13.07.2022 - Julian Marx

Hoe sterk is de euro?


Hoe sterk is de euro?

De euro noteerde het laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar sinds 2002. Zijn we getuige van een "zwanenzang" voor de gemeenschappelijke munt?

Eén euro voor één Amerikaanse dollar – de pariteit van de twee munteenheden is nu (weer) bereikt. Sinds het begin van het jaar is de gemeenschappelijke munt ongeveer twaalf procent in waarde gedaald. Wie dit jaar zijn zomervakantie in de VS doorbrengt, zal het waarschijnlijk duur te staan komen. Aan de andere kant hebben degenen die in VS-activa belegd waren, geprofiteerd – of althans een deel van hun verliezen kunnen compenseren.

Maar wat gebeurt er nu met onze gemeenschappelijke munt? Is de "zwanenzang" voor de gemeenschappelijke munt, die nu bijna eenstemmig door de media wordt gezongen, gerechtvaardigd? En inderdaad – afgezien van de nu aanzienlijk hogere rente in de VS in vergelijking met de eurozone, zijn er enkele goede redenen waarom de euro steeds meer als een zachte munt kan worden geïnterpreteerd.

Structurele problemen in de eurozone

De eurozone is een poging om veel verschillende economieën, elk met verschillende behoeften, onder één monetaire hoed te verenigen. Dit is problematisch. Zelfs een economische lichtgewicht als Griekenland kon onze valutazone een paar jaar geleden op de proef stellen. Tegelijkertijd worstelt een eurozwaargewicht als Italië al decennialang met een magere economische groei en hoge staatsschulden. Dit schept een conflictpotentieel dat niet zomaar in het niets zal verdwijnen.

De Europese Centrale Bank (ECB) moet de belangen van de eurolanden bij elkaar houden. Maar een monetair beleid dat zijn primaire mandaat van prijsstabiliteit ondergeschikt dreigt te maken aan achtergestelde doelstellingen zoals het tegengaan vanfragmentatie, is niet noodzakelijk bevorderlijk voor het vertrouwen. Tenminste niet op het eerste gezicht. Want vanuit het oogpunt van de ECB is de situatie natuurlijk anders. Het mandaat voor prijsstabiliteit kan immers alleen worden vervuld als de euro standhoudt. In dit verband kan de strijd tegen de versnippering in de eurozone de hoogste prioriteit krijgen.

Gebrek aan alternatieven

Ondanks alle kritiek is het ook goed om te wijzen op de sterke punten van de euro. De eurozone is een van de machtigste economieën ter wereld. Een goede 340 miljoen burgers (of minder dan vijf procent van de wereldbevolking) genereerden vorig jaar ongeveer 15 procent van de economische output van de wereld.

Als een verder symbool van deze (relatieve) economische kracht kunnen ook de overschotten op de lopende rekening voor de afgelopen jaren worden gebruikt. Sinds 2012 heeft de eurozone (in tegenstelling tot de VS) uitsluitend overschotten op de lopende rekening gegenereerd. Tussen 2013 en 2021 bedroeg deze zelfs ten minste 1,9 procent van de jaarlijkse economische productie. Gezien de recente stijging van de gas- en olieprijzen zal dit saldo op de lopende rekening echter verslechteren, ook al was het in het eerste kwartaal nog positief met +0,7%.

Maar er zijn weinig alternatieven voor de eurozone. De economische prestaties van China en de aantrekkelijkheid van deze afzetmarkt zijn onbetwistbaar. Maar elke investering daar hangt af van de wil van een autocratisch leiderschap. Gezien de ervaringen van de afgelopen jaren met de verslechtering van de rechtszekerheid zou het voor China dus wel eens steeds moeilijker kunnen worden om de renminbi (in de westerse wereld) te vestigen als een alternatieve reservevaluta voor de Amerikaanse dollar.

Japan heeft ook enkele economische voordelen met een goed functionerende infrastructuur en relatief lage inflatiepercentages. Maar deze economie kampt ook met structurele problemen, zoals de vergrijzing (29% van de bevolking is ouderdan 65 jaar – in Duitsland is dat 22% en het OESO-gemiddelde 17,5%) en een te grote schuldenlast (de staatsschuld bedraagt ongeveer 260% van het bruto binnenlands product (BBP)). Daarbij komt nog een ultra-expansief monetair beleid dat decennia lang zijn weerga niet heeft gekend.

Sommige valuta's zouden dus in principe interessant zijn (ook uit een oogpunt van diversificatie ), maar niet noodzakelijk een beter alternatief voor de euro – afgezien misschien van de Amerikaanse dollar.

Chronisch tekort op de lopende rekening van de VS-economie

In het voordeel van de US-dollar op korte termijn zijn de rentetarieven, die naar verwachting (verder) zullen stijgen, en de implicaties van het Oekraïne-conflict. In principe is de Amerikaanse economie de grootste en machtigste economie ter wereld. De lopende rekening van de VS vertoont niettemin een chronisch tekort, hetgeen in feite zou pleiten tegen een structurele appreciatie van de VS-dollar. Na de financiële crisis bedroeg het tekort op de lopende rekening van de VS meestal tussen twee en drie procent van het bruto binnenlands product (BBP). De kracht van de US-dollar op lange termijn wordt derhalve voornamelijk gevoed door de aantrekkelijkheid van de Amerikaanse kapitaalmarkt, die al tientallen jaren beproefd is.

Maar het is gevaarlijk om de recente kracht van de US-dollar willekeurig te extrapoleren naar de toekomst. Ontwikkelingen zoals een verhoging van de Amerikaanse rente zullen waarschijnlijk een reflexmatig effect hebben zodra zij bijvoorbeeld de Amerikaanse huizenmarkt verstikken en de algemene economische groei aantasten. Bovendien worstelen de VS ook met binnenlandse problemen die de aantrekkelijkheid van de Amerikaanse kapitaalmarkt kunnen aantasten. Deze omvatten politieke zorgen. Zo was het tot 6 januari 2021 waarschijnlijk ondenkbaar dat een president van de VS willens en wetens een storm op het Capitool zou toelaten en niet zou willen dat de legitimiteit van de verkiezingsresultaten in zijn eigen voordeel wordt erkend.

De schuldsituatie is ook geen pluspunt. De totale schuld van de VS (huishoudens, bedrijven, overheid) is zelfs nog iets hoger dan in de eurozone. Bovendien heeft de Amerikaanse Federal Reserve in het recente verleden vaak genoeg laten zien dat zij bereid is de grenzen van het monetaire beleid op te zoeken. Dit wekte geen vertrouwen.

Weinig keuze

Wat de valutaspreiding betreft, zijn de beleggers dus niet "verwend door keuze". Hoe slecht de euro ook moge lijken, vanuit fundamenteel oogpunt is er geen alternatief dat volledig overtuigend zou kunnen zijn. Zelfs niet de Amerikaanse dollar, die waarschijnlijk al veel van zijn voordelen dicht bij pariteit heeft ingeprijsd. Het (goed onderbouwde) verhaal van de aanhoudende zwakte van de euro moet daarom voortdurend kritisch in vraag worden gesteld.

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .