29.11.2022 - Flossbach von Storch

„De inflatie blijft hoog“


„De inflatie blijft hoog“
[Bitte in "Dutch (BE)" übersetzen:] Thomas Mayer: Die US-Inflation könnte noch bis 2025 bei sechs Prozent verharren

De Amerikaanse inflatie kan tot 2025 op zes procent blijven, zegt Thomas Mayer van het Flossbach von Storch Research Institute. Voor de eurozone ziet het er niet veel beter uit.

Mr Mayer, dit jaar heeft de inflatie steeds nieuwe records bereikt. Onlangs verzwakte ze echter weer enigszins in de VS. Denkt u dat we binnenkort weer normale tijden zullen meemaken - althans wat betreft de inflatie?

Nee, als je inflatiepercentages van twee procent of minder bedoelt, die we voor de pandemie gewend waren. Uit onze laatste studie blijkt dat de inflatie in de eurozone en de VS op middellange termijn waarschijnlijk veel hoger zal uitvallen. Volgens onze simulaties kan het in de VS rond de zes procent per jaar en in de eurozone ten minste 4,75 procent per jaar blijven tot het midden van dit decennium.

Dus u verwacht zo'n hoge inflatie tot minstens 2025. Hoe komt u daaraan?

Daarvoor ligt de buitensporige expansie van de geldhoeveelheid aan de oorsprong. Milton Friedman herinnerde ons hier al aan in de jaren zestig: Inflatie is altijd en overal een monetair verschijnsel.

Zijn Friedman en het monetarisme niet achterhaald? Herhaaldelijk werd benadrukt dat de enorme hulppakketten, bijvoorbeeld in de Corona-crisis, de inflatie niet zouden aanwakkeren. En hoge energieprijzen of problemen in de toeleveringsketen kregen de schuld van de sterke stijging van de consumentenprijzen.

Deze laatste zijn geen oorzaken maar katalysatoren voor het ontstaan van inflatie. Maar ze hebben gelijk - Friedmann en zijn theorie zijn niet alleen vergeten. Belangrijke spelers hebben geprobeerd ze uit het collectieve geheugen te wissen. Zo zei Jerome Powell, hoofd van de Amerikaanse Federal Reserve, nog op 23 februari 2021 dat de relatie tussen geldhoeveelheid en inflatie iets is wat we moeten afleren.

Kunt u de theorie van Friedman kort omschrijven?

Heel graag. Friedman zag een overaanbod van geld als de oorzaak van inflatie, het geldoverschot. De basis van zijn stelling is dat tegenover het nominale inkomen in elke periode een overeenkomstige geldstroom staat. Een geldoverschot ontstaat wanneer een toename van het geldaanbod niet wordt gecompenseerd door een overeenkomstige fundamentele toename van de vraag naar geld, bijvoorbeeld omdat de economie sterker groeit of mensen meer geld willen aanhouden. Dan is er een tijdelijke onbalans op de geldmarkt.

En om dan tot een nieuw evenwicht te komen, moeten de prijzen stijgen, zodat er inflatie ontstaat.

Dat is een mogelijke oplossing, hoewel niet de enige. Laten we zeggen dat u en uw buren 1000 euro van de staat krijgen - zomaar. Je kunt het geld sparen of uitgeven. Als u het uitgeeft, zult u meer moeten betalen voor een goed dat u graag wilt hebben dan anders, als de productie de vraag niet kan bijhouden.

En om dan tot een nieuw evenwicht te komen, moeten de prijzen stijgen, zodat er inflatie ontstaat?

Min of meer. Dat komt omdat de centrale banken tegelijkertijd massaal obligaties opkochten en als het ware het geld creëerden voor de "Corona-cheques" van de overheid. Het resulterende geldoverschot kan nu ruwweg worden geschat door de versnelde ontwikkeling van de geldhoeveelheid als gevolg van de obligatie-aankopen te vergelijken met de extrapolatie van de ontwikkeling uit het verleden toen de obligatie-aankopen geen grote rol speelden. In de VS is vanaf 2020 weer op grote schaal begonnen met het opkopen van obligaties, wat al tijdens de financiële crisis het geval was. Aan het eind van het derde kwartaal van dit jaar bedroeg de overschot aan geld, geschat op basis van het verschil tussen de werkelijke en de trendwaarde van de geldhoeveelheid, 26 procent.

En in de eurozone?

Hier begon de Europese Centrale Bank in 2015 met de aankoop van obligaties en trapte vervolgens vanaf 2020 het gaspedaal weer in. Als we de ontwikkeling van de geldhoeveelheid vergelijken met de waarde die wordt geëxtrapoleerd uit de trend van 2008 tot 2014, komen we uit op een geldoverschot van 44 procent. Kijkt men echter alleen naar de ontwikkeling sinds 2020, dan is de waarde 22 procent.

Het geldoverschot is eigendom van huishoudens, niet van regeringen?

Precies. Tijdens de pandemie is het nettovermogen van de huishoudens sterk gestegen dankzij het spaargeld dat dankzij de Corona-steun is gecreëerd, en dat van de staten is dienovereenkomstig gedaald. De staten hebben hun schuld gefinancierd door indirect obligaties te verkopen aan de centrale banken, die nieuw geld hebben gecreëerd om hun aankopen te betalen.

Maar er wordt beweerd dat de huishoudens deze "cheques" helemaal niet hebben uitgegeven?

Dat was ook zo toen ze niet konden vanwege de lockdowns. Toen het geld aan de burgers werd overgemaakt, nam het spaargeld toe, zoals bij het voltanken van een auto. Maar de auto stond in de garage, om in het beeld te blijven. Maar in de tussentijd kun je weer rijden, oftewel de mensen consumeren weer meer.

Dus toen was er al te veel geld in omloop...

...maar naarmate de circulatie werd vertraagd, daalde de omloopsnelheid van het geld - d.w.z. het bruto binnenlands product gedeeld door de geldhoeveelheid.

Klinkt logisch, want dan staat er meer op de rekeningen, dus hoeft er minder uitgegeven te worden aan de dagdagelijkse kosten.

Precies. Op lange termijn kan men er echter niet van uitgaan dat economische spelers een door de politiek geregelde geldinjectie permanent zullen oppotten. De werkelijke omloopsnelheid zal dus weer stijgen tot haar waarde op langere termijn. Dat wil zeggen, mensen zullen meer geld uitgeven totdat ze weer hun gebruikelijke spaargeld hebben. Maar als de productie niet even snel kan stijgen als de vraag, zal de prijsstijging de aanpassing overnemen.

Op dit moment verwachten veel mensen een recessie, in reële termen. Dan gaat de inflatie toch omlaag? Of toch niet?

Inflatie is vaak het gevolg van een snel groeiende economie en daalt wanneer de recessie komt. Maar deze keer is het anders.

In welk opzicht?

De productie lijdt vandaag onder een tekort aan grondstoffen, een gebrek aan halffabrikaten en een tekort aan arbeidskrachten. Daarentegen wordt de vraag nog steeds ondersteund door de monetaire stimulans die tijdens de lockdowns is uitgedeeld. Dit leidt tot hogere inflatie terwijl de economie zwak is. In de jaren zeventig werd hiervoor de term "stagflatie" bedacht.

Dan verwacht u dat er vandaag weer stagflatie komt?

Die is er al. Uit onze simulaties blijkt dat in de komende jaren een inflatie van respectievelijk 6 en 4,75 procent kan worden gefinancierd uit het geldoverschot in de VS en de eurozone, ook al groeit het reële bruto binnenlands product in de VS met gemiddeld slechts twee procent per jaar en in de eurozone met 1,5 procent per jaar. Dit kan je stagflatie noemen.

Mr Mayer, hartelijk dank voor het interview.

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .