24.03.2022 - Flossbach von Storch

"Valse veiligheid"


"Valse veiligheid"
Thomas Lehr

In tijden van crisis willen veel beleggers hun aandelenbezit afdekken. Dit kan echter nieuwe risico's met zich meebrengen, legt kapitaalmarktstrateeg Thomas Lehr uit in een interview.

Mijnheer Lehr, er zijn de laatste weken verliezen geleden op de beurzen. Is het de moeite waard om uw aandelenportefeuille nu af te dekken?

Thomas Lehr: Dat is inderdaad een van de vragen die ons op het ogenblik vaak worden gesteld. Wij voeren een beleggingsstrategie die sterk gericht is op materiële activa, en het is dan ook begrijpelijk dat de roep om afdekking luider klinkt wanneer de prijzen dalen. Maar zo eenvoudig is het niet.

Kunt u dit nader toelichten?

Er is een reden voor onze sterke focus op aandelen. Dit komt doordat de inflatie zich steeds verder verwijdert van de rentetarieven. Op lange termijn zal bijna niemand in staat zijn de koopkracht van zijn vermogen op peil te houden met nominale beleggingen alleen, ongeacht of het om contanten of obligaties gaat. De jongste ontwikkelingen brengen hierin geen verandering - integendeel, gevreesd moet worden dat de inflatie zich tijdelijk nog verder van de rentetarieven zal verwijderen. Wie zijn portefeuille nu tactisch beschermt tegen de koersschommelingen van juist die aandelen die op lange termijn een deel van de oplossing zijn, neemt een ander, mogelijk veel groter risico.

Maar werkeloos toezien kan ook geen oplossing zijn?

Niets doen zou geen goed idee zijn, dat is waar. Maar de vraag is altijd hoe "activiteit" wordt vertaald. De reflex om te reageren op sterke koersschommelingen ligt in de aard van de meeste beleggers en is bijzonder sterk bij institutionele beleggers. Niet zelden is de vraag: "Waar betaal ik jullie eigenlijk voor?" onmiskenbaar in de zaal aanwezig - zelfs wanneer zij niet is uitgesproken. Het vaak aangehaalde risicobeheer begint echter vóór de investering en mag niet beperkt blijven tot hectische reacties wanneer risico's opduiken die men voordien niet had overwogen of onwaarschijnlijk achtte.  

Er wordt altijd gezegd dat "activiteit geen doel op zich is". Geldt dit dan ook voor hedging?

Op zijn minst moeten beleggers duidelijk definiëren waartegen zij zich precies willen indekken. Is het alleen maar prijsschommelingen die ik wil elimineren omdat ze me nerveus maken? Dan was mijn beleggingsstrategie vanaf het begin misschien een beetje te gewaagd. Of is er een situatie ontstaan waarin de kansen en risico's van een belegging of grote delen van de portefeuille in mijn nadeel verschuiven? Dan moet ik natuurlijk reageren. En zo consequent mogelijk.    

Hoe kunnen beleggers die een hoog percentage aandelen in hun portefeuille hebben, zich tegen koersschommelingen beschermen?

In een wereld zonder rentevoeten in tijden van hoge inflatie zijn prijsschommelingen de prijs die betaald moet worden om de koopkracht van een actief ten minste op lange termijn te handhaven. Afgezien daarvan zou ik willen waarschuwen tegen een populaire denkfout: niet alle aandelen zijn hetzelfde! Uit het aandelenquotum kan geen algemene dekkingsverplichting worden afgeleid, laat staan de omvang ervan. De vraag is dus niet: "Hoe hoog is het aandelenquotum?", maar: "In welke ondernemingen ben ik belegd? Beleggers kunnen veel schade aanrichten met een aandelenblootstelling van slechts 20 procent, maar omgekeerd een relatief stabiele portefeuille samenstellen met 80 procent...

...door het aandeel van Europese bedrijven klein te houden?

Dat zou voor mij ook te ver gaan en heeft weer iets te maken met "quota". Maar het is ook duidelijk dat de Amerikaanse aandelenmarkt niet alleen zeer groot is, maar ook een veel kleinere cyclische component heeft in vergelijking met de Europese aandelenmarkt. Dat maakt het meer defensief. Bovendien zijn de groeipercentages in de VS niet alleen stabieler, maar ook hoger. Dit geldt uitdrukkelijk ook voor de afgelopen 20 jaar, waarin Europa in het algemeen en Duitsland in het bijzonder van de globalisering hebben geprofiteerd. Dit heeft echter ook geleid tot een aanzienlijke toename van de afhankelijkheden in de afgelopen decennia. En niet alleen in termen van winst, maar ook in termen van toeleveringsketens. Als deze afhankelijkheden nu in twijfel worden getrokken, is het duidelijk dat dit gevolgen moet hebben voor de waarderingen. Maar dit moet geen besef zijn dat pas in de afgelopen weken is doorgedrongen.

In hoeverre kan een groot aandeel van de Amerikaanse dollar in de portefeuille een afdekking zijn?

Dit is een zeer belangrijk punt! Vooral in Duitsland spreekt men nog overwegend over " valutarisico ". De hierboven beschreven uitgangspositie, de grotere beenruimte van de Amerikaanse Federal Reserve en het feit dat de Amerikaanse dollar in crisisfasen de voorkeur geniet als valuta, kunnen een Europese portefeuille met een hoog aandeel aan Amerikaanse dollars bijna automatisch stabieler maken. Niet alleen via de aandelencomponent, maar ook via de valuta.  Dit geldt natuurlijk ook in geval van een terugval. De stabiliteit van gisteren wordt dan al snel als een rem op morgen ervaren, hetgeen eens te meer aantoont dat hedging niet slechts in één richting werkt.

Laten we teruggaan naar de indekking van aandelen. Welke opties zijn er voor degenen die tactisch willen handelen? 

De vraag "hoe" is niet triviaal. "Opties zijn duur en brengen het risico met zich mee geld te verliezen, zelfs als er niets of te weinig gebeurt. In het geval van een " future " moet de vraag naar de "onderliggende waarde" worden beantwoord, d.w.z. welke effectenmarkt als onderliggende waarde moet dienen. In een portefeuille die veel Duitse aandelen bevat, zou men waarschijnlijk kiezen voor een Dax future. Een internationale aandelenportefeuille daarentegen zou snel de andere kant op overhellen door een aanzienlijke shortpositie in de DAX. In de loop der jaren heb ik genoeg beleggers ontmoet die als in een roes hun portefeuille afdekten tegen het einde van de wereld en zich te laat realiseerden dat een wereld die bleef draaien toen het grootste risico voor hun portefeuille werd.

Dat geldt dan ook voor de eenvoudigste vorm van hedging - verkopen?

Ja, natuurlijk. Vooral in een wereld met negatieve reële rentes. Als het motto "tactiek eet strategie" van toepassing is, eindigen beleggers in contanten. Op korte termijn lijken zij zich geen zorgen meer te maken - althans zolang de markt daalt. Maar ze moeten twee keer gelijk hebben. Niet alleen de uitstap moet lukken. Op een gegeven moment moeten ze terug in het vermeende risico. Of de nominale waarde van het fonds zal smelten als het spreekwoordelijke ijs in de zon.

Mijnheer Lehr, hartelijk dank voor het interview.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .