19.04.2021 - T. Lehr und P. Vorndran

De volgende ronde


De volgende ronde

Het geschil tussen de VS en China duurt voort - ook onder Joe Biden. Waarschijnlijk nog een hele lange tijd. Wat betekent dit voor beleggers over de lange termijn?

Veel Europeanen zijn dezer dagen waarschijnlijk ontnuchterd door het feit dat Joe Biden duidelijk niet de Amerikaanse president is die zij enkele maanden geleden nog in hem wilden zien: De verlosser die niet alleen de verscheurde VS weer bij elkaar zou brengen, maar ook de hele wereld zou pacificeren en al haar conflicten zou oplossen. Deze verwachting, vergeef me het harde oordeel, was en is helaas naïef. Het komt voort uit de "vermetele" veronderstelling dat regeringen nooit handelen uit machtspolitieke berekening. Maar het feit dat Europese politici, althans velen onder hen, dat op een bepaald moment lijken te hebben verleerd, betekent nog niet dat dit ook geldt voor vertegenwoordigers van andere naties.

Niet voor Amerikanen, ook niet voor Chinezen. De recente bijeenkomst van hooggeplaatste vertegenwoordigers van beide partijen in Anchorage, Alaska, waar het geschil openlijk werd uitgevochten, heeft dat aangetoond. Met andere woorden, het lijkt bijna irrelevant voor de wereld wie er in het Witte Huis zit. Of het nu Biden of Trump is. Of wie dan ook. De doctrine is dezelfde, ook al wordt zij onder de nieuwe Amerikaanse regering misschien anders genoemd: zij blijft "Amerika eerst"!

Biden wordt gedreven door overheersende Amerikaanse belangen

Het kan zijn dat Biden overkomt als een veel gecultiveerder, betrouwbaarder en verzoeningsgezinder type, maar uiteindelijk is en blijft hij een gedreven verdediger van de Amerikaanse belangen, en die zijn, over de partijgrenzen heen, samengevat in één zin: Een wereldmacht blijven, China op afstand houden - met (bijna) alle middelen. Het geschil in Alaska hoeft dan ook niemand te verbazen. Het is slechts een uiting van een conflict dat de wereld nog lange tijd zal vergezellen. 

Maar wat heeft dit alles te maken met de belangen van beleggers? Vooral omdat Vorndran en Lehr altijd benadrukken dat beleggers politieke aangelegenheden nooit mogen overschatten.

Ja, dat is waar, maar "slechts" 9 van de 10 keer, en dat is nog iets waar we gewoonlijk op wijzen. Er is heel wat politiek die - vooruitblikkend - ook relevant is voor beleggers. Zoals de race om de status van wereldmacht en alles wat daar bij hoort.

De vraag is wie van de concurrenten een beter concurrentieplan heeft - China of de VS? In feite schetst de corona-pandemie, door de manier waarop zij wordt aangepakt, een zeer goed beeld van beide machtsblokken, omdat het conflict niet alleen een economische wedstrijd is, maar ook een wedstrijd tussen twee politieke systemen en culturen.

China's plan is slim

China heeft Covid-19 al vroeg ingedamd, met name door massale maar consequent gehandhaafde beperkingen in het begin van de pandemie. De Chinezen tolereerden en volgden de dictaten van Peking (hadden zij een keus?). Het één-partijstelsel als concurrentievoordeel? Het lijkt bijna zo, hoewel we anders zouden willen ....

In ieder geval is China's plan om de wereld van zich afhankelijk te maken heel slim. Peking positioneert en profileert zich als een betrouwbare handelspartner - trouw aan het motto: "Mijn belangen zijn ook uw belangen". Uiteindelijk wil de regering verder bouwen. Een hecht netwerk van handelsbetrekkingen maakt het middel van sancties op lange termijn ongeschikt voor de tegenstander. Immers, sancties tegen China zouden niet alleen China treffen, maar ook zijn handelspartners. Het zou zijn alsof men de tak waarop men zit, afzaagt. Kortom, een koude, economische oorlog zou moeilijk te winnen zijn tegen China.    

De VS daarentegen werden lange tijd beschouwd als de verliezer van de pandemie, met een ruime marge; omdat Trump niets van het virus wilde weten. Behalve dan de vaststelling dat het uit China afkomstig was. Biden heeft daarentegen van de strijd tegen Covid-19 de meest urgente taak van zijn jonge ambtstermijn gemaakt. Zijn belangrijkste instrument, in termen van de Amerikaanse economie: geld! Veel geld om de infrastructuur te vernieuwen en op te bouwen, om uiteindelijk punten te scoren in de concurrentiestrijd met China, om de "locatie VS" te versterken. Anderzijds trachten de VS hun status als wereldmacht te behouden, niet zozeer door strategische allianties, maar vooral door schulden te maken.

Wij hebben berekend hoeveel hulp en subsidies de Amerikaanse regering in de afgelopen weken en maanden heeft verleend - per hoofd van de bevolking: tot nu toe is er voor iedere werkende Amerikaan 30.000 US dollar aan nieuwe schuld beschikbaar om de gevolgen van Corona op te vangen. De bedragen lijken belachelijk, vooral als men het cijfer in verhouding plaatst tot het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking, dat in de VS ongeveer 50.000 USD per jaar bedraagt.

En hier komen we uiteindelijk bij het punt dat voor beleggers van groot belang is: de financiering op lange termijn van de schuld, die na Corona nog enormer zal zijn dan zij al was. Wie gaat in hemelsnaam al die hulp en steun betalen?

Komt er dan toch nog een ommekeer in de rentetarieven?

Uiteindelijk zullen het de centrale banken zijn - alweer. Zonder lage rente kunnen dergelijke extreme cheques niet worden uitgeschreven. Daarom waarschuwen wij voor overschatting van de stijging van de obligatierente die wij de laatste tijd in de VS, maar ook in andere delen van de wereld, zien als gevolg van het groeiende economische optimisme en de daarmee gepaard gaande inflatieverwachtingen. Een ommekeer in de rentetarieven, waarover jaren geleden al gesproken werd - en die er nooit is gekomen - zal er naar onze mening ook deze keer niet komen, ook al lijkt men er zich opnieuw zorgen over te maken. Dit betekent overigens niet dat er geen tijdelijke stijging van de obligatierente kan zijn - ja, die zal er altijd zijn, maar naar onze mening zal die nooit duurzaam zijn, kan die nooit duurzaam zijn.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .