09.11.2021 - Julian Marx

Obligaties zonder limiet


Obligaties zonder limiet
Geld

De overheidsschulden lopen uit de hand. Geen probleem, want de centrale banken stappen in en kopen obligaties. Dit is niet zonder gevolgen op de lange termijn.

Toen het Amerikaanse fiscale jaar eindigde op 30 september 2021, kreeg het begrotingstekort van dit jaar weinig aandacht in de media. Andere kwesties haalden de krantenkoppen. Hiermee waren nochtans bedragen gemoeid die waarschijnlijk het voorstellingsvermogen van veel mensen te boven gaan.

Na het hoogste tekort van 3.132 miljard US dollar in het afgelopen fiscale jaar 2019/2020, wist de Amerikaanse regering haar tekort licht terug te brengen tot ongeveer drie biljoen US dollar. Het begrotingstekort van 's werelds grootste economie komt echter nog steeds overeen met meer dan tien procent van het bruto binnenlands product van de VS - een cijfer dat, na het einde van de Tweede Wereldoorlog, alleen in de laatste twee begrotingsjaren is overschreden.

Het gewenningseffect aan de nieuwe ordes van grootte heeft zich snel voltrokken, en niet alleen in de mediawereld. De bezorgdheid over de houdbaarheid van de gigantische overheidsschulden en tekorten is tot dusver een marginaal verschijnsel op de kapitaalmarkt gebleven. De reden voor de onbezorgdheid van de bevolking en de beleggers kan in drie woorden worden samengevat: ultra-expansief monetair beleid.

De bank betaalt alles

Eenvoudig gezegd hebben de centrale banken een doorslaggevende rol gespeeld bij de financiering van de met de pandemie samenhangende overheidstekorten. Alleen al de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft sinds het begin van de pandemie het equivalent van ongeveer drie biljoen dollar aan Amerikaanse staatsobligaties gekocht. De effectenaankopen van de Europese Centrale Bank (ECB) sinds maart 2020 bedragen ruim 1,8 biljoen euro en zijn voornamelijk naar staatsobligaties gevloeid. Het tekort van de 19 eurolanden van het kalenderjaar 2020, dat "slechts" 820 miljard euro bedroeg, wordt hiermee gedekt.

En niet alleen in de VS en de eurozone kon het bestedingsvriendelijke begrotingsbeleid tijdens de Coronapandemie rekenen op de volledige steun van hun centrale banken. Op veel plaatsen zijn de centrale banken uitgegroeid tot de grootste schuldeisers van hun staten. De voorloper van deze ontwikkeling is de Bank of Japan (BoJ), die al vóór de pandemie op grote schaal staatsobligaties kocht en aan het eind van het afgesloten boekjaar 2020/2021 bijna 45 procent van alle Japanse staatsobligaties in handen had (zie grafiek). De rest van de wereld is hier nog ver van verwijderd. Maar de Fed heeft nu ook ongeveer 24 procent van de uitstaande federale schuld van de VS in handen. De eurozone bevindt zich op een vergelijkbaar niveau. Eind augustus 2021 had de Banca d'Italia ongeveer 23,4 procent van de Italiaanse overheidsschuld in haar boeken opgenomen. Ook de Duitse Bundesbank en de Spaanse Banco de España bezitten meer dan 20 procent van de binnenlandse staatsschuld.

Als gevolg daarvan is de verwevenheid van het begrotings- en het monetaire beleid merkbaar toegenomen. De afhankelijkheid van de overheden van goedkoop geld van de centrale banken is veel groter dan een paar jaar geleden. Vanuit het gezichtspunt van de centrale banken is hierdoor echter ook het risico toegenomen dat een eventuele verkrapping van het monetaire beleid ongewenste neveneffecten zou kunnen hebben op de deugdelijkheid van de overheidsfinanciën. De manoeuvreerruimte van de centrale banken is dus beperkt. Het is duidelijk dat het monetaire beleid steeds meer wordt gedomineerd door het begrotingsbeleid. Niet langer onafhankelijk, maar gestuurd door de plannen van de respectieve ministers van Financiën.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .