15.06.2023 - Pablo Duarte

Quo vadis, monetair beleid?


Quo vadis, monetair beleid?

De belangrijkste rentetarieven hebben een (tijdelijk) hoogtepunt bereikt - en de inflatie zwakt af. Is dat het nu? Een inventarisatie. 

 

Monetair beleid is een gevoelige zaak, vooral in tijden van hoge inflatie. Als de centrale banken de rentetarieven te langzaam verhogen, loopt de strijd tegen de inflatie op niets uit. Buitensporige renteverhogingen - vooral na een lange fase van nul- en negatieve rentes - hebben een aantal risico's en neveneffecten. De economische groei stort in - en de kwetsbaarheden in het financiële systeem komen aan het licht.

Het probleem: de effecten van een restrictiever monetair beleid treden altijd met vertraging op. Economieën zijn zeer complex, er zijn interacties, eenvoudige formules helpen niet. In geval van twijfel kan het daarom de moeite waard zijn voor centrale bankiers om gewoon af te wachten en te zien hoe de maatregelen werken.

Dit was onlangs het geval bij de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die de rente tijdens de laatste vergadering niet verder verhoogde en de deur openhield voor verdere verhogingen. De Fed is al een stap verder dan de Europese Centrale Bank (ECB), die op 15 juni haar belangrijkste rentetarieven met 0,25 procentpunt verhoogde. Werkt het restrictievere monetaire beleid en zijn de risico's en neveneffecten aanvaardbaar? We vinden een paar punten interessant in deze context.

Inflatoire druk blijft

De inflatiedruk houdt aan, zowel in de VS als in de eurozone. Zeker, de inflatiecijfers zijn recent gedaald, vooral door de daling van de energieprijzen en de prijzen van consumptiegoederen, in het kielzog van een normalisering van de toeleveringsketens. De situatie is anders voor dienstenprijzen, die de inflatie blijven aanwakkeren, zelfs in het kielzog van een robuuste vraag en stijgende lonen en robuuste arbeidsmarkten.

Vooral in de VS blijft de arbeidsmarkt krap. De vacatures dalen al een jaar zonder dat de werkloosheid stijgt. De sterke loonstijging van meer dan vijf procent laat zien dat het strakkere monetaire beleid nog niet is doorgedrongen tot de arbeidsmarkt.

In de eurozone blijft de kerninflatie hoog. De "superkerninflatie", waarbij alleen wordt gekeken naar goederen die niet meebewegen met de conjunctuurcyclus, kwam in april uit op 6,3 procent. De inflatie blijkt hardnekkig. Tenzij het monetaire beleid een tandje bijsteekt, zullen de inflatiecijfers in zowel de VS als de eurozone zich volgens ons waarschijnlijk stabiliseren op een niveau dat duidelijk boven het gestelde doel van 2% ligt. Tenminste, als we geen nieuwe crises zien in de geopolitiek, het financiële systeem of op gebieden waar we op dit moment nog niet eens aan denken.

In de Europese economie zijn de eerste barsten al zichtbaar, wat deels kan worden toegeschreven aan de negatieve effecten van het restrictievere monetaire beleid. Hoewel de industriële productie in de eurozone als geheel iets boven het niveau van januari 2020 ligt, hebben de grootste economieën in de eurozone weinig bijgedragen aan het herstel. In zowel Duitsland als Frankrijk ligt de industriële productie nog steeds onder het niveau van voor de pandemie en stagneert deze al enkele maanden (wat zeker ook te wijten is aan structurele problemen).

Bovendien stort de vraag naar krediet in de eurozone in. Dit is althans wat de "Bank Lending Survey (BLS)" van de ECB aangeeft, die het verschil definieert tussen het aandeel banken dat een toenemende vraag naar krediet rapporteert en het aandeel banken dat een afnemende vraag constateert. Voor het tweede kwartaal van 2023 is de netto vraag naar krediet door bedrijven gedaald van min 12 procent naar min 38 procent. De dalende kredietverlening geeft aan dat de economische groei hierdoor verzwakt.

Politiek en monetair beleid

Hoe dan ook, de ECB staat voor een gigantische taak. Ze moet monetaire beleidsbeslissingen nemen voor 20 verschillende landen. De valutazone is extreem heterogeen, met inflatiepercentages die variëren van drie procent (Spanje) tot elf procent (Estland). Het monetaire beleid van de eurozone wordt ook gedomineerd door het begrotingsbeleid van de landen. De herfinancieringskosten van landen met een hoge schuldenlast, zoals Italië en Spanje, zullen waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij het bepalen van het moment waarop de ECB kan stoppen met het verhogen van de rente.

Europese centrale bankiers hebben zich vaak laten leiden door de acties van de Amerikaanse Fed en hebben herhaaldelijk benadrukt dat de Fed data-afhankelijk handelt. Dus als de Fed een (aangekondigde) pauze inlast, zou de ECB iets later kunnen volgen. Op de middellange termijn zal het inflatiecijfer echter de belangrijkste variabele zijn waarop de ECB zich zal richten. Ze zou echter een hogere inflatiedoelstelling kunnen accepteren (met het oog op de hierboven beschreven richtlijnen) zonder dit expliciet aan te kondigen.

En de Fed? Die heeft de mogelijkheid van verdere renteverhogingen opengehouden. Als de inflatiedruk niet afneemt, zou de rente in de tweede helft van het jaar weer kunnen stijgen, ook al hebben marktdeelnemers tot nu toe de neiging om minder te verwachten.

Dit brengt ons terug bij de essentie van monetair beleid, dat tot op zekere hoogte altijd werkt volgens het principe van "trial and error". Het valt nog te bezien hoe het restrictievere monetaire beleid zal werken. Gezien de complexiteit van de kwestie zijn we daarom terughoudend om al te precieze voorspellingen te doen. Laten we gewoon afwachten - en niet alles inzetten op een kaart die misschien nooit gespeeld wordt.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .