01.04.2022 - Walter Sperb

Wens en werkelijkheid


Wens en werkelijkheid
Chart

De perfecte portefeuille voor iedereen bestaat niet. Beleggingen moeten even individueel zijn als mensen en hun omstandigheden.

Er bestaat een groot misverstand over particuliere beleggingen. Ranglijsten, beleggingstips of productaanbevelingen suggereren dat je alleen in het beste fonds moet beleggen, dan komt alles goed. U hoeft zich verder nergens zorgen over te maken, het rendement komt als vanzelf. Maar helaas is de zaak niet zo eenvoudig.

Helaas bestaat er niet zoiets als de beste portefeuille voor iedereen. De behoeften van beleggers zijn zeer verschillend. Ook al zijn aandelen momenteel misschien de aantrekkelijkste activaklasse , dat betekent nog niet dat iedereen al zijn vermogen in deze activaklasse moet beleggen. Niet iedereen is bestand tegen de tijdelijke schommelingen die nu eenmaal bij de beurs horen. Of zij hebben een groter deel van hun activa nodig juist wanneer de prijzen tijdelijk in de kelder liggen. Anderzijds is de rente op spaarboekjes bij lange na niet voldoende om de waarde van het spaargeld in reële termen, d.w.z. na inflatie, op peil te houden.

Beleggingen moeten even individueel zijn als mensen en hun omstandigheden. Hoe groot zijn de totale activa? Wanneer hebben investeerders hun geïnvesteerde kapitaal nodig? Maar vooral: hoe groot zijn de verwachte rendementen - en welke koersschommelingen zijn aanvaardbaar? Hoe eenvoudig deze vragen op het eerste gezicht ook lijken, velen vinden het moeilijk realistische antwoorden te vinden.

Laten we even uitgaan van het verwachte rendement. De cijfers die dan worden genoemd liggen vaak rond de vijf procent, vaak zelfs aanzienlijk hoger. Een probleem is dat veel mensen in de eerste plaats rekenen met het nominale rendement en de belastingen en vergoedingen die betaald moeten worden, vergeten. De inflatie, die de waarde van het geld aantast, wordt ook vergeten. Als je dat allemaal aftrekt, blijft er in "reële" termen vaak geen vijf procent over, maar minder dan één procent. Het gaat er dus om wat er in reële termen overblijft, d.w.z. na aftrek van kosten en belastingen.

Zonder aandelen lukt het niet

Aan de andere kant realiseren veel beleggers zich niet welke investeringen nodig zijn om hun (vaak ambitieuze) rendementsdoelstellingen te halen. Het enige dat duidelijk is, is dat met nul en negatieve rendementen op spaarrekeningen, de waarde van spaargeld niet kan worden gehandhaafd met het oog op inflatie. Maar hoe zit het met aandelen? Laten we een kleine, weliswaar sterk vereenvoudigde berekening maken: Stel dat een belegger 50 procent van zijn vermogen belegt op een spaarrekening en 50 procent in aandelen van eersteklas bedrijven of in een goed aandelenfonds; dat zou voor veel Duitse beleggers een gewaagde beleggingsstrategie zijn. Aandelen brengen zes procent op, in een vergelijking op lange termijn. Nul plus zes gedeeld door twee is drie. Een dergelijke portefeuille levert op de lange termijn realistisch gezien drie procent per jaar op - vóór kosten, belastingen en inflatie, wel te verstaan.

Met andere woorden, zelfs degenen die vandaag, in een wereld zonder rente, de helft van hun vermogen in aandelen beleggen, zullen er waarschijnlijk niet in slagen hun vermogen op lange termijn te behouden. Dus zij hebben meer aandelen nodig, niet minder.

Anderzijds kunnen de aandelenkoersen tijdelijk fluctueren. Zij die hun activa op korte termijn nodig hebben, moeten hiermee rekening houden. Een paar maandsalarissen kunnen gelukkig op de rekening-courant blijven staan. Voor persoonlijke liquiditeiten, vakanties, aankopen en onvoorziene kosten. Een academicus die net aan zijn eerste baan begint, hoeft niet bang te zijn voor tijdelijke beurscrashes als hij nog vele tientallen jaren heeft om zijn vermogen op te bouwen. De situatie is waarschijnlijk anders voor een senior die al een groter fortuin heeft opgebouwd dat hij binnenkort wil aanspreken.

Daarom is één ding voor ons bijzonder belangrijk: de perfecte portefeuille voor iedereen bestaat niet. Succesvolle investeringen beginnen met een realistische evaluatie van de situatie. Wie vijf procent wil, moet eerst duidelijk weten wat hij daarmee bedoelt: nominaal of reëel. En hij moet een idee hebben van wat nodig is om dit streefrendement te bereiken. Verlangen en realiteit moeten overeenkomen.

Kennis is vereist. Enerzijds zelfkennis, om te weten welke schommelingen men kan verdragen en welke rendementsdoelstellingen men verwacht. Aan de andere kant, deskundigheid. Wie ten minste een basiskennis van financiële markten en activaklassen heeft, is in het voordeel.

Daag je adviseur uit als jezelf! Het kan de moeite lonen om het onderwerp beleggen te bestuderen. Zowel financieel als intellectueel.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .