11.05.2023 - Bert Flossbach

Het wordt krap voor zombies


Het wordt krap voor zombies

De centrale banken laten de rente stijgen. Vooral onrendabele bedrijven met een hoge schuldenlast hebben nu last van hoge leenkosten. Wat betekent dit voor beleggers?

De centrale banken verhogen hun rente om de inflatie te bestrijden. Het restrictievere monetaire beleid is niet zonder risico's en neveneffecten - vooral voor minder (of helemaal niet) winstgevende bedrijven, waaronder ook enkele "zombies", waarvan sommige op aanzienlijke schuldenbergen zitten en nu zonder geld dreigen te komen zitten.

De rentelast is nog laag omdat de jaren geleden uitgegeven obligaties of afgesloten leningen lage rentecoupons hebben. De komende herfinanciering zal echter veel duurder uitvallen, als de bedrijven überhaupt nog aan geld kunnen komen.

Een bijzonder schrijnend voorbeeld is de Amerikaanse online autohandelaar Carvana, die op zijn hoogtepunt in 2021 een beurswaarde van 60 miljard dollar bereikte. Aan het eind van het eerste kwartaal werd het bedrijf gewaardeerd op slechts 1,6 miljard dollar. Sinds de beursgang in 2017 had Carvana gecombineerde inkomsten van 38 miljard dollar, terwijl het verliezen leed van 4,4 miljard dollar. De financiële schuld bedraagt $7,9 miljard, met nog ongeveer $400 miljoen in kas aan het einde van het jaar.

In totaal zullen de rentelasten dit jaar waarschijnlijk meer dan 600 miljoen dollar bedragen. Voor een bedrijf dat nog nooit winst heeft gemaakt en op een schuldenberg van 8 miljard dollar zit, is dat een enorme last. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de obligaties van het bedrijf nu ver onder hun nominale waarde worden verhandeld en een rendement hebben dat ver boven de 20 procent ligt.

De situatie is even dramatisch voor andere hoogvliegers van de technologiehausse, zoals Opendoor. Het vastgoedplatform heeft de afgelopen jaren steeds grotere verliezen geleden en een schuldenberg van meer dan vier miljard dollar opgebouwd. Zijn beurswaarde is gedaald van 20 miljard naar één miljard en zijn obligaties brengen meer dan 20 procent op.

De lucht wordt dun

De lijst van zombies zou eindeloos kunnen worden voortgezet. Ook al is de stijging van de rentevoeten meestal niet de oorzaak van de problemen, ze verergert ze wel omdat het voor bedrijven veel moeilijker en duurder zal worden om in de toekomst bestaande schulden te herfinancieren of nieuw kapitaal aan te trekken, vooral omdat de risicobereidheid van de banken na de recente beroering waarschijnlijk zal afnemen.

Vastgoedbedrijven met een hoge schuldenlast hebben ook te lijden onder de scherpe en snelle stijging van de rente. Daarbij komen nog stijgende kosten voor onderhoud, energierenovaties en administratie. Als de huurinkomsten geen gelijke tred kunnen houden met de stijging van de kosten, zullen de winsten dalen. Als de rente blijft stijgen, dreigt langdurige stilstand, omdat in de komende jaren de laagrentende oude schulden moeten worden vervangen door aanzienlijk duurdere nieuwe leningen.

Voor de banken is dit aanvankelijk geen groot probleem, omdat hun leningen meestal goed gedekt zijn door aflossingen en gestegen vastgoedwaarden. De stijging van de rente heeft echter geleid tot een scherpe daling van nieuwe leningen.

Dit geldt ook voor de VS, waar vastgoedleningen met een typische looptijd van 30 jaar nu ongeveer zeven procent kosten. Leners die jaren geleden een beduidend lagere rente hebben bedongen, kunnen de rentestijging goed opvangen.

De rol van de banken

De banken daarentegen zullen waarschijnlijk tranen met tuiten krijgen als zij kijken naar de lage rente op hun oude leningen, maar slechts weinig nieuwe zaken met hoge rente kunnen doen. Tegelijkertijd zal herfinanciering duurder worden, omdat steeds minder beleggers bereid zullen zijn hun spaar- en rekeningsaldi vrijwel renteloos bij de bank achter te laten als de rente hoog blijft.

Dit geldt ook voor de Europese instellingen, waarvan de aandelen begin dit jaar nog sterk waren gestegen omdat de hoge rente lucratieve beleggingsmogelijkheden beloofde voor de niet-rentedragende tegoeden en dus een vette rentemarge. Nu eisen de klanten echter steeds vaker een hogere rente of verschuiven zij hun banktegoeden naar hoger renderende beleggingen. Tegelijkertijd dreigt de nieuwe kredietverlening af te nemen, waardoor de verhoopte winstverbetering waarschijnlijk uitblijft.

De conclusie voor beleggers

Onze conclusie: In tijden van stijgende rente, meer restrictieve bankleningen, mogelijke economische zwakte en een hardnekkig hoge inflatie is de kwaliteit van ondernemingen van bijzonder belang. Daartoe behoort een zo zeker mogelijke winstgroei op lange termijn dankzij een sterke concurrentiepositie en het bijbehorende prijszettingsvermogen.

Ook de solvabiliteit, die in tijden van onbeperkte toegang tot goedkoop geld een ondergeschikte rol speelde, komt weer op de voorgrond. Bedrijven die traditioneel met hoge schulden werken, voelen nu de onaangename kant van de krediethefboom.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .