29.06.2023 - Flossbach von Storch

Een beknopte tussentijdse balans


Een beknopte tussentijdse balans

De eerste helft van het jaar is bijna voorbij. Tijd voor een terugblik, die meer een hint is om terugblikken en vooruitblikken niet zo serieus te nemen - zeker niet als het om de aandelenmarkt gaat.

Als we kijken naar de belangrijkste aandelenindices in de VS en Europa, was de eerste helft van het jaar niet slecht voor beleggers. Natuurlijk, er zijn nog drie handelsdagen te gaan, inclusief die van vandaag; maar als er geen " schok " optreedt, zal de brede aandelenmarkt aan het einde van de maand flink hoger staan. Een plus die veel beleggers overigens niet hadden verwacht.

Een paar maanden geleden las Thomas Lehr, onze kapitaalmarktstrateeg, de jaarlijkse outlooks van 107 vermogensbeheerders (in totaal 1507 pagina's!) om voor zichzelf en voor ons een overzicht te krijgen - wat zijn de verwachtingen en de kansen en risico's die zij op de kapitaalmarkt weerspiegelen?

De risico’s zijn niet verdwenen

Samengevat ging de overgrote meerderheid van de schrijvers van de vooruitzichten ervan uit dat de eerste helft van het jaar niet zo goed zou zijn voor de aandeelhouders, maar eerder heel slecht. En gezien de risicofactoren die er nog steeds zijn (inflatie, inflatiebestrijding, recessie, oorlog) klonk dit al te plausibel; ook wij waren voorzichtig. Een herstel was pas in de loop van de tweede helft van het jaar te verwachten, vervolgden de (overgrote meerderheid van de) rapporten. Het is anders gelopen.

Prognoses voor de kapitaalmarkt, vooral over zulke korte periodes, zijn en blijven een zeer ondankbare taak. Daarom weigeren we traditioneel om concrete voorspellingen te doen. Waar zal de Dax staan aan het einde van het jaar, waar zullen de euro, de goudprijs en de rentetarieven staan?

Niemand weet wat er over een jaar zal zijn, laat staan over een half jaar. En zelfs als hij of zij het wel wist, zou dat nog niet betekenen dat hij of zij er iets aan heeft.

Trump en Brexit

Ons favoriete voorbeeld hiervan is 2016, het jaar waarin de meerderheid van de Britten besloot dat ze niet langer deel wilden uitmaken van de EU. En Donald Trump werd verkozen tot president van de VS. Laten we eens aannemen dat we aan het begin van het jaar hadden geweten wat er zou volgen. Wat zouden we dan hebben gedaan? Onze aandelenposities aanzienlijk verhoogd? Waarschijnlijk niet. We zouden een aanzienlijke, mogelijk langdurige correctie hebben verwacht, chaos - en we zouden het mis hebben gehad...

Voorspellingen komen voort uit het al te menselijke verlangen om iets van de angst uit het onvoorspelbare te halen. Of omgekeerd: om zekerheid en oriëntatie te bieden. De waarheid is: het is beter om er niet op te vertrouwen.

Kijk in plaats daarvan naar de kwaliteit van de bedrijven waarvan je de aandelen koopt. Kijk naar hun winstpotentieel op lange termijn. Als je er dan in slaagt om deze aandelen tegen een aantrekkelijke prijs te verwerven, kun je met vertrouwen achterover leunen. Wees geduldig en wacht af. Je hoeft niet bang te zijn voor turbulentie op de aandelenmarkten in de tussentijd - en je hoeft niet elke voorspelling op zijn gewicht in goud te wegen. Je kunt ze zien voor wat ze zijn: Een deel van het dagelijkse beursgeruis.

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .