13.07.2021 - Flossbach von Storch

"Geen angst voor inflatie"


"Geen angst voor inflatie"

Stijgende prijzen jagen veel aandeelhouders angst aan. Zij vrezen stijgende rentevoeten, die tastbare activa minder aantrekkelijk zouden maken. Een interview met Thomas Mayer over misvattingen over inflatie.

Mr. Mayer, de economische vooruitzichten verbeteren en de prijzen stijgen weer. De vrees voor inflatie neemt toe op de beurzen wereldwijd. Is het gerechtvaardigd?
Thomas Mayer: Zoals we allemaal weten, is angst een diffuus gevoel. Om het te overwinnen, moet je het tot op de bodem uitzoeken. Dus waar zijn beleggers precies bang voor? Dit is een vraag die zowel een psychologische analyse als economische grondbeginselen vereist.

Dus laten we beginnen.
In de eerste plaats zijn er de knelpunten bij de voorziening en de prijsstijgingen voor grondstoffen en tussenproducten. Een bekend voorbeeld is het tekort aan halfgeleiders, dat leidt tot beperkingen in de productie van veel elektronische consumptie- en kapitaalgoederen. De stijging van de grondstoffenprijzen en van de vrachttarieven drijft de productiekosten van bijna alle producten op. De prijs van timmerhout in de VS is vandaag vier keer zo hoog als het gemiddelde voor 2019. Op de wereldmarkten betaal je momenteel 75 procent meer voor koper en 67 procent meer voor staal dan in 2019. De vrachttarieven voor containers zijn met 64 procent gestegen.

Welk effect hebben stijgende grondstoffenprijzen?
Maar hogere kosten kunnen alleen in hogere prijzen worden doorberekend als de klanten genoeg geld in hun zak hebben. Dat zal waarschijnlijk het geval zijn. Als we de VS, de eurozone en Japan samen nemen, is de geldhoeveelheid in de loop van vorig jaar met ruim 20 procent meer gestegen dan het nominale BBP. Dankzij de royale obligatieaankopen door de centrale banken is er een enorme geldoverhang ontstaan, die volop ruimte biedt voor prijsstijgingen van consumptiegoederen. Maar een stimulans via hogere grondstoffenprijzen zal voor producenten waarschijnlijk niet genoeg zijn om die ruimte op te vullen.

Wat zou er moeten gebeuren om de inflatie massaal te laten stijgen?
Een terugblik op de jaren zeventig leert dat de inflatie pas echt op gang komt als na de grondstoffenprijzen ook de lonen stijgen. Daarvan is vandaag noch in Europa, noch in de VS iets te merken. De lonen lopen echter vaak achter op de economie. Als de Corona-pandemie blijft afnemen en de economie dit jaar aantrekt, zouden de loonstijgingen volgend jaar en daarna wel eens opnieuw een vliegwiel voor de inflatie van de consumptieprijzen kunnen blijken te zijn.

Dreigende beursdalingen?
Voor de aandelenmarkten zou een dergelijk scenario waarschijnlijk draaglijk zijn. De bedrijfswinsten zouden er immers niet onder lijden indien hogere kosten voor grondstoffen en arbeid in de prijzen kunnen worden doorberekend. Verliezen zouden zich alleen voordoen indien de centrale banken, uit vrees voor inflatie, de vraag zouden afremmen met aanzienlijk hogere rentetarieven. Hierdoor zouden de mogelijkheden om de gestegen kosten door te berekenen in de prijzen worden beperkt, de winstmarges zouden krimpen en de aandelenkoersen zouden dalen zoals in het begin van de jaren tachtig.

Zou een situatie als in de jaren tachtig vandaag denkbaar zijn?
Waarschijnlijk niet. Het monetaire beleidsklimaat is totaal verschillend. Vandaag kunnen de centrale banken zich niet langer stijgende rentevoeten en dalende aandelenkoersen veroorloven. Omdat dat hun landen met een hoge schuldenlast in de problemen zou brengen en de economie zou doen omvallen.

De angst van de aandeelhouders voor inflatievrees van de centrale banken lijkt dus ongegrond.
Tenminste voor de komende paar jaar. Zelfs als de inflatie stijgt, zullen de centrale banken daar op dit moment weinig aan kunnen doen. Zij zijn al lang gevangene geworden van de staten en de financiële markten en hebben hun macht om de inflatie te bestrijden verloren. Het enige wat ze nog moeten doen is de onverschrokkene spelen. Het is niet voor niets dat de Amerikaanse Federal Reserve haar monetaire beleidsstrategie allang aan de nieuwe situatie heeft aangepast en heeft aangekondigd zich geen zorgen te zullen maken over een stijging van de inflatie tot boven haar streefwaarde in de toekomst.

En in Europa?
De Europese Centrale Bank is nog niet klaar met het bijstellen van haar strategie. Maar Isabel Schnabel, de Duitse uitvoerend directeur van de ECB, heeft de markten al laten weten dat een Duits inflatiecijfer van meer dan drie procent haar niet zal afschrikken. Zij weet heel goed dat in een valutazone met zeer verschillende, politiek onafhankelijke economieën met een lage groei en een hoge schuldenlast, aanzienlijke renteverhogingen ernstige gevolgen kunnen hebben. Wat hier op het spel staat is de toekomst van de euro, een munt die zonder de actieve hulp van de centrale bank misschien niet meer zou bestaan.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .