.

Hoe zit het met Amerikaanse staatsobligaties?
Het absolute rendementsniveau is uiteraard hoger dan hier in de eurozone. Tienjarige Amerikaanse Treasuries worden momenteel verhandeld tegen 1,85 procent. Maar u hebt ook een valutarisico in uw portefeuille. Als u de ontwikkeling van de dollar wilt afdekken, wordt het rendement verminderd in de richting van de nullijn. Mede gezien het dollarniveau zijn Amerikaanse staatsobligaties momenteel niet zo populair bij ons.

En wat betekent de stijging van de rentevoeten voor de aandelenmarkt?
Wanneer de risicovrije rentevoet stijgt, dalen de waarderingen meestal. Maar zijn de geplande rentestappen echt voldoende om de aandelenmarkt uit het evenwicht te brengen? Vooral in de technologiesector, waar de koersen de laatste tijd sterk zijn gedaald, met name in tweedeklasaandelen, heeft het sentiment te lijden gehad. Hoewel de rentevoeten hier een zekere betekenis hebben als discontofactor voor toekomstige winsten, is het waarschijnlijk veel belangrijker dat beleggers de risicopremies voor deze aandelen anders hebben gewaardeerd. In het algemeen moet men dus voorzichtig zijn om de onzekerheid op de beurzen uitsluitend aan de stijging van de rentevoeten toe te schrijven.

Als de turbulentie op de markt blijft toenemen, zou u zich dan indekken?
Uit principe doen wij dit slechts zeer zelden. Daarvoor zou er een structurele breuk moeten zijn en daaropvolgende macro-economische verstoringen, zoals het geval was bij de uitbraak van de Coronapandemie in Europa twee jaar geleden. Op dit moment zien we geen van beide. De centrale bankiers willen geen recessie veroorzaken, maar in voorzichtige stappen rekening houden met de hoge inflatie. Daarom zien wij tijdelijke tegenvallers op de aandelenmarkten meer als kansen om in aantrekkelijke aandelen tegen lagere prijzen te stappen. Met een goede risicospreiding over activaklassen, valutagebieden, sectoren en individuele aandelen streven wij over het algemeen naar een gediversifieerde portefeuille die niet afhankelijk is van een exacte timing.

Maar als obligaties minder geschikt zijn voor diversificatie dan vroeger - wat blijft er dan over?
Enerzijds diversificatie binnen de aandelenallocatie. Maar ook goud. Het kan de risico's in evenwicht brengen als wij ons losmaken van de monetaire beleidsbepalende factoren en nadenken over meer onwaarschijnlijke scenario's. Als er zwarte zwanen komen. Of een financiële crisis, wanneer mensen hun vertrouwen verliezen. In een robuuste portefeuille mogen alle beleggingen sowieso nooit op slechts één scenario zijn afgestemd, en zeker niet op een mooi-weer-scenario.

Mijnheer Schafföner, hartelijk dank voor het interview.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .