12.07.2023 - Bert Flossbach

De krachtmeting tussen de centrale banken


De krachtmeting tussen de centrale banken

Ondanks de vele crises hebben de aandelenmarkten de laatste tijd winst kunnen boeken. Of dit zo blijft, hangt af van het monetaire beleid. Een halfjaaroverzicht.

De doemscenario's die dagelijks uit de problemen in de wereld kwamen, sloegen niet over op de financiële markten. De positieve trend van het eerste kwartaal zette zich voort op de aandelenmarkten. De over het algemeen robuuste economische ontwikkeling, die tot nu toe niet merkbaar te lijden heeft gehad onder de gestegen rente , heeft hiertoe bijgedragen.  

De belangrijkste winnaars waren technologieaandelen, die een extra impuls kregen van het enthousiasme rond het thema artificiële intelligentie (AI), ook al is het nog lang niet zeker wie van veel technologiebedrijven zal profiteren en in welke mate.  

De Dax sloot de eerste helft van het jaar af met een stijging van 16,0% en bereikte op 16 juni zelfs een recordhoogte van 16.358 punten. De Amerikaanse aandelenindex S&P 500 Index handelt nog steeds ruim onder zijn all-time high, maar wist vanaf het dieptepunt in oktober vorig jaar ruim 20 procent te winnen en de eerste helft van 2023 af te sluiten met een plus van 16,6 procent (inclusief dividenden). De wereldwijde aandelenindex MSCI World behaalde ook een mooie plus van 12,6 procent in eurotermen. 

De ontwikkeling op de obligatiemarkt was daarentegen relatief bescheiden. De Rex Performance Index (REXP) voor Duitse staatsobligaties verloor 0,2 procent. De Europese obligatie-index (Bloomberg Euro Aggregate), die euro-obligaties van zowel overheden als bedrijven bevat, wist een totaalrendement van 2,2 procent te behalen. Na jaren van nul en negatieve rentes wordt het hogere renteniveau hier langzaam voelbaar. Dit geldt vooral voor papier met korte looptijden, zoals 12-maands staatsobligaties, waarvan het rendement sinds het begin van het jaar is gestegen van 2,6 naar 3,6 procent.  

De goudprijs steeg in de eerste helft van het jaar met 5,2 procent in Amerikaanse dollar en 3,3 procent in euro, maar verloor ongeveer 130 Amerikaanse dollar sinds het hoogste punt van het jaar met 2.050 Amerikaanse dollar begin mei. Eén reden hiervoor is waarschijnlijk de stijging van de reële rente op inflatie-gelinkte Amerikaanse staatsobligaties, die - net als goud - bescherming bieden tegen inflatie en aantrekkelijker zijn geworden met een reëel rendement van 1,8 procent tot 2,2 procent. 

Monetair beleid op een keerpunt?

Hoe nu verder? De centrale banken naderen mogelijk een krachtmeting: inflatie bestrijden of stabiliteit op de financiële markten - welke van hun doelen heeft voorrang in geval van twijfel? Als er ernstige verstoringen in het financiële systeem optreden die niet beperkt blijven tot individuele regionale banken - zoals in maart het geval was - zullen de centrale banken hun doel om de inflatie terug te dringen waarschijnlijk opgeven. 

Ze zullen waarschijnlijk een ommezwaai maken, zelfs als ze slechts gedeeltelijk succes boeken in het bestrijden van de inflatie, omdat stijgende rentetarieven leiden tot een recessie maar de inflatie nog steeds ruim boven hun doel van twee procent blijft. Zelfs dan zou hun taak nog niet volbracht zijn.  

Na jaren van nul en negatieve rentes zijn veilige obligaties met korte looptijden weer interessant als "parkeerpositie" aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Of de nominale rente van obligaties met een lange looptijd al hoog genoeg is om serieus te worden overwogen als langetermijnbelegging, hangt af van de inflatieverwachtingen voor deze periode.  

De hoogste rendementen met gelijktijdige inflatiebescherming kunnen op de lange termijn worden verwacht met aandelen. Een totaalrendement van zeven procent (koerswinsten en dividenden) is heel realistisch en betekent een verdubbeling van het vermogen elke tien jaar.  

Een focus op kwaliteit vermindert het risico op blijvende verliezen. Kwaliteit is echter geen doel op zich, maar moet ook tegen een passende prijs worden verworven om bij te dragen aan vermogensgroei in de vorm van koerswinst en dividenduitkeringen. 

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .