07.07.2021 - Simon Jäger

Gouden normen


Gouden normen

Het edelmetaal is een belangrijke bouwsteen in vele gemengde portefeuilles. Maar hoe zit het met de duurzaamheid? Een analyse.

Bijna twee jaar lang is de goudprijs gestegen, vorig jaar aangewakkerd door het uitbreken van de wereldwijde pandemie. Na recordhoogten in augustus 2020 ging het weer een paar maanden bergafwaarts. Wij volgen deze tijdelijke prijsschommelingen op de voet. Maar goud is voor ons in de eerste plaats een strategische belegging. Het heeft al duizenden jaren zijn waarde bewezen in tijden van crisis.

Het edelmetaal is een integraal deel van onze beleggingsstrategie op lange termijn. Wij zien het als een verzekeringspolis die de waarde van activa in tijden van crisis in stand houdt. Bij financiële en overheidscrises, bij hyperinflatie, bij een verlies van vertrouwen in het monetaire systeem. Op de lange termijn komen onze rendementsverwachtingen overeen met de inflatiecompensatie. Niet meer, maar ook niet minder. Naast deze strategische goudpositie in de vorm van staven of, indien de beleggingsrichtlijnen niet anders toestaan, als op de beurs verhandelde effecten (ETC), kan het de moeite waard zijn "goudmijnaandelen" toe te voegen. Dergelijke investeringen in mijnbouwbedrijven die goud winnen zijn, in tegenstelling tot goudstaven, aan extra risico's onderhevig. Naar onze mening kunnen zij echter ook aantrekkelijke kansen bieden in het geval van goed geleide ondernemingen.

De lange schaduw van goud

Vanuit het oogpunt van beleggingsstrategie dient goud dus een belangrijk doel. Maar hoe zit het met de duurzaamheid? Goudwinning is tegenwoordig een complex proces, aangezien het edelmetaal bijna uitsluitend in vaste vorm in gesteente wordt aangetroffen. Keer op keer haalt het de krantenkoppen omdat goudwinning op lange termijn schade kan toebrengen aan de omliggende ecosystemen en de mensen die er wonen. Ook wij zijn ervan overtuigd dat de uitdagingen op milieu-, sociaal en maatschappelijk gebied enorm zijn. Als investeerder zetten wij ons daarom actief in voor de implementatie en verspreiding van westerse duurzaamheidsnormen in de mijnen. Voor ons edelmetaalgoud vertrouwen wij op een van de toonaangevende normen voor "verantwoorde mijnbouw".

Alleen staven van gecertificeerde leveranciers

In onze multi-assetportefeuilles is ongeveer tien procent van de activa belegd in goud. Dat is nogal wat voor ons. Daarom stellen wij hoge eisen aan het fysieke goud, dat over het algemeen in de vorm van goudstaven in onze portefeuilles - om precies te zijn in de kluizen van twee Zwitserse banken - wordt aangehouden voor een zeer lange tijd. In het geval van de goudstaven die wij voor onze activa deponeren, evenals voor goudcertificaten, werken wij alleen met partners die zich ertoe verbonden hebben de "Responsible Gold Guidance" van de London Bullion Market Association (LBMA) na te leven. Deze leidraad moet voorkomen dat goud bijdraagt tot systematische of wijdverbreide schendingen van de mensenrechten, financiering van conflicten, witwassen van geld of financiering van terrorisme. Het voldoet ook aan de iets oudere Good Delivery Standard-richtlijnen van de LBMA, die de zuiverheid en authenticiteit van edelmetaal garanderen.

Handhaving van westerse normen wereldwijd

Als aandeelhouders van mijnbouwbedrijven pleiten wij er ook sterk voor dat bedrijven verregaande doelstellingen vaststellen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en bewust met hulpbronnen om te gaan. Zij moeten ook hun sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheden nakomen. Daarom zetten wij ons actief in voor transparantie in de waardeketen, maar vooral voor wereldwijde naleving van internationale ( ESG -)normen - waarmee volgens ons zelfs in de meest afgelegen uithoeken van de wereld rekening moet worden gehouden.

Tijdens de regelmatige contacten die wij met mijnexploitanten hebben, proberen wij gebruik te maken van de invloed die wij als aandeelhouder hebben. Vorig jaar hebben wij een brief van de Raad van Bestuur gestuurd aan alle ondernemingen in de sector waarin wij beleggen. Wij pleitten voor een gemeenschappelijke opvatting van waarden en herhaalden onze steun voor de bestaande maatregelen en de verdere ontwikkeling daarvan.

In de sector worden al enkele jaren inspanningen in die richting geleverd. Op vele gebieden zijn reeds kaders voorhanden die de toepassing van internationale normen controleerbaar maken. Daartoe behoren de Responsible Gold Mining Principles (RGMP's) van de World Gold Council (WGC), de normen van het GRI (Global Reporting Initiative) of de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). Indien een van de mijnbouwondernemingen waarin wij (willen) investeren, zonder goede reden zou weigeren met deze normen rekening te houden, zou dit voor ons een uitsluitingscriterium zijn.

Systematische milieubescherming en waterzuivering

Voor de meesten van ons klinken deze normen in eerste instantie abstract. Wat moeten zij dan concreet bereiken? Over de hele wereld gaan mijnbouwprojecten vaak gepaard met aanzienlijke ecologische gevolgen op lange termijn. Deze worden veroorzaakt door tekortkomingen in de retentiebekkens, het onzorgvuldig gebruik van water of de gevolgen van intensieve op- of afbouw van de mijnen. Al onze filialen moeten milieudoelstellingen hebben die systematisch in hun organisatie zijn geïntegreerd, en permanente verbeteringen moeten duidelijk zijn. Dit omvat ook de passende ontmanteling en verwijdering van mijnen. Water wordt ook een steeds schaarsere grondstof. De bedrijven waarin wij investeren spannen zich in om het vaak hoge verbruik bij de goudwinning successievelijk te verminderen en ten minste een groot deel van het gebruikte water te recycleren.

Zij maken ook steeds meer gebruik van hernieuwbare energiebronnen om hun CO2-uitstoot te verminderen. De onafhankelijke ISO-norm Milieubeheersystemen (ISO 14001) biedt hiervoor het passende kader en toetsingskader, waaraan onze deelnemingen moeten voldoen. Een andere bijzonder gevoelige kwestie is het gebruik van het uiterst giftige cyanide. Aangezien goud bijna uitsluitend in combinatie met gesteente voorkomt, wordt het efficiënt geacht om het af te scheiden, maar het mag in geen geval in het milieu terechtkomen. De omgang met de chemische stof is ook gevaarlijk voor de werknemers. Alle bedrijven waarin we investeren werken daarom aan de toepassing van de Internationale Cyanidebeheerscode (ICMC). Het werd ontwikkeld onder leiding van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) en regelt de veilige hantering van de chemische stof.

Hoge eisen aan veiligheid en integriteit op het werk

Mijnen zijn dynamische en uiterst complexe werkomgevingen waar zwaar materieel en giftige stoffen worden gebruikt. Dit maakt ze tot zones met een hoog risico, waar de naleving van hoge veiligheidsnormen en nauwkeurige processen van vitaal belang kan zijn. Daarom bieden al onze investeringen hun werknemers regelmatige opleidingen aan, voeren zij consequent controles en permanente risico-evaluaties op het niveau van de vestiging uit en streven zij naar voortdurende verbetering van de arbeidsveiligheid. Zij worden geleid door de ISO-norm voor gezondheid en veiligheid op het werk (ISO 45001), waarin de eisen voor een beheersysteem voor gezondheid en veiligheid op het werk worden beschreven.

Mijnen bevinden zich ook vaak in afgelegen delen van de wereld en zijn actief in gebieden met verschillende culturen. Sommige bevinden zich in landen die worden geregeerd door onstabiele regeringen en regimes, en die worden geteisterd door misdaad en armoede. In een dergelijke omgeving zijn een integer ondernemingsbestuur en respect voor de plaatselijke bevolking van essentieel belang.

Al onze bedrijven hebben een nultolerantiebeleid tegen omkoping en corruptie. Zij werken ook volgens de Conflict-Free Gold Standard (CFGS), die garandeert en regelmatig controleert dat zij niet bijdragen tot de financiering van gewapende groepen of schendingen van de mensenrechten. Zij werken ook samen met plaatselijke gemeenschappen, investeren in plaatselijke infrastructuurprojecten, gezondheidszorg en onderwijs, en geven er de voorkeur aan mensen in dienst te nemen uit de regio en het land waar de mijn is gevestigd.

Goudwinning is immers een bron van inkomsten voor miljoenen mensen wereldwijd. Kleinschalige mijnbouw (ASM - Artisanal and Small-scale Mining) stelt ons echter vaak voor bijzondere uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Dit komt omdat vaak goedkoop kwik wordt gebruikt om gouddeeltjes op te lossen. Deze chemische stof, die zeer giftig is voor mens en milieu, komt vaak ongefilterd in rivieren terecht. Bovendien zijn veel tunnels slecht beveiligd. Het aantal arbeidsongevallen is hoog. Zelfs kinderarbeid komt voor. Sommige van de grote mijnbouwondernemingen werken daarom samen met plaatselijke gemeenschappen en gespecialiseerde NGO's om alternatieve manieren te vinden waarop ASM-gemeenschappen in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Waarom wij afwijken van relevante ratings

De beoordeling van duurzaamheidsaspecten van ondernemingen is stevig verankerd in ons analyseproces. Ook milieu- en sociale criteria en aspecten van goed ondernemingsbestuur (kortweg ESG-criteria) spelen een belangrijke rol bij de beoordeling van risico's en kansen voor mijnbouwondernemingen. Onze beoordeling van duurzaamheid kan echter verschillen van standaard ESG-ratings. Dergelijke ratings zijn bedoeld om beleggers houvast te bieden. Naar onze mening worden de ratings echter vaak erg laat aangepast. Bijvoorbeeld wanneer het management van een bedrijf verandert en de nadruk op duurzaamheid komt te liggen.

Anderzijds onderhouden wij een levendige en directe uitwisseling met de ondernemingen waarvan de aandelen in onze portefeuilles zijn opgenomen en zullen wij blijven proberen om als aandeelhouder onze invloed aan te wenden voor wereldwijd geldende duurzaamheidsnormen. De glans van goud kan immers nooit opwegen tegen de vernietiging van het milieu en de gezondheid.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .