25.07.2022 - Thomas Lehr

De markt is sneller


De markt is sneller

De ECB wil de inflatie bestrijden en verhoogt de belangrijkste rentetarieven (een beetje). Tegelijkertijd storten de obligatierendementen in. Een poging tot een verklaring.

Wie dezer dagen in de krant leest over de "historische renteverhoging" van de ECB, zal zich waarschijnlijk verbaasd in de ogen wrijven als hij naar de ontwikkeling van de rendementen op de obligatiemarkt kijkt. Terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) gisteren haar drie belangrijkste rentetarieven elk met 0,5 procentpunt verhoogde, vindt parallel daarmee op de markt zoiets als een "neerwaartse renteommekeer" plaats.

De rente op Duitse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar was medio juni opgelopen tot ruim 1,9 procent. Sindsdien zijn ze gedaald – en met het besluit van donderdag in Frankfurt lijkt de daling opnieuw aan te zwengelen. Intussen is het rendement bijna gehalveerd.

Als u een vergelijkbare scherpe daling van de rendementen wilt vinden, moet u terugkijken naar de weken rond de wereldwijde Corona lock-down (februari/maart 2020). De daling was toen met 75 basispunten zelfs nog iets milder dan nu.  Is dat alles wat er te verwachten (of te vrezen) valt van een stijgende rente?

De renteommekeer

Eén ding is duidelijk: de jongste renteverhoging kan slechts de eerste stap zijn. Met de belangrijkste rentetarieven net rond de nul procent is het nauwelijks mogelijk de inflatie te bestrijden, die in de eurozone voor het laatst op ongeveer 8 procent werd gemeten. Om nog maar te zwijgen van uitschieters zoals de prijsstijging in Estland (meer dan 21 procent!).

Maar het is ook duidelijk dat de manoeuvreerruimte van de ECB beperkt is. Tegelijk met haar eerste rentestap moest de centrale bank al een instrument met de afkorting "TPI" (afkorting van "Transmission Protection Instrument") goedkeuren, dat gerichte en onbeperkte aankopen van obligaties van individuele landen mogelijk maakt. ietwat cynisch gezegd: De ECB verhoogt de rentetarieven, maar maakt zich tegelijkertijd zorgen dat ze daadwerkelijk kunnen stijgen.

Weliswaar mag het instrument alleen worden gebruikt om "ongerechtvaardigde, onordelijke marktdynamieken die een ernstige bedreiging vormen voor de transmissie van het monetaire beleid in de eurozone" tegen te gaan. ECB-president Christine Lagarde liet in het midden op welk punt de rentevoet van een staat als Italië, die van de ene overheidscrisis in de andere glijdt en een schuldquote heeft die twee keer zo hoog is als die van Duitsland, een "ongerechtvaardigd" niveau bereikt. Met het programma rekent de ECB er waarschijnlijk op nooit in de verlegenheid te komen deze vraag zelf te moeten beantwoorden. 

Bovendien heeft de president van de ECB tijdens een persconferentie meermaals benadrukt dat de economische vooruitzichten voor de eurozone de laatste tijd aanzienlijk somberder zijn geworden. Let wel: nog voor de eerste renteverhoging. Naast de oorlog in Oekraïne en de bekende problemen met de bevoorradings- en logistieke ketens, heeft ook de prijsstijging zelf hier een effect.

De inflatie heeft een effect

Terwijl er mensen zijn die vrezen dat de inflatie als het ware uit zichzelf dynamisch zou kunnen worden (trefwoord: loon-prijsspiraal), is er een even groot kamp dat beweert dat de inflatie zichzelf vrijwel verstikt. Stijgende prijzen kunnen immers leiden tot een terughoudendheid om te kopen, vooral als de oorsprong ervan niet ligt in een economische dynamiek die op volle toeren draait.

Maar niet alleen stijgende prijzen hebben een zekere reflexiviteit. Stijgende rentetarieven zetten ook een domper op de economische groei ­ en dat is nu juist het doel. Als vandaag de rendementen op tweejarige Amerikaanse staatsobligaties rond de 3 procent liggen, dan weerspiegelt dit de verwachting dat de stijging van het belangrijkste rentetarief in de VS gevolgd zal worden door verdere rentestappen. Indien daarentegen 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties op datzelfde tijdstip slechts 2,8 procent opleveren, weerspiegelt dit de verwachting dat deze rentestappen vroeg of laat effect zullen sorteren.

En aangezien renteverhogingen overal ter wereld ook effect hebben in de eurozone, hoeft de ECB zelf misschien niet eens gebruik te maken van de beperkte manoeuvreerruimte die zij heeft. Zij hoeft alleen maar voldoende centrale banken te vinden om de prijsstijging vastberaden (of nog vastberadener) te bestrijden.

Hoe dan ook, er zijn grenzen aan de verkenning van de ECB naar hogere rentetarieven. Met haar rentestap van donderdag zal de ECB geen trendsetter worden, maar zal zij slechts uitvoeren wat op de markten al lang realiteit is.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .