19.05.2021 - Philipp Vorndran

China, de onbekende "rentemacht"


China, de onbekende "rentemacht"

De beurzen lijken onophoudelijk te stijgen. Tijd om de mogelijke risico's eens te bekijken. Eén scenario is waarschijnlijk op de radar van heel weinig beleggers.

Na de zware koersverliezen ten gevolge van de wereldwijde uitbraak van de Coronapandemie vorig jaar, is het optimisme op de financiële markten al lang teruggekeerd. Het aantal vaccinaties neemt toe, in de VS iets sneller dan in Europa. De economische vooruitzichten worden gunstiger, ook dankzij de enorme hulppakketten van de overheid, en de beurzen noteren duidelijk in de plus. Vooral sinds het begin van het jaar hebben de belangrijkste beurzen een respectabele prestatie neergezet. 

Hoewel wij op lange termijn nauwelijks alternatieven voor aandelen zien (mede door de blijvend lage rente ), volgen wij de potentiële risico's voor de markten op de voet. Het grootste risico (althans vanuit het oogpunt van onze beleggingsstrategie) zou waarschijnlijk een aanzienlijke en aanhoudende stijging van de rente zijn, die wij momenteel niet verwachten.

China's boom heeft gevolgen

U kent onze redenering: het kan als vrijwel zeker worden beschouwd dat de Europese Centrale Bank (ECB) zich momenteel geen zorgen maakt over renteverhogingen. De VS lijkt wat te twijfelen. Maar ook hier heeft de overheidsschuld een enorm niveau bereikt, zodat wij op geen duurzame renteverhoging verwachten - althans niet op de langetermijnrente.

Dus alles is goed? Een vergelijking van de wereldwijde groei toont aan dat er in deze analyse wellicht nog een andere belangrijke speler is waarmee waarschijnlijk weinig mensen rekening hebben gehouden. China's groeimomentum is het hoogste ter wereld. Tegen eind 2021 zal China zijn niveau van vóór de crisis waarschijnlijk al met tien procent hebben verhoogd. Dergelijke groeicijfers mogen wij in Europa niet verwachten. Maar zelfs de VS, die de groei aanzwengelen met enorme hulp en structurele programma's, blijven ver achter (zie grafiek 1).

Wat zou er gebeuren als de centrale bank van China, de People's Bank of China (PBoC), zou besluiten de rente te verhogen in het licht van deze economische dynamiek? Beleggers hebben ze meestal niet op hun radar wanneer ze naar rentetrends kijken. Zij besteden meestal alleen aandacht aan de Fed, de ECB en in het beste geval de Bank of Japan.

Een dergelijke situatie doet mij persoonlijk denken aan de jaren 1994/95, toen de economie van Europa in het slop zat en de VS de rente in zeven stappen verhoogden van drie tot zes procent. Niemand verwachtte ook toen zo'n stijging. Na de aankondiging kelderden de markten en ging de Amerikaanse dollar door het dak.

Dus als China eenzijdig de rente zou verhogen, zou de renminbi waarschijnlijk in waarde stijgen. Buitenlandse beleggers zouden in Chinese obligaties kunnen investeren vanwege de veel hogere rentetarieven. De instroom van middelen via dergelijke "carry trades" zou de munt een impuls geven. Tenminste totdat de Chinese centrale bank haar besluit zou herzien, bijvoorbeeld omdat de afkoeling van de sterk groeiende Chinese economie als gevolg van een "post-Corona boom" iets te heftig zou zijn als gevolg van renteverhogingen en valuta-appreciatie.

Een dergelijk scenario zou een negatief effect hebben op de grondstoffenprijzen, althans tijdelijk, en zou onze uit China ingevoerde goederen in de tussentijd duurder maken. Onrust onder veel beleggers zou gegarandeerd zijn, en verstoringen op de obligatie- en aandelenmarkten zouden denkbaar zijn. Hoewel een dergelijk scenario waarschijnlijk de komende jaren niet binnen bereik ligt, zullen de acties van de PBoC steeds relevanter worden voor beleggers.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .