03.03.2022 - Flossbach von Storch

"Dividenden in plaats van rente"


"Dividenden in plaats van rente"

De aanhoudend hoge inflatie en de aanhoudend lage rentevoeten vormen een uitdaging voor de beleggers. Kunnen dividenden een alternatief zijn? Een interview met fondsbeheerder Ludwig Palm.

Mijnheer Palm, steeds meer beleggers stappen over van renteproducten naar aandelen. Volgens het Deutsches Aktieninstitut zouden vier miljoen Duitse burgers voor het eerst sinds de financiële crisis in 2008 in fondsen en ETF's hebben belegd. Welk advies zou u geven aan iemand die de sprong naar de aandelenmarkten wil wagen?
Dat het een goede en noodzakelijke beslissing is om te beleggen in een breed gespreide aandelenportefeuille om vermogen op lange termijn te behouden of op te bouwen. Er zijn veel aanwijzingen dat de inflatie in de komende jaren aanzienlijk hoger zal zijn dan in het afgelopen decennium. De Amerikaanse Federal Reserve zal waarschijnlijk in maart beginnen met het verhogen van de rente . Een ommekeer van de reële rente, d.w.z. een renteverhoging waardoor het renteniveau weer op of boven het inflatieniveau komt, is gezien de hoge staatsschuld volgens ons waarschijnlijk niet te verwachten. Dit betekent dat de reële rente, d.w.z. de rente-inkomsten na aftrek van de inflatie, naar onze mening nog lange tijd onder nul zal blijven. Op lange termijn zijn aandelen dus aantrekkelijker dan obligaties.

Wat betekent dat concreet voor de spaarders?
Welnu, een negatieve reële rentevoet van bijvoorbeeld gemiddeld drie procent per jaar leidt tot een verlies aan koopkracht van 26 procent over tien jaar. Spaarproducten en obligaties zijn in dit klimaat dan ook een verliesgevende propositie - althans als u, zoals de meeste particuliere beleggers, met obligaties een zuivere buy-and-hold strategie volgt. Een breed gediversifieerde en, indien mogelijk, wereldwijd georiënteerde aandelenportefeuille kan aanzienlijk betere kansen bieden op de lange termijn.

En wat zijn de voordelen van beleggen in dividendrijke aandelen?
Dividenden zijn momenteel de enige manier om voldoende courante inkomsten te verwerven in liquide activaklassen, ook al zijn de uitbetalingen uiteraard niet gegarandeerd. Dat is interessant voor veel beleggers. Bovendien zijn er meestal de prijsstijgingen, die natuurlijk kunnen fluctueren. Hier bieden dividend aristocraten, d.w.z. aandelen van bedrijven die hun dividenduitkeringen gedurende 25 jaar of meer gestaag hebben verhoogd, betere kansen op lange termijn dan bedrijven die bijzonder hoge dividenden uitkeren. Dit komt omdat dividend aristocraten over het algemeen een grotere dividendzekerheid en een hoger groeipotentieel bieden.

Maar bij dergelijke dividend aristocraten zijn de jaarlijkse uitbetalingen vaak vrij laag.
Dat is waar. Maar per slot van rekening bedraagt het dividendrendement momenteel 2,5 procent voor de dividend aristocraat Johnson & Johnson, bijvoorbeeld, en zelfs 3,5 procent voor 3M. Toon mij een bank of renteproduct dat momenteel ongeveer twee procent per jaar opbrengt met een beheersbaar risico. Bovendien moeten beleggers altijd kijken naar zowel het dividendbedrag als de koersstijging van dividendaandelen.

Maar wat als beleggers een hogere uitbetaling willen? Drie, vier of zelfs vijf procent, bijvoorbeeld?
Dan komen ze terecht bij moeilijke bedrijven of in moeilijke sectoren. Hoge dividenden worden vaak uitgekeerd in de bank-, energie-, telecommunicatie- of nutssectoren. Maar deze sectoren leveren vaak een lager totaalrendement. Het hoge dividendrendement compenseert vaak de slechte prestaties van de aandelenkoersen. Vaak halen beleggers die zich alleen op het uitbetalingsniveau concentreren, veel probleemgevallen in de portefeuille. Natuurlijk kunnen er in deze sectoren ook individuele, blijvend winstgevende bedrijven bestaan, die qua bedrijfskwaliteit overtuigend zijn en toch zeer hoge dividenden uitkeren. Maar je moet hier heel goed kijken.

Dus de hoogte van het dividend speelt voor u geen rol?
Dat heb ik niet gezegd. Maar het dividendbedrag is voor ons slechts een van de vele andere criteria. In de eerste plaats richten wij ons op de kwaliteit van de ondernemingen, die wij hebben gedefinieerd als de sterkte en de voorspelbaarheid van de winst. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat het dividend de economische ontwikkeling van een onderneming moet volgen en niet omgekeerd. Naar onze mening kunnen alleen winstgevend groeiende bedrijven een duurzaam dividend uitkeren dat in de loop van de tijd toeneemt.

Is het vanuit zakelijk oogpunt geen nadeel als een bedrijf zijn winst moet uitkeren aan aandeelhouders in plaats van te investeren in lucratieve toekomstige projecten?
Wij pleiten voor een gedifferentieerde visie. Dividenden en investeringen sluiten elkaar niet uit. Daarom zoeken wij specifiek naar bedrijven die het zich kunnen veroorloven om dividenden uit te keren. Constante uitbetalingen kunnen ook het management disciplineren.

Geef ons een voorbeeld.
Neem bijvoorbeeld het Amerikaanse bedrijf Johnson & Johnson, dat niet alleen al 25 jaar lang regelmatig dividend uitkeert, maar ook zijn uitbetaling verschillende keren heeft verhoogd. De CEO heeft eens uitgelegd dat de volgende uitkering onmiddellijk in mindering wordt gebracht bij de planning van de kapitaaltoewijzing aan het begin van het jaar. Pas daarna komt het aan op investeringen, waarvoor men dan niet te veel mag uitgeven, maar efficiënt moet plannen. Omdat er minder geld beschikbaar is, wordt er niet te veel uitgegeven. Vanuit mijn standpunt kan men dit vergelijken met een eigenaar van onroerend goed die jarenlang gedisciplineerd zijn consumptie beheert om de lening af te betalen en uiteindelijk een huis bezit.

Wat vindt u van dividend ETF's?
Het onderwerp passief beleggen is allesbehalve vanzelfsprekend voor particuliere beleggers met een wereldwijde dividendportefeuille. Beleggers moeten hiervoor zeer actieve beslissingen nemen. Dan gaat het er bijvoorbeeld om een "Dividend Aristocrats ETF" te verfijnen voor de VS, Europa en Azië met een snufje van een wereldwijde "High Dividend Index", wanneer dat in de specifieke marktfase aantrekkelijk lijkt. De selectie van individuele aandelen kan ook altijd kansen bieden, bijvoorbeeld wanneer de koersen van individuele dividend aristocraten onder druk komen te staan, hoewel het risico niet is veranderd. Wij zijn van mening dat actieve beleggingen hier toegevoegde waarde kunnen bieden.

Mr Palm, hartelijk dank voor het interview.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .