06.10.2021 - Stephan Fritz

Het oneindige verhaal


Het oneindige verhaal

Wie geld belegt, moet zich altijd afvragen hoe lang hij het kan missen. Pas wanneer dit is uitgeklaard, kan een verstandige beleggingsstrategie worden gevonden.

Het duurt niet lang meer voordat het jaar voorbij is. Wat niets anders betekent dan dat de tijd voor voorspellingen is gekomen. Waar zal de Duitse aandelenindex (Dax) eind 2022, d.w.z. over iets meer dan een jaar, staan? Hoe zit het met de euro? Of de olieprijs? Wat zal er met de rente gebeuren?

Niemand kan dat serieus voorspellen. Niemand kan het weten. En toch doen mensen in onze bedrijfstak, de financiële sector, altijd alsof ze dat kunnen - maar ze kunnen het niet!

Daarom zijn wij terughoudend met voorspellingen. In dit verband wijzen mijn collega's Thomas Lehr en Philipp Vorndran er altijd graag op dat zij geen kristallen bol hebben en dus ook geen voorspelling kunnen doen. Nee, die hebben ze niet. Maar de anderen ook niet.

Zoals een loterij

En toch is er in de loop der jaren een - laten we het maar noemen - voorspellingscircus ontstaan. Bij de jaarwisseling drukken de media, en daarmee bedoel ik vooral de zakenkranten en -tijdschriften, grote, soms paginagrote tabellen af met de diverse prognoses van verschillende financiële dienstverleners voor de verschillende aandelenindexen, valuta of grondstoffen. Een jaar later vergelijken ze wie de gelukkige was - en het circus begint weer van voren af aan. Een schijnbaar nooit eindigende cyclus.

Beleggers krijgen zo oriëntatie, althans dat denken zij. Maar precies het tegenovergestelde is het geval. Zij worden geleid om te geloven in een pseudo-zekerheid die in werkelijkheid niet bestaat.

Er komt altijd wel iets naar boven

De grootste fout die beleggers kunnen maken is hierop te vertrouwen en er hun beleggingsstrategie op te baseren. Alleen omdat een bankanalist of vermogensbeheerder zegt dat de Dax over twaalf maanden 20 procent hoger zal staan, moet hij geen Dax-aandelen kopen. Dit geldt natuurlijk ook omgekeerd: als u goede aandelen in uw portefeuille hebt, moet u die niet opgeven omdat een of andere prognose een slecht aandelenjaar voorspelt. Er komt altijd wel iets tussen, ten goede of ten kwade.

De prognoses zelf zijn niet eens het probleem; het probleem is de idee achter de prognose, het denken in tijdsperioden, in kalenderjaren. Tenminste als het op de aandelenmarkt aankomt. Waarom is dit een probleem?

Om deze vraag te beantwoorden, zou ik ons perspectief wat nader willen bekijken. Naar het perspectief van degene die geld belegt voor anderen.

Ons werk eindigt niet op 31.12., noch op een andere (deadline) dag. Zelfs als wij het in een (kalender)jaar bijzonder goed doen, moeten wij daar niet over opscheppen, want onze investeerders kunnen daar toch niets voor kopen. Het is een momentopname, niets meer.

Behoorlijk rendement op lange termijn

Onze taak is veel meer een zaak van de lange termijn. Kansen en risico's afwegen - elke dag opnieuw. Steeds weer opnieuw. Het gaat dus om het volgen van een consistente beleggingsstrategie op lange termijn; het gaat om consistentie, om het genereren van behoorlijke rendementen voor onze beleggers op lange termijn. Idealiter, om hun verwachtingen te overtreffen. Niet meer, maar ook niet minder.

Eigenlijk is beleggen een verhaal zonder einde. Het kan niet in een hokje worden gestopt of worden afgestemd op afzonderlijke belangrijke data. Rendementen worden niet op bestelling gemaakt, althans niet op de aandelenmarkt.

Daarom oriënteren wij ons niet aan referentie-indices, benchmarks, zoals ze in het "financiële jargon" worden genoemd. Want dat zou ons alleen maar afleiden van onze eigenlijke taak, het afwegen van kansen en risico's zoals hierboven beschreven. Wie voortdurend naar de index staart, heeft de neiging te veel te interpreteren in de indexontwikkeling en daardoor de verkeerde conclusies te trekken. Hij heeft de neiging trends te volgen die een index voor het moment kan weergeven; hij kan dus achter de trends aanlopen die hij probeert te volgen - en is uiteindelijk veel te laat.

Een speculant doet dit, een belegger niet.

Een goede investering kost tijd

Een belegger, beroepsmatig of als leek, moet niet denken in termen van indexen, maar in termen van individuele investeringen, in ondernemingen bijvoorbeeld, waarvan hij de aandelen of obligaties koopt. En op de lange termijn. Niet in kwartalen of halfjaren. Ook niet in kalenderjaren. Goede investeringen hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. Tijd is de sterkste bondgenoot van een investeerder. In het geval van onroerend goed kijken eigenaars ook niet elke dag naar de potentiële verkoopprijs.

Tot zover onze basisaanpak...

Uiteraard moet dit in overeenstemming worden gebracht met de behoeften van de cliënt. Niet elke belegger heeft vele jaren of zelfs decennia. Als u bijvoorbeeld geld nodig heeft voor een belangrijke aankoop, moet u uw geld niet op de aandelenmarkt "parkeren".

Uiteraard moet dit in overeenstemming worden gebracht met de behoeften van de cliënt. Niet elke belegger heeft vele jaren of zelfs decennia. Iemand die bijvoorbeeld geld nodig heeft voor een belangrijke aankoop, mag dat geld niet "tijdelijk parkeren" op de beurs.

Wie geld belegt, moet zich in het begin altijd afvragen hoe lang hij het kan missen en welk rendement hij verwacht. Pas wanneer dit is uitgeklaard, kunnen een verstandige beleggingsstrategie, geschikte beleggingen en beleggingsproducten worden gevonden.

In dit opzicht is het belangrijkste om beleggingen te vinden die passen bij de beleggingsdoelstellingen - en -behoeften - van een belegger. Dit betekent niets anders dan dat bank- en beleggingsadviseurs een bijzondere verantwoordelijkheid hebben, maar ook wij als productspecialisten, als bemiddelaars en uitleggers tussen adviseurs en beleggers.

Beleggen houdt nooit op. Het is een verhaal zonder einde. Daarom eindigt dit artikel slechts tijdelijk, in zekere zin als deel 1 van het nooit eindigende verhaal.

In de komende nummers willen wij wijzen op veelgemaakte fouten en misverstanden van beleggers, maar ook antwoord geven op vragen die ons vaak worden gesteld.

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .