24.06.2021 - Flossbach von Storch

Actief winnaars selecteren


Actief winnaars selecteren

Sommige opkomende markten zijn klaar voor een sterke groei in de nasleep van de Corona-pandemie. Portefeuillebeheerder Michael Altintzoglou laat zien hoe beleggers hiervan kunnen profiteren.

Mijnheer Altintzoglou, de OESO heeft voor dit jaar een wereldwijde groei van meer dan 5 procent voorspeld. Economieën als India en China zullen naar verwachting echter veel sneller groeien dan in voorgaande jaren. Wat zijn je verwachtingen?
China heeft zeker een speciale rol te spelen. Het land werd als eerste getroffen door de pandemie, pakte de gezondheidscrisis efficiënt aan en kon het snelst herstellen. Na de hoge groeipercentages in het kielzog van het herstel, zal het groeitempo in de volgende kwartalen echter waarschijnlijk weer enigszins afvlakken. Op lange termijn zijn wij echter optimistisch gezien de productiviteitswinsten, de economische focus op de grote binnenlandse markt en de beschikbare middelen - zowel in termen van kapitaalbasis als van menselijk kapitaal.

En India?
Het land kampt momenteel nog steeds met een zware coronagolf. Hoewel het totale aantal gevallen nu daalt, is een groot aantal mensen in plattelandsgebieden nog steeds ziek. Soms kan het zorgstelsel de bevolking niet meer adequaat verzorgen. Dit had ook gevolgen voor de financiële markten. De Indiase aandelenmarkt en met name de valuta zijn echter verrassend veerkrachtig gebleken. Wij verwachten dat de economische groei in de komende kwartalen tekenen van vertraging zal vertonen, hetgeen ook tot een toename van het aantal wanbetalingen op leningen in het bankwezen kan leiden. Op lange termijn biedt het subcontinent echter veel groeipotentieel dankzij zijn gunstige demografische structuur en zijn nog steeds laag inkomen per hoofd van de bevolking in vergelijking met andere markten.

Veel opkomende markten worstelen nog steeds met de gevolgen van de gezondheidscrisis.
De laatste tijd zijn er op veel plaatsen duidelijke tekenen van herstel. Door het opzetten van vaccinatiecampagnes en hulppakketten van de overheid zouden vele landen op middellange termijn opnieuw het groeipad moeten opgaan. Een hoge groei betekent echter niet automatisch dat de aandeelhouders er ook baat bij hebben.

Wat bedoel je daarmee?
Veel opkomende markten kennen al jaren een hoge groei. Hun economieën zijn nu goed voor ongeveer 40% van de wereldwijde economische output. In 1980 was dat nog maar 18 procent. Maar op de kapitaalmarkten zijn zij nog steeds slechts vertegenwoordigd met een aandeel van 13 procent. Beleggers profiteren dus niet automatisch van de hogere groei van de opkomende markten. Vooral na de financiële crisis bleven de prestaties van de aandelenmarkten van de opkomende landen lange tijd achter bij die van de geïndustrialiseerde landen. Een jonge bevolking en een hoge economische groei alleen zijn voor investeerders niet genoeg om op lange termijn succesvol te zijn.

Denkt u dat het in de sector van de opkomende markten meer loont om aandelen actief te (laten) selecteren dan om bijvoorbeeld met exchange-traded index funds (ETF's) in te zetten op de MSCI Emerging Markets aandelenindex?
Wij zijn ervan overtuigd dat wij onze beleggers op lange termijn een reële meerwaarde kunnen bieden ten opzichte van passieve strategieën. Dit blijkt ook uit de geschiedenis op langere termijn van ons fonds voor opkomende markten. Maar toegegeven, de goede zakenman geeft niets voor successen uit het verleden. In principe vergelijken wij ons succes wel met de benchmark , maar wij beginnen onze portefeuille altijd onafhankelijk daarvan samen te stellen. De nadruk ligt op de bedrijven. Wij zien over het algemeen goede kansen in snelgroeiende kwaliteitsaandelen uit opkomende markten, maar ook in bedrijven die hun hoofdkantoor in de ontwikkelde wereld hebben, maar een aanzienlijk deel van hun activiteiten in opkomende markten ontplooien. 

Vindt u het als belegger in opkomende markten verantwoord om gedeeltelijk in de VS of in de eurozone te beleggen?
Voor veel mondiale ondernemingen is het groeipotentieel in de ontwikkelde wereld uitgeput. De opkomende markten worden voor hen steeds belangrijker als belangrijke afzetmarkten. Anderzijds ontwikkelen bedrijven daar nieuwe bedrijfsmodellen die zij in toenemende mate met succes naar de geïndustrialiseerde landen exporteren. In dit opzicht vervagen de grenzen tussen ondernemingen uit opkomende markten en die uit ontwikkelde economieën steeds meer. Naar onze mening is de beurs, het domicilie of de index-affiliatie van een onderneming dan ook van secundair belang, en beleggers moeten deze mogelijkheden dan ook niet negeren.

U zei net ook dat u de voorkeur geeft aan kwaliteitsaandelen. Waarom en wat bedoel je daar precies mee?
Wij geloven dat de markt eersteklas bedrijfskwaliteit op lange termijn beloont. Daarom bekijkt ons onderzoeksteam elk bedrijf waarin wij (willen) beleggen zeer zorgvuldig.  Wij zijn op zoek naar transparante en aantrekkelijke bedrijfsmodellen, duurzame concurrentievoordelen en een integer management dat een gezonde bedrijfscultuur bevordert. Bovendien zijn een robuuste balans en een hoge waarschijnlijkheid van inkomstengroei met stabiele of zelfs stijgende winstmarges van cruciaal belang voor onze aanpak.

En u vindt zulke bedrijven, die u als winnaars op lange termijn beschouwt, in opkomende markten?
Ja, wij sluiten geen compromissen in onze analyse.

Waar vindt u momenteel dergelijke voorraden?
Covid-19 heeft de reeds bestaande tendens naar digitalisering nog versneld. Tijdens een lockdown brengen veel mensen immers veel tijd op het internet door. Dit is in Duitsland niet anders dan in China. Mensen winkelen vaker online, maken mogelijk gebruik van e-learning, streamingdiensten of videoconferenties. Niets van dit alles zou mogelijk zijn zonder adequate high-performance computing (HPC), d.w.z. technologieën die het mogelijk maken complexe rekentaken met hoge prestaties uit te voeren. En de prestatie-eisen blijven stijgen. Daarom worden bedrijven in de chip-productieomgeving steeds belangrijker. Naar onze mening zal het toenemend gebruik van innoverende technologieën een blijvend verschijnsel blijken te zijn.

En bedrijven die deze technologieën aanbieden zijn in China te vinden?
Bijvoorbeeld, ja. Sinds de financiële crisis legt de regering daar meer nadruk op de kwaliteit dan op de kwantiteit van de groei. Dit betekent dat er daar veel geld in onderwijs wordt geïnvesteerd. Daarnaast wordt de productie van computerchips gestimuleerd en wordt het 5G-netwerk massaal uitgebreid. Chinese bedrijven geven sinds 2014 ook meer geld uit aan onderzoek en ontwikkeling dan bedrijven in de EU. De uitgaven zullen nu waarschijnlijk ook die van Amerikaanse bedrijven overtreffen, met een equivalent van 616 miljard dollar.

Dat is verbazingwekkend. Maar waar precies zie je hier potentieel?
Vooral de elektronische handel is in China erg belangrijk geworden sinds de financiële crisis. Als bedrijven inspelen op de smaak van mensen, is het potentieel enorm. De e-commerceverkoop in China vertegenwoordigt nu meer dan een kwart van de totale detailhandelsverkoop. Op de platforms van Alibaba werd vorig jaar voor meer dan een triljoen dollar aan goederen verhandeld. De buitenlandse concurrentie is buitenspel gezet, aangezien geen van de grote Amerikaanse internetbedrijven echt voet aan de grond heeft kunnen krijgen in China. Anderzijds zijn er nu zeer populaire Chinese bedrijven die ook diensten regelen zoals kappersafspraken of restaurantbezoeken. Bijna terloops is cashloos betalen ingeburgerd geraakt.  Naar onze mening hebben dergelijke platformaanbieders een enorm potentieel omdat hun bedrijfsmodellen gemakkelijk schaalbaar zijn en zij hun marktaandeel snel kunnen vergroten.

Maar het zijn niet allemaal succesverhalen in e-commerce. Vorig jaar verhinderde de Chinese regering verrassend genoeg de beursgang van Ant, een dochteronderneming van het onlineplatform Alibaba. Dat haalde de krantenkoppen.
Ja, Chinese platformbedrijven zijn de laatste maanden meer onder de loep genomen door overheidsregulatoren. Maar uiteindelijk toont dit ook de kracht van deze bedrijfsmodellen aan. Sommige van deze ondernemingen hebben hun marktaandeel tijdens de Corona-crisis sterk vergroot en hebben een dominante marktpositie verworven. Het is minder waarschijnlijk dat zij in de toekomst gebruik zullen maken van de speelruimte die de regelgeving biedt. De Chinese regering weet echter ook dat zij afhankelijk is van een dynamische en innoverende technologiesector indien het land internationaal concurrerend wil blijven. In dit verband gaan wij ervan uit dat de regering de bedrijfsmodellen van de bedrijven niet ernstig zal schaden.

Maar je zou toch niet alleen in Chinese technologieleveranciers investeren?
Nee, diversificatie is voor ons een essentieel beleggingsprincipe. Geografisch gezien zijn er ook interessante bedrijven in minder ontwikkelde opkomende markten, waar het aantal gebruikers van mobiele telefoons gewoonlijk ook het verbruik doet toenemen. Zo boren sommige aanbieders de eilandstaten van Zuidoost-Azië aan. En in Zuid-Amerika ontdekken nieuwe groepen kopers de elektronische handel. Wat de sectoren betreft, loont het ook de moeite zich op verschillende gebieden te concentreren. Wij zien bijvoorbeeld ook goede kansen bij bedrijven in de niet-basis consumptiegoederen, de financiële sector en de gezondheidszorg. Neem bijvoorbeeld luxegoederenbedrijven in de cosmeticasector. Zij profiteren van de stijgende middenklasse en de toenemende welvaart in veel opkomende markten. Chinese consumenten alleen al zijn nu goed voor meer dan een derde van de totale verkoop van sommige bedrijven in het premium cosmeticasegment. Sommigen doen ongeveer de helft van hun zaken online in China.

Maar u ziet technologieleiders uit de opkomende markten vooral in e-commerce?
Ja, maar ook voor cashloze betalingen en andere financiële diensten die online worden aangeboden. In Latijns-Amerika is de toegang tot traditionele bankleningen nog steeds zeer moeilijk, vooral voor kleinere ondernemingen, en gaat dit gepaard met hoge kosten. Fintechbedrijven vullen deze leemte op door hun klanten snelle, innovatieve en in sommige gevallen meer kosteneffectieve oplossingen te bieden. Het is slechts door het gebruik van nieuwe technologieën dat dit überhaupt mogelijk is geworden. Op die manier worden klantengroepen ontsloten die voorheen volledig werden verwaarloosd. In dit opzicht leveren deze bedrijven ook een waardevolle bijdrage aan de financiële integratie. Ook bedrijven uit opkomende markten geven de toon aan op het gebied van onlinespellen.

Hartelijk dank voor dit interview.

 

Michael Altintzoglou is portefeuillebeheerder bij Flossbach von Storch AG, Keulen.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .