30.03.2023 - Flossbach von Storch

„Beleggen moet constructief zijn“


„Beleggen moet constructief zijn“

Het beleggingsklimaat blijft uitdagend. In een interview spreekt Kurt von Storch over risico's en crash-gevaren - en wat die betekenen voor beleggers.

Mr von Storch, oorlog, inflatie, klimaatverandering, pandemie – nog steeds. Heeft u als belegger ooit zoiets meegemaakt?

Het aantal, de combinatie en de onderlinge verbondenheid van de verschillende crises zijn zeker uitzonderlijk.

Sommige mensen denken hierbij terug aan de millenniumwisseling – volgens hen zouden de koersen op de aandelenmarkten opnieuw – en veel sterker – moeten dalen ...

Ik zou voorzichtig zijn met dergelijke vergelijkingen. De geschiedenisboeken geven parallellen en mogelijke overeenkomsten voor elke marktfase; maar de verschillen zijn minstens even groot en even talrijk.

Dus beter niet vergelijken?

Ik wil niemand verbieden dat te doen. Het is niet meer dan menselijk om in de eerste plaats te zoeken naar mogelijke aanknopingspunten uit het verleden – maar dat kan je soms ook op een dwaalspoor leiden.

Met andere woorden, ziet u momenteel geen crash aankomen??

Niemand weet wat er morgen of overmorgen zal gebeuren. In dat opzicht is een crash nooit uit te sluiten. Maar hoe helpt dit mij als belegger?

Zegt u het ons?

Als ik altijd aan de volgende crash denk, zal ik waarschijnlijk nooit één euro in aandelen beleggen. En waarschijnlijk ook niet in obligaties. Maar als ik dat niet doe, heb ik op een gegeven moment een groot probleem. Beleggen moet constructief zijn, dat is zelfs noodzakelijk.

Wat bedoelt u daarmee?

In de volgende jaren zal de beurs minder gaan over rijk worden en meer over het beschermen van het vermogen tegen inflatie. Dit zal niet lukken zonder reële activa, het zal niet lukken zonder de aandelen van goede bedrijven.

U gaat er niet van uit dat de centrale banken de inflatie onder controle krijgen?

Als u met "controle" bedoelt dat de inflatie spoedig zal dalen tot of onder de twee procent – eerder niet, nee …

Wat zijn dan uw inflatieverwachtingen voor 2023 en 2024?

We hebben het niet zo op jaar- of puntvoorspellingen. Eigenlijk kan de voorspeller er alleen maar naast zitten. Dat is aan anderen om zich zorgen over te maken. In plaats daarvan proberen wij te kijken naar de overkoepelende trends, naar structurele factoren die de inflatie op lange termijn kunnen beïnvloeden - in de ene of de andere richting. We houden ons dus meer bezig met een ruime oriëntatie dan met zogenaamd precieze voorspellingen. Meer kunnen we niet doen, en we moeten onszelf of onze klanten en beleggers niet voor de gek houden!

Kunt u voorbeelden geven van trends en factoren?

We hebben het graag over de drie "D's" - demografie, deglobalisering en decarbonisering. Dit alles kost geld en zal in de toekomst waarschijnlijk leiden tot structureel hogere inflatiecijfers dan in het verleden. Geen tien procent, waarschijnlijk zelfs geen zeven of acht, maar zeker meer dan twee procent.

Zijn aandelen echt het juiste instrument in deze omgeving? De afgelopen twaalf maanden leek de koersontwikkeling er anders uit te zien - ondanks de inflatie...

Dat hangt af van de betrokken aandelen, de pricing power van de betrokken onderneming en vooral van de tijdshorizon die u als belegger voor ogen hebt. Twaalf maanden is een momentopname - meer niet. Als u in aandelen belegt, moet u dat doen in de veronderstelling dat u er voor de lange termijn, minstens vijf jaar, in blijft.

En wat met het risico van sterke prijsschommelingen?

Voor de langetermijnbelegger is dit geen risico, maar iets wat hij aanvaardt, vooral omdat hij in deze fasen meestal de aantrekkelijkste beleggingsmogelijkheden vindt. De vraag is dus altijd: Zijn de verliezen op de beurs blijvend en dus een reëel risico? De aandelenkoersen van de goede bedrijven zullen vroeg of laat herstellen, maar de situatie kan anders zijn voor sommige minder goede bedrijven. Laten we een paar techbedrijven als voorbeeld nemen, ...

... die tijdens de hoogtijdagen van Corona belachelijke groeiverwachtingen kregen van investeerders...

Zo is dat, ja. Alleen helpt de achteruitkijkspiegel ons op de beurs niet vooruit.

Wat helpt dan wel?

Ik kijk naar bedrijven met een robuust, in de crisis getest bedrijfsmodel en voldoende prijszettingsvermogen. Ik heb er vertrouwen in dat hun aandelenkoersen zich op lange termijn positief zullen ontwikkelen. Dit lukt echter niet van vandaag op morgen - het vergt tijd en dus geduld. En, last but not least, de eerder genoemde uitgesproken tolerantie voor koersschommelingen. U moet in staat zijn om koerstegenvallers emotioneel te verdragen. Helaas is er geen andere manier.

Zou u stellen dat de selectie van individuele effecten vandaag belangrijker is dan ooit?

Daar ben ik het tenminste niet mee oneens. Hoe zit het met obligaties? Die zijn vandaag aantrekkelijker dan een jaar geleden. Ook hier hangt het af van de selectie. Als je goed zoekt, zul je zeker links of rechts opportuniteiten vinden.

De crash van de obligatiemarkt vorig jaar was ongekend. Zulke koersverliezen, en in zo'n korte tijd, waren nog nooit voorgekomen. Hoe heeft u dat ervaren?

Plots. In deze fase kon je je als belegger niet verschuilen. Zelfs als je als portefeuillebeheerder veel dingen goed deed, zoals in een vroeg stadium de duration en dus het risico van obligaties verminderen, hielp dat maar in beperkte mate.

In het verleden konden beleggers op één ding vertrouwen: Als aandelen in de problemen komen, stabiliseren obligaties van goede emittenten een gemengde portefeuille. Waarom werkte dat deze keer niet?

Omdat het rendementspotentieel voor obligaties in de buurt van de nullijn nog maar beperkt was. En wanneer voor het eerst in jaren het renteniveau aanzienlijk stijgt omdat de centrale banken de inflatie in toom moeten houden, dan zijn in een dergelijke omgeving zelfs gematigde renteaanpassingen voldoende om de prijzen van reeds uitgegeven obligaties aanzienlijk te doen dalen. In deze fase hebben wij zeer vaak en veel met onze cliënten gesproken, vooral met degenen die geneigd zijn hun geld defensief, d.w.z. voor een groot deel in obligaties, te beleggen.

Hoe reageerden die?

Al met al was het erg positief, wat ons erg blij en dankbaar maakte. Velen kennen ons al heel lang. Zij waarderen dat wij onze beleggingsstrategie en de achterliggende filosofie zeer transparant communiceren, vooral in moeilijke tijden. Het spreekt dan ook voor zich dat wij dit vertrouwen willen bevestigen.

Hartelijk dank voor dit gesprek.

 

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .