28.12.2022 - Flossbach von Storch

Moeten we nu indekken


Moeten we nu indekken
Philipp Vorndran

Een gesprek met kapitaalmarktstrateeg Philipp Vorndran over de sterkte van de Amerikaanse dollar - en wat dat betekent voor beleggers. 

Mijnheer Vorndran, sinds het begin van het jaar is de Amerikaanse munt sterk gestegen ten opzichte van de euro. Waarom? 

Sinds 2021 zijn er al uitgesproken bewegingen op de valutamarkt geweest - en in de afgelopen maanden was de Amerikaanse dollar de onbetwiste winnaar. De greenback is sinds het begin van het jaar alleen al met ongeveer tien procent gestegen ten opzichte van de euro. Een van de redenen: De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde de belangrijkste rentetarieven, die aan het begin van het jaar tussen 0,00 en 0,25 procent lagen, tot 3,75 tot 4,00 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) loopt in dit opzicht duidelijk achter, hoewel haar taak natuurlijk ook onvergelijkbaar complexer is. Het renteverschil, d.w.z. het verschil tussen de rendementen, over de gehele rendementscurve voor Duitse en Amerikaanse staatsobligaties is dus aanzienlijk. Momenteel neigt de Amerikaanse dollar echter naar zwakte. 

Waarom? 

Daar zijn ook veel redenen voor. Een daarvan zouden de verkiezingen in de VS geweest kunnen zijn. Rond dezelfde tijd dat de tussentijdse verkiezingen in de VS aantoonden dat de Democraten, in tegenstelling tot de voorspellingen, hun meerderheid in de Senaat niet hoefden op te geven, trad een elastiekeffect op in de wisselkoersen euro-dollar en yen-US-dollar. Dit betekent dat na ongeveer twee jaar van opleving van de Amerikaanse dollar, de wisselkoersen nu naar beneden gaan. Even belangrijk voor de tijdelijke zwakte van de Amerikaanse dollar was echter de discussie over de piek van de inflatie in de VS en het commentaar van de Amerikaanse Federal Reserve. 

Heeft dit het tij gekeerd? Moeten we nu weer beleggingen in Amerikaanse dollars afdekken? 

Naar onze mening mag deze vraag alleen worden gesteld door degenen die minder dan 50% van hun vermogen in de eurozone hebben belegd. Volgens ons blijft diversificatie in en door valuta's in de toekomst zeer belangrijk, niet in het minst omdat het renteverschil - d.w.z. de vergelijking van de rendementen op eenjarige Amerikaanse staatsobligaties en Duitse Bunds - tegen de euro aanloopt. En Europa blijft concurrentievermogen verliezen. 

Niettemin is er hoop. 

Waarop? 

Op een zwakkere US-dollar. 

Sommigen hopen dat de Amerikaanse Federal Reserve in de toekomst zijn voet meer van de rem zal halen dan de Europese Centrale Bank (ECB), zodat de twee monetaire beleidsmaatregelen weer enigszins naar elkaar toegroeien.  

Zal dat gebeuren? 

Misschien wel. Het monetaire beleid werkt immers met een vertraging en nadat de Amerikaanse inflatie onlangs een reactie vertoonde en afzwakte, zou voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse Federal Reserve wat vaart uit het rentebeleid kunnen halen. Dit betekent natuurlijk niet noodzakelijk dat hij de tarieven later weer zal aanscherpen. Hoe dan ook, Jerome Powell heeft het voordeel dat hij zich kan concentreren op de kerntaak van een centrale bank, namelijk monetaire stabiliteit. 

Voor Europese bedrijven was de zwakke euro echter zeker nuttig? 

Correct. Wisselkoersontwikkelingen waren dit jaar een drijvende kracht achter de bedrijfswinsten, samen met de inflatie. Voor Amerikaanse bedrijven betekende de sterke Amerikaanse dollar echter tegenwind. Analisten verwachten voor het hele jaar een winstgroei van 7,7% voor Amerikaanse aandelen, vergeleken met ongeveer 10% voor de MSCI World index en dubbelcijferige groei voor Europese aandelen.   

Maar u bent sceptisch? 

De winstramingen voor 2023 zijn bescheidener. En nu neigt het effect van de munt ook om te keren. Er is dus een rugwind voor de Amerikaanse aandelenmarkt. Bovendien zijn er in de Amerikaanse S&P 500-aandelenindex minder cyclische aandelen opgenomen dan in zijn Europese tegenhanger, wat ook zou moeten helpen.  

Dus u geeft de voorkeur aan Amerikaanse bedrijven? 

Wij zijn op zoek naar kwaliteitsaandelen - en die vinden we vaker in de VS dan in Europa of Azië.  Beleggers moeten vooral investeren in zorgvuldig geselecteerde bedrijven die ondanks de crisis hun winsten kunnen handhaven - ongeacht of hun aandelen in New York, Frankfurt of Zürich zijn genoteerd.  

Hartelijk dank voor het gesprek! 

Het interview vond plaats op 18 november 2022. 

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .