09.06.2021 - Flossbach von Storch

"De inflatie zal stijgen"


"De inflatie zal stijgen"

Centrale banken en regeringen overspoelen de markten met geld - en de en de economie zal snel weer aantrekken. Dit zal de inflatie waarschijnlijk aanwakkeren.

Thomas Lehr: Over bijna geen enkel ander onderwerp wordt zo veel gesproken als over cryptocurrencies. Bitcoin is tegelijk een symptoom, een seismograaf en speculatie. In welk kamp zit jij?
Tobias Schafföner:
Natuurlijk is de blockchain een briljant intellectueel concept. Maar de betekenis van Bitcoin is in de loop der tijd veranderd. De oorsprong lag in een onbehagen over wat er fout gaat in ons monetair systeem. Momenteel is er echter sprake van een sterk speculatief element.

Een certificaat voor het goede humeur, zo te zeggen. Welke voordelen kunnen Bitcoins hebben voor een portefeuille?
Dit is een vraag die wij zeer aandachtig bestuderen. Er is een sterke correlatie met de prestaties van de aandelenmarkt. Als de koersen stijgen, stijgt de Bitcoin. En je kunt natuurlijk nog verder onder de oppervlakte kijken: Bitcoins deden het bijvoorbeeld bijzonder goed toen de waardering van Tesla op de beurs de grens van 900 miljard dollar overschreed, of toen de Robin Hood-handelaren de aandelen van computerspelverkoper Gamestop een (kortetermijn)hoogtepunt bezorgden. Dergelijke voorbeelden tonen aan: het diversificatie -effect naar aandelen is vrij klein in een gemengde portefeuille. Bitcoin is een "goed humeur belegging", geen verzekering tegen een mogelijke crisis van ons monetair systeem. Hoewel wij niet geïnvesteerd zijn, volgen wij het onderwerp toch op de voet.

Bitcoin is uiteraard niet geschikt als vluchtmunt. Hoe zit het met goud? De prijs daalde onlangs, ondanks een enorme toename van de geldvoorraad na de reddingsoperaties van Corona.
De geldhoeveelheid neemt massaal toe, maar dat lijkt de meerderheid van de marktparticipanten (nog) niet te verontrusten. Momenteel heerst er veel optimisme op de markt. Maar dat kan weer veranderen. Tegelijkertijd is de rente aanzienlijk gestegen, vooral in de VS, waardoor goud duurder lijkt dan staatsobligaties.

De stijgende rentevoeten weerspiegelen het groeiend economisch optimisme. Hier moet echter onderscheid worden gemaakt tussen een nominale stijging en de reële stijging van de rentevoeten. Als je de inflatie aftrekt, blijft er niet veel over van de stijgende rente ...
...en dat is natuurlijk het belangrijkste voor beleggers. Als u een rentevoet van vier procent hebt en de inflatie is twee procent, dan heb ik geen inflatiebescherming nodig. Maar we zijn al vele jaren ver weg van zulke omstandigheden. Het feit dat de rentevoeten onlangs weer enigszins zijn gestegen, verandert daar niets aan. En, zelfs als u het steeds weer leest, goud is niet in de eerste plaats een bescherming tegen inflatie, maar dient om de koopkracht op peil te houden in geval van negatieve reële rentevoeten.

Verwacht u dat de inflatie sterk zal stijgen?
Ik denk wel dat de inflatie dit jaar tijdelijk kan oplopen tot meer dan drie procent, zoals Jens Weidmann, president van de Bundesbank, heeft gesuggereerd.

Als je de prijsontwikkeling nader bekijkt, wordt het spannend. Ondanks de recessie is de prijs van koper bijvoorbeeld aanzienlijk gestegen. Economen beschouwen dit industriële metaal als een voorlopende indicator voor de economie.
Dit voorbeeld toont zeer goed aan hoezeer de verwachte economische opleving nadat de pandemie onder controle is, reeds in de markten is ingeprijsd. Nu kan koper nog een speciaal geval zijn wat betreft de toenemende elektromobiliteit. Maar ook voor andere grondstoffen en energiebronnen stijgen de prijzen. En in dit geval hebben de centrale banken niet veel invloed op de prijsontwikkeling.

Rentestijgingen kunnen weinig doen tegen de stijgende olieprijzen. De grondstoffenprijzen zijn ook aanzienlijk gestegen na de financiële crisis van een tiental jaar geleden. En toen trapte de Europese Centrale Bank (ECB) erin...
... wat natuurlijk een hard oordeel is. In 2011 was er een interessante ontwikkeling. Toen de inflatie onder invloed van de grondstoffenprijzen met bijna drie procent aantrok, werden de rentetarieven in de eurozone tweemaal met telkens 0,25 procent verhoogd. In die tijd wilde de ECB onder Jean-Claude Trichet waarschijnlijk laten zien dat zij ook Bundesbank kon zijn. Maar ze werd snel gedwongen om van koers te veranderen: De risicopremies op obligaties stegen en de problemen van de eurozone kookten over. Natuurlijk heeft de ECB van deze ontwikkeling geleerd: zij wil koste wat kost een crisis in de eurozone vermijden en zal daarvoor alles doen wat nodig is.

Blijven de rentetarieven ondanks de stijgende prijzen deze keer laag?
Ja. Het "institutionele geheugen" van de centrale bankiers zou een ommekeer in de rentetarieven moeten voorkomen. Met alle gevolgen van dien voor de spaarders, die hun geld nog steeds hoofdzakelijk op renterekeningen "beleggen".

Dit betekent dat wie rendabele beleggingen, zoals een zorgvuldig samengestelde aandelenportefeuille, vermijdt, vrede moet nemen met nul.
Of vrede moet nemen met negatieve rentetarieven, die steeds meer banken van hun klanten eisen. Een dergelijk klimaat leidt dan ook snel tot "onverslaanbare" renteaanbiedingen van banken, waar beleggers zich beter verre van kunnen houden. De particuliere deposito's bij de insolvente Greensill Bank worden inderdaad beschermd door de depositoverzekering. Maar dit is moreel risico als spaarders die een paar tienden van een procentpunt meer willen pakken, ook rekenen op de solidariteit van andere banken of de belastingbetaler. Lokale overheden kunnen dat niet en vrezen nu voor hun deposito's.

Sommige centrale banken hebben hun inflatiedoelstellingen de afgelopen maanden bijgesteld. Wat betekent dat voor de ECB?
Zij volgt het voorbeeld van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). De symmetrische inflatiedoelstelling in de eurozone is nu twee procent. Voorheen was het streefcijfer "minder dan, maar dicht bij twee procent". Bovendien zou een tijdelijke overschrijding van deze grenswaarde waarschijnlijk worden getolereerd. "Prijsdoelstelling betekent dat als de inflatie lange tijd onder de twee procent is gebleven, de centrale bank niet ingrijpt als het percentage tijdelijk merkbaar hoger is.

Met andere woorden, de centrale banken bereiden zich nu al voor op tijden waarin de inflatie weer zou moeten stijgen. Dat maakt de situatie voor spaarders er natuurlijk niet beter op. In de VS zijn we al een paar stappen verder; hier spelen de markten al met het spel van hogere inflatie in de toekomst, althans de recente stijging van de rente op staatsobligaties met lange looptijden wijst daarop.
Wat de economie betreft, staan de VS al veel verder dan wij. Het vaccinatieprogramma verloopt veel sneller en dat maakt een snellere opening mogelijk. Bovendien helpen gigantische hulpprogramma's van de overheid, waarvan het meest recente het groene licht was voor een pakket van 1,9 miljard USD. Dit stuwt de economie en uiteindelijk de inflatie.

De Fed heeft een tweeledig mandaat, dus kijkt zij niet alleen naar de prijsstabiliteit maar ook naar de arbeidsmarkt.
Dat is van groot belang om te kunnen beoordelen hoe het monetaire beleid van de VS zich in de toekomst zal ontwikkelen. De Fed is ook bezorgd over volledige werkgelegenheid. Dat heeft een sociaal beleid component. Men kan erover twisten of dat een doelstelling van het monetair beleid moet zijn, maar het beïnvloedt de beslissingen wel.

Maar de arbeidsmarkt heeft het oude niveau nog niet bereikt.
De VS zijn nog ver verwijderd van de werkgelegenheidsniveaus van vóór de pandemie. En zelfs vóór Corona was er nog geen volledige werkgelegenheid in de VS - althans niet vanuit het perspectief van de centrale bankiers. Vanuit dit oogpunt is er dus geen behoefte aan een wijziging van het expansieve monetaire beleid dat men zou kunnen verwachten als men alleen naar de stijgende inflatie kijkt.

Wanneer we naar de rentecurve in de VS kijken, zien we dat de rendementen op lange looptijden onlangs sterk zijn gestegen, terwijl de rendementen op korte looptijden laag blijven. Wat zijn de implicaties voor een portefeuille?
Het is een interessante ontwikkeling. Aan de lange zijde trekt het economisch optimisme de rente omhoog, terwijl aan de korte zijde de beleidsrente laag blijft. Voor obligaties betekent dit dat de rendementskansen de laatste tijd wat zijn toegenomen. Dit is bijzonder interessant voor defensieve portefeuilles met een hogere obligatiecomponent, vooral omdat de valuta- afdekking van de Amerikaanse dollar momenteel relatief goedkoop is. In de context van de totale portefeuille resulteren hogere rendementen ook in een groter diversificatie-effect, wat een positief effect kan hebben als de rendementen dalen in een omgeving van dalende aandelenkoersen - hoewel dit op dit moment nog beheersbaar is.

Stijgende rentevoeten betekenen echter niet automatisch dalende aandelenkoersen. Integendeel zelfs, want zij wijzen op een positieve economische tendens waarvan vele ondernemingen profiteren. Laten we terugkomen op ons strategisch beleegingswereldbeeld Wij zijn er al vele jaren van overtuigd dat de rente laag zal blijven. Zijn we daar te dogmatisch over?
Ik hoop dat we dat nooit zullen zijn. Dat is een van de redenen waarom wij elke maand rond de tafel gaan zitten en onszelf dezelfde vragen stellen. Het is belangrijk voor mij om te herhalen dat onze beleggingsvisie niet gaat over het voorspellen van nominale rendementen. Ons argument voor de relatieve aantrekkelijkheid van reële activa - in de eerste plaats noemen wij altijd aandelen - is gebaseerd op de reële rentevoet. Als de inflatie aantrekt en de rente onevenredig laag blijft, blijft deze relatieve aantrekkelijkheid groot. En onze beleggingsvisie, die een visie is op de reële rente, blijft intact.

In ieder geval mag een robuust belegd vermogen nooit zo binair zijn dat het in de problemen kan komen als sommige fundamentele overtuigingen tijdelijk niet werken.
Wij denken op lange termijn. Laten we de inflatie nemen. Het is vrij gemakkelijk te voorspellen dat de prijzen dit jaar zullen stijgen. Maar hoe duurzaam is deze trend? Zal de korte opleving werkelijk worden gevolgd door een loon-prijsspiraal die de inflatie een blijvende impuls geeft? Er zijn argumenten voor en tegen - en uiteindelijk maakt het ons niet echt uit. Omdat onze portefeuille goed gepositioneerd zou zijn voor een dergelijke eventualiteit - maar we hebben geen inflatie nodig om portefeuilles op de lange termijn een positief rendement te laten genereren zoals ze zijn opgezet.

Hartelijk dank voor dit interview.

 

Thomas Lehr is een strateeg voor de kapitaalmarkten bij Flossbach von Storch AG. Dr. Tobias Schafföner is analist en portefeuillebeheerder bij Flossbach von Storch AG.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .