07.06.2021 - Philipp Vorndran

Realistisch rendement


Realistisch rendement
Arbeitssituation

De meeste beleggers weten niet wat zij van hun beleggingen kunnen verwachten. Dit leidt vaak tot teleurstelling. Wat daar tegen zou kunnen helpen.

Wanneer ik op evenementen (helaas nog steeds uitsluitend virtueel) met beleggers spreek, "push" ik vaak eerst een kleine enquête: ik vraag welke activaklassen zij aantrekkelijk vinden? Wonen ze in een huurhuis of in hun eigen huisje? Of, ook heel belangrijk, hoeveel rendement verwachten zij van hun investering? De cijfers die dan worden genoemd liggen meestal rond de vijf procent, vaak aanzienlijk hoger.

Twee dingen zijn belangrijk om te begrijpen: ten eerste hebben de meeste beleggers bij hun antwoord alleen het nominale rendement in gedachten, d.w.z. wat er op de belegging staat geschreven. Wat zij niet in aanmerking nemen, wat zij niet aftrekken in hun hoofd, zijn de belastingen en de kosten. Zij vergeten ook de inflatie, die de waarde van het geld aantast.

Op het einde blijft er niets over

Als je dat allemaal aftrekt, hou je in "reële" termen geen vijf procent over, maar minder dan één procent. Kortom, niet de nominale waarde is van belang, maar de reële waarde na aftrek van kosten en belastingen, wanneer het erom gaat de beleggingsdoelstellingen en de juiste strategie te bepalen.

Anderzijds zijn veel beleggers zich niet (of niet voldoende) bewust van wat er nodig is, welke beleggingen, om hun relatief ambitieuze rendementsdoelstellingen te halen. Veel beleggers hebben al hun geld op spaarrekeningen en termijnrekeningen staan. Tenminste het meeste ervan. De opbrengst is daar nul - in nominale termen. En naar onze mening zal dit waarschijnlijk niet veranderen. Omdat lage rentetarieven op de lange termijn nodig zijn om de steeds sneller groeiende schuldenbergen te financieren - niet in de laatste plaats vanwege Covid-19.

Dus laten we beginnen met de huidige toestand. Gezien de activastructuur van veel beleggers zou hun gewenste rendement eigenlijk ergens tussen min twee (in reële termen) en nul (in nominale termen) moeten liggen, niet vijf ... 

Als u meer wilt, moet u omdenken en beleggen in tastbare activa in plaats van geld op te potten op rekeningen. In aandelen van eersteklas bedrijven, bijvoorbeeld. Maar ook hier geldt: overschat uw beleggingen niet! Aandelen in zeer goede bedrijven brengen op termijn zo'n vijf à zes procent per jaar op. Wij beschouwen dat als een realistisch cijfer. En dat is zeer aantrekkelijk in vergelijking met de alternatieven. Maar wat betekent dat concreet?

Verlangen en werkelijkheid

Laten we een kleine, weliswaar sterk vereenvoudigde berekening maken: Laten we eens aannemen dat een belegger half om half doet, d.w.z. 50 procent van zijn vermogen op zijn spaarrekening zet en 50 procent in aandelen van eersteklas bedrijven of een goed aandelenfonds; dat zou voor veel beleggers een buitengewoon "offensieve" en moedige beleggingsstrategie zijn ...

Nul plus zes gedeeld door twee is drie. Jan Modaal zou dus realistisch gezien een rendement van drie procent per jaar kunnen verwachten - vóór kosten, belastingen en inflatie, let wel, nominaal dus. Met andere woorden, zelfs iemand die vandaag, in een wereld zonder rente , de helft van zijn vermogen in aandelen belegt, zal er waarschijnlijk niet in slagen zijn vermogen op lange termijn in stand te houden. Dus hij heeft meer aandelen nodig, niet minder ...

Eén ding is daarom bijzonder belangrijk voor ons om te benadrukken: Succesvolle investeringen beginnen met een realistische evaluatie van de situatie. Wie vijf procent wil, moet eerst duidelijk weten wat hij daarmee bedoelt: nominaal of reëel. En hij moet een idee hebben van wat hij moet doen om de geformuleerde rendementsdoelstelling te halen. Verlangen en realiteit moeten overeenkomen.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .