23.09.2021 - Shenwei Li

Samen rijk worden


Samen rijk worden

De column van analist Shenwei Li geeft een inkijkje in het dagelijks leven in China. Deze keer gaat het over schoolhervorming - met verstrekkende gevolgen.

Onze regering houdt ervan doelen te stellen die wij, de mensen, dan geacht worden te bereiken. Tot nu toe is dat meestal zelfs gelukt. Om dergelijke doelstellingen zo levendig mogelijk voor te stellen (en op een manier die iedereen kan begrijpen), maakt zij graag gebruik van slogans. "Samen rijk worden" is er een van, te vinden in ons huidige vijfjarenplan.

Nu zult u zeker begrijpen dat dit doel niet gemakkelijk te bereiken is. "Rijk" worden is al niet gemakkelijk voor een individu. Dat de welvaart dan voor "allen tezamen" aanzienlijk zou moeten toenemen, is een uitdaging op zich. Onze premier Li Keqiang had al een voorstel om hierbij te helpen. "Eerlijke toegang tot onderwijs is de grootste billijkheid," zei hij tegen de pers. Onderwijs, zo is de gedachte, is de directe weg naar een hoger inkomen en moet daarom eerlijker worden verdeeld.

Hoe dit in zijn werk moet gaan, is te zien in Shanghai. De plaatselijke regering heeft een hervorming van het schoolsysteem voorgesteld die het pad moet effenen om kinderen uit buurten met gemiddeld zwakkere leerlingen vanaf volgend jaar naar betere scholen te laten gaan. Concreet betekent dit dat de openbare scholen de verdeling van deze felbegeerde plaatsen zullen moeten wijzigen en meer leerlingen uit afgelegen wijken van de stad zullen moeten toelaten. In China beslist onderwijs of kinderen een leven van voorspoed of ontbering zullen leiden. Deze kwestie heeft dan ook een hoge prioriteit voor de ouders. Onderwijshervormingen hebben een verreikend effect op de economie. In China, bijvoorbeeld, is er een enorme markt voor privé-lessen.

Scholen en de vastgoedmarkt

De druk op scholieren is hoog en begint al op de kleuterschool. Ouders van zwakkere leerlingen proberen hun kroost met behulp van particulier betaalde helpers met succes door het onderwijssysteem te loodsen. Het effect op de miljardenmarkt voor onroerend goed van Shanghai is nog groter. Buurten die kinderen gemakkelijk toegang geven tot betere scholen zijn in trek. Dit heeft ook gevolgen voor de huren en prijzen van flatgebouwen, die dan vaak twee keer zo duur kunnen zijn als in achterstandswijken. De onderwijshervorming is dus ook een middel om een regulerend effect te hebben op de onroerend-goedmarkt in Shanghai, die op veel plaatsen een hoge vlucht neemt - en om de sociale segregatie in de stad te verlichten.

Na de kleuterschool gaan de kinderen naar de lagere school, dan naar de middelbare school, gevolgd door het gymnasium en ten slotte naar de universiteit. Tenminste in het ideale geval. Zelfs in het vooruitstrevende Shanghai gaat slechts iets minder dan de helft van de middelbare scholieren naar het gymnasium, de rest naar de junior high school. Ongeveer zeven procent van de afgestudeerden dringt door tot de elite-universiteiten. De concurrentie tussen de kinderen begint in de kleuterschool. Degenen die het tot een elite-universiteit schoppen, hebben een zwaar selectieproces doorstaan.

Het is nuttig om naar een van de openbare scholen te gaan, die sinds lang de voorkeur genieten van de regionale regering in Shanghai (ondanks het schoolgeld dat betaald moet worden) en die een betere kwaliteit van onderwijs bieden. Vóór 2019 konden alle scholieren zich eerst tot de particuliere aanbieders wenden. Alleen de besten werden toegelaten. De anderen kwamen dan terecht op de staatsscholen. Het gevolg was dat de openbare scholen de meer getalenteerde leerlingen hadden, dat hun afgestudeerden bijzonder gewild waren en dat hun populariteit bleef stijgen, wat op zijn beurt leidde tot hogere inkomsten en dus betere onderwijsvoorwaarden.

Harde selectie

Op de populairste scholen was de kans om aangenomen te worden minder dan tien procent. Goede cijfers alleen waren niet voldoende, hetgeen ertoe leidde dat de kandidaatjes aanvraagdocumenten indienden die uit meerdere bladzijden bestonden en waarin ook buitenschoolse activiteiten, zoals muziek of sport, uitvoerig werden beschreven op verschillende bladzijden. Later werden loterijprocedures ingevoerd om de drang naar buitensporige buitenschoolse activiteiten te verminderen en zo het overschot aan kandidaten uit verafgelegen districten een zo gelijk mogelijke kans te geven. De kinderen die de beste kansen hebben, zijn echter nog steeds die welke afkomstig zijn uit de buurt waar de school is gevestigd. De flats in de buurt van deze scholen zijn dan ook duur, wat ertoe leidt dat rijke gezinnen zich daar vestigen en de prijzen blijven stijgen. Gezinnen met een laag inkomen trekken weg, wat op zijn beurt de onderwijskansen van hun kinderen verslechtert. De nieuwe wet is bedoeld om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Vóór de hervorming wezen de betere openbare scholen plaatsen toe volgens een vast selectieschema. Ongeveer 40% van de plaatsen werd gegeven aan kinderen uit de "buurt" volgens zelf opgelegde eisen (goede contacten met de schoolleiding deden hier geen kwaad). 45 procent van de plaatsen ging naar leerlingen met de beste cijfers voor het toelatingsexamen, die ook uit andere districten konden komen. Slechts 15 procent van de plaatsen was uitsluitend gereserveerd voor studenten uit de omliggende gebieden. Vanaf 2022 mogen scholen nog maar 15 procent van de plaatsen toewijzen op basis van hun eigen criteria en 45 procent op basis van cijfers. 45 procent van de plaatsen zal worden vrijgehouden voor leerlingen uit andere districten.

Het resultaat: terwijl gezinnen uit achterstandswijken ervan profiteren (en er kunnen blijven wonen), lijden sommige gezinnen uit de "betere" wijken ook financieel verlies omdat de prijzen van hun dure huizen instorten.

Het voorbeeld van het onderwijs toont aan hoe moeilijk het is om "de koek te herverdelen", zoals ze in China zeggen. Dit geldt ook voor een land waarin één partij soepel de regels bepaalt en deze soms fundamenteel kan wijzigen. Bij elke hervorming zijn er winnaars en verliezers. Volgens de slogan: "Samen rijk worden", zal in de komende vijf jaar in China de lagere klasse waarschijnlijk nog vaker aan het langste eind trekken - terwijl de hogere en middenklasse tot de verliezers zullen behoren.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .