28.02.2024 - Thomas Lehr

ETF - Waarom ook niet?


ETF - Waarom ook niet?

Waarom de belangrijke vraag of je actief of passief moet beleggen veel te vaak overgeslagen wordt door beleggers.

Wie van ons heeft wel eens in een taxi gezeten en zich geërgerd aan de chauffeur? Of de persoon reed te langzaam of te snel, haalde te vaak in of helemaal niet, of de route naar de bestemming was vanuit ons oogpunt te lang - we zouden zelf heel anders gereden hebben. Hoe meer vertrouwen je hebt in je eigen kunnen, hoe vervelender je het vindt dat je geld moet betalen voor een zogenaamd slechte service. 

Voor mijn moeder is het heel anders. Zij neemt vaak een taxi. Vooral als ze de route niet kent of niet weet of ze een parkeerplaats in de buurt kan vinden. Ze neemt graag een taxi als ze zich onveilig voelt. Ze wil nooit echt snel zijn. Integendeel - ze voelt zich veiliger als de auto niet hectisch van rijstrook verandert, maar de reis "comfortabel" is. Ze betaalt graag een fooi bovenop de ritprijs. 

De klant en zijn probleem

Dit voorbeeld toont aan dat mensen gewoon anders beoordelen. Het heeft daarom geen zin om op de vraag - zelf rijden of een taxi nemen? - te beantwoorden met een algemeen antwoord. Want twee factoren die er echt toe doen mogen niet worden genegeerd: de klant en zijn probleem dat moet worden opgelost.

Dit geldt voor bijna elke dienst. Het kan bijvoorbeeld goedkoper zijn om de woonkamer zelf te schilderen. Maar dat kan ik niet en dat wil ik misschien ook niet. Het kan ook goedkoper zijn om zelf de banden te vervangen. Maar ik wil het niet zelf doen omdat ik geen tijd of zin heb. Hetzelfde geldt voor beleggen.

Actieve of passieve beleggers

Het is daarom verbazend hoe zelden de vraag - ETF of actief beheerde belegging? - het antwoord is: Het hangt altijd af van de belegger!

Passieve klanten beseffen meestal dat ze het heft niet in eigen handen kunnen of willen nemen. Daarom zijn ze meestal bereid om te betalen voor actief vermogensbeheer. Velen slagen er echter niet eens in om deze eerste actieve beslissing te nemen, waardoor het geld vaak helemaal niet wordt belegd.

Aan de andere kant suggereert alleen al de vraag - passief of actief beheerd fonds? - dat we kijken naar een actieve belegger die bereid is om veel andere beslissingen zelf te nemen en waarschijnlijk tevreden zou zijn met een passieve beleggingsoptie.

Maar hoe vaak verspillen zelfs ervaren adviesprofessionals hun tijd met het uitleggen van de voordelen van een actief beheerd fonds of vermogensbeheer aan actieve beleggers? Twee keer "actief" - dat gaat niet samen, al was het maar omdat het duidelijk moet zijn wie er aan het roer staat. Bovendien zien actieve beleggers het beleggen vaak als een hobby, en heel wat beleggers zien het zelfs als een race. In veel gevallen gaat het dus niet om het veilig bereiken van een doel. Je wilt vooral snel zijn - en in het beste geval zelfs sneller dan de rest.

Veelvuldig van rijstrook wisselen, abrupt remmen en weer optrekken horen daar net zo goed bij als de constante blik op de snelheidsmeter en stopwatch: prestaties staan centraal, net als pk's in een auto. Het oordeel over de prestaties van anderen kan vaak uiterst kritisch zijn, terwijl men mild en toegeeflijk blijft ten opzichte van de eigen prestaties. Noch de taxichauffeur verlangt naar zo'n passagier, noch zal de passagier genieten van de taxirit. Het past gewoon niet.

Type rendement of koersschommelingen 

Een tweede, even belangrijk onderscheid tussen beleggingstypes, dat meestal hand in hand gaat met het eerste, is of iemand het rendement wil maximaliseren of fluctuaties wil minimaliseren.

Natuurlijk kun je aan beide schroeven draaien, maar niet tot het uiterste. Het is mogelijk om goede prestaties te behalen met goede beveiliging - maar niet de beste prestaties met de hoogste beveiliging. Als je bijvoorbeeld in een taxi stapt, kun je eisen dat de chauffeur de achtervolging inzet en de auto's voor hem inhaalt (tenminste voor zover de wettelijke snelheidslimieten en verkeersregels kunnen worden nageleefd).

De kans dat dit doel wordt bereikt, neemt echter af als de bestuurder wordt verteld voorzichtiger te rijden dan degenen die hij probeert in te halen. Dit moet duidelijk zijn voor iedereen die van zijn fondsbeheerder of vermogensbeheerder verwacht dat hij de prestaties van een benchmarkindex verslaat. 

Dus voor wie het belangrijker is om de bestemming veilig te bereiken zonder stress en gedurfde manoeuvres, kan de vraag hoe snel de bestemming werd bereikt niet het beslissende criterium zijn. Een goede vriend legde me onlangs uit dat snelheid en veiligheid elkaar niet hoeven uit te sluiten. Er zijn immers genoeg goede (race)piloten die snel en veilig rijden.

Maar hij vergeet twee componenten: het terrein en het verkeer. De kapitaalmarkt is zelden een geasfalteerde baan, maar heel vaak ruw terrein. De ondergrond kan van het ene op het andere moment veranderen. Obstakels duiken plotseling op. Tegenliggers zijn bijzonder verraderlijk. Als het aantal toeneemt, neemt niet alleen het risico op een ongeluk toe. (Het wordt zelfs fataal als je denkt dat je zelf de tegenligger bent en afslaat).

Op lange termijn tevreden en succesvol

Actief of passief? - Deze vraag wordt vaak gereduceerd tot zaken als kosten of rendement. Het type belegger is echter veel belangrijker. De meeste beleggers zijn op zoek naar iemand die voor hun vermogen zorgt en zijn bereid daar een prijs voor te betalen.

Dit blijkt niet alleen uit het grote aantal oplossingen waar veel geld in vloeit ondanks slechte prestaties. Mensen die ervan overtuigd zijn dat ze het zelf beter kunnen, zullen waarschijnlijk niet tevreden zijn met de service van portefeuillebeheerders, zelfs als die gratis zou zijn.

Maar hoe zit het met de rendementen? Waarom zou je anders beleggen? Wees voorzichtig! Vaak genoeg beroven beleggers zichzelf van hun succes op lange termijn omdat ze onderweg meestal op het verkeerde moment uitstappen.

De afgelopen jaren zaten vol met dit soort momenten. Dan heb ik het niet eens over scherpe correcties. Bijna meer voorkomend is het de verleiding om winst te nemen of dreigende gevaren te vermijden. Af en toe kan zo'n manoeuvre slagen, maar vaak genoeg is de allesbepalende vraag voor beleggingssucces op de lange termijn "Hoe slaag ik erin om vol te houden?".

Het antwoord op deze vraag varieert enorm. Of het nu gaat om termijndeposito's, een goed beheerd fonds of een portefeuille van zelfgeselecteerde aandelen en ETF's - de overgrote meerderheid van beleggers streeft niet naar een wiskundig optimale strategie.

Een strategie waarmee je 's nachts rustig kunt slapen is veelbelovender. Dit is precies wat de kans vergroot dat je op de lange termijn belegd blijft en dit is waar het om gaat bij het beleggen.

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .