07.11.2023 - Flossbach von Storch

„Goede bedrijven groeien mee met de inflatie“


„Goede bedrijven groeien mee met de inflatie“

De inflatie is gekomen om te blijven. Omgekeerd betekent dit dat de rente waarschijnlijk niet snel zal dalen. In dit interview bespreekt Bert Flossbach de gevolgen voor beleggers.

Waarmee heeft de kapitaalmarkt u recentelijk verrast?

De scherpe stijging van de rente op langlopende obligaties is opmerkelijk. Normaal gesproken dalen die wanneer de economische vooruitzichten somberder worden.

Welke verklaring heeft u hiervoor?

Het is duidelijk dat steeds meer beleggers verwachten dat een economische terugval de inflatie niet noodzakelijkerwijs zal drukken. Daarom vragen beleggers ook om hogere rentetarieven voor effecten met een langere looptijd.

Zijn obligaties opnieuw interessant?

Hun risico-rendementverhouding is aanzienlijk verbeterd, vooral voor Amerikaanse staatsobligaties. Laten we tienjarige obligaties als voorbeeld nemen: hun rendement is momenteel 4,6 procent - het hoogste in ongeveer 15 jaar! Voor de tegen inflatie beschermde variant kan men nu zelfs een aantrekkelijke reële rente van 2,2 procent krijgen.

Maar als eurobelegger heeft men dan een valutarisico in de portefeuille ...

Dat is waar, hoewel ik denk dat een aanhoudende zwakte van de Amerikaanse dollar vrij onwaarschijnlijk is.

Waarom?

Vergeleken met de ECB heeft de Fed meer speelruimte in de strijd tegen inflatie; ze hoeft geen rekening te houden met de verschillende zorgen van verschillende landen in een gemeenschappelijke munt. Bovendien is de eurozone veel afhankelijker van de import van grondstoffen en energie. En dan zijn er nog de demografische trends: deze neigen ook naar een structureel hogere inflatie in Europa dan in de VS.

Welke invloed heeft de rentestijging op de aandelenmarkt?

Op twee manieren: De hogere rente drukt de waarderingen en de winstmultiplicator. Daar komen nog de stijgende rentekosten bij, die de winsten van bedrijven met veel schulden drukken en dus een dubbel negatief effect hebben op de aandelenkoersen. Dit effect wordt echter pas na verloop van tijd merkbaar, als de oude leningen met een lage rente geleidelijk zijn vervangen door schulden met een hogere rente.

Conclusie: Handen af van aandelen op dit moment?

Dat is niet wat ik zei. Zelfs als obligaties vandaag aantrekkelijker zijn dan 18 maanden geleden, kunnen beleggers de aandelenmarkt niet links laten liggen als ze de koopkracht van hun vermogen op de lange termijn willen behouden en ook voldoende rendement willen behalen. Aan deze fundamentele overweging is niets veranderd.

Ondanks de dreiging van een recessie?

Ik zou mezelf niet te veel belasten met deze nogal academische discussie. Ja, de recessie zal komen. Maar niemand weet wanneer of waar; noch hoe diep die zal zijn. Uiteindelijk is dit niet zo doorslaggevend als iedereen beweert. Tenminste niet vanuit het oogpunt van een langetermijnbelegger. Kijk maar eens in je badkamerkastje, naar de producten die erin staan - tandpasta, tandenborstels, het schuurmiddel onder de gootsteen. Ze zullen al deze dingen de komende maanden blijven kopen, ongeacht of de economie aanzienlijk afkoelt of niet.

En wat is dan de beslissende factor?

De kwaliteit van de bedrijven waarin u investeert. Hun bedrijfsmodel. Hoe afhankelijk deze bedrijven zijn van de conjunctuur. Daar zitten soms grote verschillen.

Naar welke aandelen en sectoren moeten beleggers op dit moment kijken?

Het is beter om niet te denken in termen van sectoren of landen van herkomst. De doorslaggevende factor is altijd het betreffende bedrijf.

De vraag anders gesteld: Hoe definieert u kwaliteit?

We houden ons bezig met winststabiliteit en groeipotentieel. Het eerste verwijst naar de robuustheid en betrouwbaarheid van bedrijfswinsten. Hoe afhankelijk is een bedrijf van economische cycli, technologische veranderingen of externe factoren die niet beïnvloed kunnen worden? In het ideale geval nauwelijks. Hoe hoog is de schuld? Bij voorkeur laag. En kan het hogere prijzen doorberekenen aan zijn klanten in de huidige omgeving? Noodzakelijkerwijs ja.

En het groeipotentieel?

We definiëren dit aan de hand van de verwachte groeipercentages in omzet, winst en kasstroom, met het oog op de komende vijf tot tien jaar.

Hoe zou u de laatste koersdaling op de aandelenmarkt in oktober evalueren?

De markt bevindt zich in een consolidatiefase die nog wel even kan aanhouden. Het hoge renteniveau moet eerst worden verteerd.

Wat moet er gebeuren om deze fase te beëindigen?

Het proces eindigt wanneer de renteverhogingscyclus is voltooid.

Kan u dat iets concreter maken?

Voor sommige kwaliteitsaandelen is deze aanpassing al vergevorderd. De risico-rendementverhouding is hier aanzienlijk verbeterd, dus wij denken dat het nu al zinvol is om aandelen te kopen of bij te kopen. In andere gevallen zullen de waarderingen nog verder moeten dalen om de aandelen op de kooplijst te zetten. Natuurlijk zullen beleggers nooit de bodem van de correctie raken. Daarom is geleidelijk beleggen zinvol. Kwaliteitsaandelen hebben de gunstige eigenschap dat een waardedaling op de lange termijn meer dan gecompenseerd wordt door stijgende bedrijfswinsten. De geduldige belegger wordt daarom beloond. Goede bedrijven groeien mee met de inflatie, goede obligaties niet.

Dr Flossbach, hartelijk dank voor het interview!

 

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .