12.11.2021 - Philipp Vorndran

Tijd is geld


Tijd is geld

Koop wanneer de prijzen op hun laagst zijn - en verkoop dan tegen de hoogste prijs. Een droom van vele beleggers die helaas de praktijktest niet doorstaat.

"Mijnheer Vorndran, moet ik nu nog in de aandelenmarkt stappen of moet ik alles verkopen?" Deze vraag wordt ons vaak gesteld, vooral wanneer de marktschommelingen weer toenemen, zoals onlangs het geval was. Tussen haakjes, het komt bijzonder vaak van Duitse beleggers. Blijkbaar hebben zij een bijzondere behoefte om de markt te "timen" - d.w.z. het beste moment te vinden om in of uit te stappen - en missen zij daardoor maar al te vaak de instap in een strategische langetermijninvestering.

Het probleem: de vraag naar de timing kan niet worden beantwoord. Wie kan immers weten wanneer het hoogtepunt of het dieptepunt van een marktontwikkeling zal worden bereikt? De idee om de markten te betreden op het dieptepunt en te verlaten op het hoogtepunt is dus puur wishful thinking. Voor vele ondernemingen kunnen inderdaad ontwikkelingen op lange termijn worden verwacht. Hoe de Dax of andere indexen er over een paar weken voor zullen staan, is gewoon niet iets wat op een zinvolle manier kan worden voorspeld.

Niets doen is ook riskant

Bovendien moeten beleggers, zelfs wanneer zij ervan overtuigd zijn dat zij een ideaal moment hebben gevonden om uit de aandelenmarkten te stappen, hun activa blijven beleggen zolang zij ten minste de waarde van hun activa willen handhaven. Want het risico van "niets doen" is enorm gezien het nulrentebeleid van de Europese Centrale Bank: wie volledig uit de beurzen stapt en vervolgens de tijdige herintrede mist, loopt de winsten mis, die vaak bijzonder hoog zijn aan het begin van herstelfasen. "Market timers lopen het risico de beste handelsdagen van het jaar mis te lopen, wat hun track record ernstig kan aantasten.

Maar dat is niet alles. Want op dit moment - dat is althans onze overtuiging - zijn er nauwelijks alternatieven voor aandelen als het gaat om de kansen en risico's van beleggingen op de lange termijn. Waar moet het geld dan zinvol worden "geïnvesteerd" in de tussenliggende periode tussen toetreding en uittreding? Door het te parkeren in zogenaamd veilige obligaties of gewoon op spaarrekeningen of zelfs lopende rekeningen, wordt het blootgesteld aan een reëel waardeverlies in tijden van misschien voortdurend hogere inflatiepercentages. Er is geen sprake meer van noemenswaardige rente -inkomsten nu of in de toekomst; in plaats daarvan is er de dreiging van "boeterente" of "bewaarloon". Zeker is dan, zou men kunnen zeggen, het verlies, en voor velen is dit ook in "nominale" termen.

Momenteel geen alternatieven voor aandelen

Hoe langer het duurt om weer in te stappen, hoe onbevredigender het resultaat waarschijnlijk zal zijn. Er staan nog steeds veel beleggers aan de zijlijn die er bijvoorbeeld na de crash van Corona maandenlang niet in zijn geslaagd om weer in te stappen omdat zij denken dat de "markt nu veel te duur is". Natuurlijk zijn de waarderingen in de tussentijd gestegen. Maar bij nadere beschouwing blijkt dat aandelen momenteel ook de aantrekkelijkste activaklasse zijn. Enerzijds blijkt uit een vergelijking van het rendement (bedrijfswinsten in verhouding tot het prijsniveau) van de aandelen waarvan de prestaties worden weerspiegeld in de wereldwijde aandelenindex MSCI World met de wereldrente (gemiddelde van de rendementen van tienjarige Amerikaanse staatsobligaties en Duitse Bunds) dat, in het licht van de nulrente en ondanks de prijsstijging sinds de Corona-crisis, aandelen niet duurder zijn dan dertig jaar geleden.

De sleutel tot succes blijft echter het vergelijken van de beurskoers met de reële waarde van elke afzonderlijke onderneming waarin men wenst te beleggen. Dit kan alleen door een grondige analyse van de onderneming. Als je het bedrijf heel goed en lang kent. De inspanning die hiervoor nodig is, mag niet worden onderschat. En zelfs dan kunnen beleggers het mis hebben.

Ons advies is dan ook om te blijven beleggen in een breed gespreide portefeuille van zorgvuldig geselecteerde aandelen, zelfs in tijden waarin de markten sterker schommelen. Want de grootste fout die een belegger op dit moment kan maken is niet om op het verkeerde moment in te stappen, maar om niet in goede bedrijven te beleggen!

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .