21.04.2021 - Bert Flossbach

Inflatieangst


Inflatieangst
close up

De hoop op een post-Corona boom wekt steeds meer bezorgdheid over de inflatie. Zullen de centrale banken in staat zijn een aanzienlijke prijsstijging tegen te gaan?

Wereldwijd nemen de schulden snel toe. De Corona-pandemie werkt als een trendversterker. Zoals het voorbeeld van Japan ons heeft geleerd, is de schuldenlast echter gemakkelijk houdbaar zolang de rentevoeten laag blijven of de centrale bank de overheidsschuld opkoopt en de rente -inkomsten aan de staat teruggeeft. Dit mag worden aangenomen, aangezien centrale banken overal ter wereld voornemens zijn hun ultra-expansieve monetaire beleid met lage rentetarieven en de aankoop van staatsobligaties voort te zetten, althans in de komende jaren.

Mocht de inflatie echter aanzienlijk boven de nagestreefde twee procent komen, dan zou dit kunnen veranderen. Hogere rentevoeten zijn echter geen probleem voor de overheid zolang zij lager liggen dan de economische groei of het inflatiepercentage. Bovendien hebben de centrale bankiers het zekere voor het onzekere genomen door erop te wijzen dat de inflatie enkele jaren boven deze grens kan blijven voordat het tijd is om tegenmaatregelen te nemen, omdat dit slechts een compensatie zou zijn voor de lange fase van (te) lage inflatiepercentages.

Als gevolg daarvan zullen de balansen van de centrale banken blijven groeien door aankopen van effecten en aanvullende liquiditeitsmaatregelen, zonder dat kan worden voorzien wanneer aan dit proces een einde zal komen en de balansen weer tot een "normaal" niveau kunnen krimpen.

Enorme hulp in de VS

Laten we de VS als voorbeeld nemen: vanaf het begin van de pandemie tot het verstrijken van het pakket dat door de Amerikaanse president Joe Biden is samengesteld, zullen de Amerikaanse burgers ongeveer 1 620 miljard dollar hebben ontvangen in de vorm van cheques (ongeveer 870 miljard dollar) en aanvullende werkloosheidsuitkeringen (ongeveer 750 miljard dollar). Tot begin april is nog eens 746 miljard dollar aan Amerikaanse bedrijven overgemaakt in de vorm van leningen in het kader van het loonbeschermingsprogramma, maar deze hoeven in het algemeen niet te worden terugbetaald.

Een groot deel van de steun staat op de rekeningen van de Amerikaanse burgers, hetgeen heeft geleid tot een historisch hoge spaarquote in een tijd waarin de particuliere consumptie daalt. De hoge spaarquote is echter niet alleen het gevolg van een uit voorzorg ingehouden consumptie, zoals in vorige crises, maar deze keer ook van een gebrek aan bestedingsmogelijkheden (reizen, evenementen, bezoek aan restaurants en bioscopen, enz.). Als gevolg daarvan liggen de totale bestedingen van de Amerikaanse huishoudens nog steeds onder het niveau van voor de crisis.

Nu de lockdown voorbij is, zou dat moeten veranderen - Amerikanen zullen weer gaan consumeren. Dat is althans de algemene verwachting, uitgaande van een uitgesproken economisch herstel in de tweede helft van het jaar. De echte vraag is of dit zal leiden tot een sterke en mogelijk blijvende stijging van de inflatie, temeer daar de prijzen van energie en talrijke grondstoffen eveneens aanzienlijk zijn gestegen, hetgeen eveneens wijst op een krachtig economisch herstel in cyclische gebieden. Sommige van deze effecten zijn echter tijdelijk van aard en hebben nog geen merkbare gevolgen gehad voor de inflatiepercentages.

Als de lonen stijgen...

Een aanhoudende stijging van de inflatie dreigt pas wanneer hogere inflatieverwachtingen stevig verankerd zijn in het denken van de mensen en bijvoorbeeld ook de loononderhandelingen bepalen. Pas dan zouden de centrale banken gedwongen zijn hun ultra-losse beleid aan te passen, of althans het vooruitzicht daarop open te houden.

Maar voordat het zover is, moet de Amerikaanse arbeidsmarkt aanzienlijk verbeteren. Het aandeel werkenden als percentage van de bevolking in de werkende leeftijd bedraagt nog steeds slechts 57,8 procent (maart 2021) tegenover 61,1 procent vóór de crisis - in absolute cijfers zijn dat acht miljoen minder banen. Bovendien zijn talrijke banen vermoedelijk alleen behouden gebleven dankzij het "Paycheck Protection Program", waardoor de officiële arbeidsmarktgegevens er iets beter uitzien dan zij in werkelijkheid zijn.

In dit opzicht is er geen acute noodzaak voor de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) om haar obligatieaankopen te verminderen, vooral omdat de obligatierendementen al vrij sterk zijn gestegen en een verdere stijging van de rendementen het economisch herstel zou kunnen schaden.

De Europese Centrale Bank (ECB) hoeft zich dit jaar sowieso geen zorgen te maken over dergelijke zaken, aangezien de economische prestaties van veel landen in de eurozone onder het niveau van voor de crisis zullen blijven, ondanks forse steunmaatregelen. Voordat het beleid minder expansief zou kunnen worden, zou er een tastbaar en zichzelf in stand houdend herstel van de economische activiteit moeten zijn. Hoe dan ook, de ECB heeft renteverhogingen tot 2023 uitgesloten, en zelfs daarna behoudt zij de discretionaire bevoegdheid om een overschrijding van de inflatie tijdelijk te noemen en te tolereren. Het valt dus te betwijfelen of de centrale banken er ooit in zullen slagen hun ultra-los monetaire beleid te beëindigen, mede gelet op de verwachte ernstige daarmee samenhangende schade.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .