10.06.2021 - Flossbach von Storch

"Het gevaar van deglobalisering"


"Het gevaar van deglobalisering"

Politieke kwesties zijn zelden relevant voor de kapitaalmarkten. Maar het conflict tussen de VS en China houdt risico's in.

Philipp Vorndran: In 2019, toen het debat over het vertrek van het VK uit de EU hevig werd gevoerd in de media, hebben wij het onderwerp, net als de meeste politieke kwesties, geklasseerd als weinig relevant voor de markten. Er is de laatste tijd veel in het nieuws geweest over de komende Bundestag-verkiezingen. Hoe evalueert u dit onderwerp?
Norbert Tofall: Het onderwerp was en is hier in Duitsland zeer aanwezig, als je bijvoorbeeld kijkt hoeveel tijd er in de TV-nieuwsuitzendingen "Tagesthemen" en "heute journal" is besteed aan de kwestie van de kanselierskandidaturen van de afzonderlijke partijen. Maar het is niet relevant voor de internationale kapitaalmarkten. Dat geldt in getrapte vorm ook voor de uitslag van de volgende Bundestag-verkiezingen. Voor Duitsland zijn de verkiezingen van september aanstaande na het einde van het Merkel-tijdperk inderdaad een belangrijke kwestie. Maar welke mogelijke constellaties voor een nieuwe regering we ook bekijken: Een echte beleidswijziging is hoogst onwaarschijnlijk bij Zwart-Groen, Jamaica of zelfs Rood-Rood-Groen.

Is er een mogelijkheid dat de verkiezingen in het najaar een relevante gebeurtenis worden voor de kapitaalmarkten?
Ja, bijvoorbeeld als we een nieuwe federale regering zouden krijgen die de euro of de Europese Unie zou willen verlaten. Dat is uiterst onwaarschijnlijk, maar het blijft van belang de relevantie van nieuwe aspecten voor de kapitaalmarkten te evalueren en ingrijpende, relevante veranderingen in een vroeg stadium te signaleren.

Wat het portefeuillebeheer betreft, maken wij ons momenteel de meeste zorgen over het conflict tussen de VS en China. Waar let je hier op?
Het lijdt geen twijfel dat het conflict tussen de VS en China op dit ogenblik de belangrijkste politieke kwestie is voor de internationale kapitaalmarkten. Dit conflict verandert de structuur van de gehele wereldeconomie. Het is niet langer alleen een geschil tussen de nieuwe, opkomende economische supermacht China, en de oude, gevestigde hegemoniale macht, de VS, maar er is een politiek systeemconflict ontstaan.

Dit zou dus een situatie zijn zoals in de Koude Oorlog, toen de westerse en socialistische waardesystemen tegenover elkaar stonden in twee kampen onder leiding van de VS en de USSR.
Precies. Ook op dit moment bestaat het gevaar dat er wereldwijd een nieuwe bipolariteit ontstaat. De nieuwe bipolariteit betekent dat er een nieuwe pool zal ontstaan in respectievelijk China en de VS. Daarmee zou een deglobalisering een bedreiging kunnen vormen voor de wereldeconomie. Dit zou kunnen gebeuren als een van de polen eist dat andere landen zich losmaken van de andere pool. Dit zou enorme gevolgen hebben voor de gehele wereldeconomie en is voor ons het zeer cruciale punt in dit conflict.

De deglobalisering zou kunnen leiden tot een daling van de waarderingen van veel aandelen, en er zou een dreigend verlies van welvaart wereldwijd zijn. Na de toetreding van China tot de WTO heeft de toenemende economische integratie bijvoorbeeld geleid tot aanzienlijke efficiëntiewinsten, die vervolgens weer verloren zouden gaan. Hoe kan deze ontwikkeling worden voorkomen?
Dat is momenteel de belangrijkste vraag die onze politici zich moeten stellen. Daarnaast is er de vraag of we het politieke systeemconflict dat hier speelt moeten negeren of bagatelliseren. De uitdaging is dus: hoe kan het ontstaan van een nieuwe bipolariteit en een deglobalisering van de wereldeconomie worden voorkomen zonder het conflict over het politieke systeem te bagatelliseren. Of is het mogelijk het ontstaan van een bipolariteit te voorkomen en China toch grenzen opleggen?

En hoe denkt u dat dit er concreet uit zou kunnen zien?
De sleutelwoorden hier zijn samenwerking, concurrentie en isolement. Samenwerking met China kan worden beproefd op gebieden als gezondheidsbeleid of klimaatbescherming. Een voorbeeld is de virtuele klimaattop waartoe de VS hadden uitgenodigd en waaraan ook China heeft deelgenomen. Hier is het de moeite waard te zoeken naar manieren om problemen samen aan te pakken. Concurrentie betekent daarentegen dat men de concurrentie met China in de wereldhandel aanvaardt. Daartoe moet de kwestie van de vestigingsplaats opnieuw in het Westen aan de orde worden gesteld en moeten de eigen vestigingsproblemen van het land actief worden aangepakt. Daarom moet worden nagegaan of en waar de eigen positie moet en kan worden verbeterd om de internationale concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Het derde punt is het isolement van China. Dit is waarschijnlijk raadzaam op alle terreinen van het veiligheidsbeleid, of het nu gaat om de Zuid-Chinese Zee of om andere gebieden.

Norbert, je bleef het woord "bipolair" gebruiken. Dat betekent dat er twee spelers in dit systeem zijn, China en de VS. Misschien kunt u ook iets over Europa zeggen? In al uw opmerkingen heeft het "oude continent" tot nu toe nauwelijks een rol gespeeld.
Het heeft geen rol gespeeld omdat ik het zeer onwaarschijnlijk acht dat Europa in zijn huidige toestand een derde, belangrijke speler zal worden naast China en de VS. In de eerste plaats zou de EU haar eigen veelvuldige economische en politieke problemen moeten oplossen. Zelfs als dat zou lukken, blijft het de vraag of Europa genoeg kracht kan opbrengen om het alleen tegen China op te nemen. Ook Donald Trump geloofde dat hij China zonder bondgenoten kon bedwingen. Maar de VS kan het niet alleen. Europa zal het zeker niet in zijn eentje kunnen. Ook daarom is het noodzakelijk dat de transatlantische betrekkingen een renaissance ondergaan. Om dit te bereiken, moeten wij onze wederzijdse belangen vastleggen. Laten we het voorbeeld nemen van het Chinese technologiebedrijf Huawei. Voor de huidige regering Merkel is deze kwestie een concurrentie- of handelskwestie. De Amerikaanse regering ziet het als een kwestie van veiligheidsbeleid. Voor een gemeenschappelijke gedifferentieerde strategie zouden wij het eens moeten worden over een gemeenschappelijke richting.

Hoe realistisch denk je dat dat is? Heb je nog hoop?
Ik heb hoop, maar we staan nog maar aan het begin. Gezien de regeringswissel in de VS is er een situatie ontstaan waarin de VS en Europa het eens zouden kunnen worden over een gemeenschappelijke China-strategie. Het werk bestaat erin de gemeenschappelijke en de tegenstrijdige belangen van Europa en de VS op tafel te leggen. Op dit punt denken wij dat een regeringswissel in Duitsland pluspunten kan hebben. Het komt er dus op neer dat er hoop is, want op dit moment is er een kans dat Europa en de VS in de toekomst weer samen verder zullen gaan. Maar het is geen uitgemaakte zaak.

Hartelijk dank Norbert voor de interessante discussie - en tot de volgende keer.

 

Philipp Vorndran is een strateeg voor de kapitaalmarkt bij Flossbach von Storch AG. Norbert F. Tofall is senior onderzoeksanalist bij het Flossbach von Storch Onderzoeksinstituut.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .