18.11.2022 - Flossbach von Storch

Gevaarlijke afhankelijkheid


Gevaarlijke afhankelijkheid

Nauwe handelsbetrekkingen met China worden al enige tijd als een risico beschouwd. Uit een studie blijkt voor welke producten de EU bijzonder kwetsbaar is. 

Ten laatste sinds de inval van Russische troepen in Oekraïne wordt een eenzijdige afhankelijkheid van China als een risico beschouwd. Het zou kunnen leiden tot een verlies van strategische soevereiniteit. China heeft in het verleden immers al laten zien dat het bereid is zijn economische chantagemogelijkheden te gebruiken bij de levering van belangrijke hulpbronnen. 

Agnieszka Gehringer van het Flossbach von Storch Research Institute heeft geanalyseerd op welke gebieden de afhankelijkheid van de EU van China bijzonder uitgesproken is en wat nu belangrijk zou zijn. 

China domineert de invoer 

Momenteel komt bijna 23% van onze totale invoer uit China. Dit maakt China tot de belangrijkste handelspartner van de EU aan de invoerzijde en de VS aan de uitvoerzijde.  

Dus de afhankelijkheid hier lijkt groot. Deze indruk wordt bevestigd wanneer wij de afzonderlijke produktgroepen analyseren. Deze is het meest uitgesproken voor machines en transportmiddelen, qua waarde de belangrijkste invoercategorie van de EU (zie onderstaande grafiek). Maar China speelt een dominante rol in bijna alle productcategorieën die in de grafiek zijn weergegeven.

"Maar niet elke handelsrelatie - vooral aan de invoerkant - kan per se als " toxisch " worden beschouwd," zegt Gehringer. Het wordt echter zo als het leidt tot een "strategische afhankelijkheid", dat wil zeggen dat het voor een land moeilijk wordt om zijn invoer zonder meer te verleggen van de dominante exporteur. Daarvoor moet aan drie voorwaarden worden voldaan: 

1) Het land/de regio (in dit geval de EU) is een netto-importeur van een goed. 

2) Het land/de regio voert meer dan 50% van zijn totale invoer van dat goed in bij één partner. 

3) De partner (in dit geval China) heeft ten minste 30% van het wereldmarktaandeel voor het betrokken goed. 

Van de tien belangrijkste consumptiegoederen is de EU het meest afhankelijk van de invoer van belangrijke elektronische apparatuur. Zo komt in 2021 meer dan 70 procent van de totale invoer van mobiele telefoons in de EU uit China, waarbij China bijna 56 procent van de wereldmarkt in deze productcategorie voor zijn rekening neemt.  

Bijzonder kritiek zijn halfafgewerkte producten 

De strategische afhankelijkheid van halffabrikaten is nog belangrijker. Het niet beschikbaar zijn van een essentiële productiefactor kan de industriële productie direct en indirect, in de hele toeleverings- en waardeketen, destabiliseren. Dit geldt vooral als er niet gemakkelijk en tijdig alternatieve leveranciers kunnen worden gevonden. 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .