12.03.2024 - Flossbach von Storch

Beijing koppelt zich los


Beijing koppelt zich los

Het Westen vervreemdt steeds meer van China. Enthousiasme voor de schijnbaar eindeloze economische mogelijkheden heeft plaatsgemaakt voor wantrouwen. Wat denken de Chinezen eigenlijk zelf?

Lehr: Je was onlangs in China, Philipp - waarom was dat? 

Vorndran: Daar begint het mee: waarom niet! China is een van de belangrijkste handelspartners vanuit Europees perspectief. Ik ben altijd gefascineerd geweest door het land.

Lehr: Hoe zou u China omschrijven? 

Vorndran: Laten we Shanghai als voorbeeld nemen: de stad is groot geworden! De infrastructuur overtreft soms die van westerse landen. De wilde, opkomende sfeer van begin jaren 2000, d.w.z. alles wat we kennen van televisiereportages over opkomende landen in opkomst - de vele brommers en luid toeterende busjes - is verleden tijd. 

Lehr: In plaats daarvan? 

Vorndran: De straten van Shanghai zijn afgezwakt; het verkeer pulseert gelijkmatig, maar lang niet zo druk. Parken en lanen passeren het taxiraam. Het stadsbeeld is veel groener in de plaats van grijs. Opvallend: Een niet onaanzienlijk deel van de auto's wordt aangedreven door elektromotoren, waaronder de taxi. De fabrikanten? Veel zijn nu Chinees. 

Lehr: Je bent er in het verleden vaak geweest. Is het land veranderd? 

Vorndran: Absoluut ja. 

Lehr: Op welke manier? 

Vorndran: China staat op zichzelf. 

Lehr: Wat bedoel je? 

Vorndran: Met Engels kom je er tegenwoordig nergens meer, zelfs niet in Shanghai. Als je geen Mandarijn spreekt, heb je een vertaler nodig. Vroeger was dat anders. En als je wilt betalen, bijvoorbeeld voor een metrokaartje of een restaurantrekening, heb je Alipay of WeChat Pay nodig, bij voorkeur gekoppeld aan een Chinese rekening. Westerse creditcards worden nauwelijks meer geaccepteerd. De denkbeeldige Chinese muur lijkt hoger dan hij er vanaf de andere, westerse kant uitziet. 

Lehr: Het feit dat Chinezen steeds minder reizen past hier ook bij. 

Vorndran: Dat klopt. Chinese reisgroepen waren ooit berucht in het Westen. Ze namen jaar na jaar toe - totdat het coronavirus opdook. Sindsdien zijn de Chinezen thuisgebleven. Ook onder druk van de partijleiding. 

Lehr: Hoe beoordeel je de ontwikkeling? 

Vorndran: Beijing is zich aan het loskoppelen - en dat is geen goede zaak. 

Lehr: Je spreekt Mandarijn. Wat zeggen de Chinezen daarvan? 

Vorndran: Ik spreek redelijk Chinees, dus geen valse verwachtingen! Maar het helpt om vragen te stellen, vooral aan de jongere Chinezen - de toekomst is aan hen. Wat snel duidelijk wordt: De afstand tot het Westen is tegenwoordig veel groter dan vroeger. Vragen over de betrekkingen met Europa of de VS werden meestal beantwoord met een wedervraag. 

Wat was wat? 

Vorndran: "Wat hebben we jullie eigenlijk aangedaan?" Het Westen vervreemdt steeds meer van China. Enthousiasme voor de schijnbaar eindeloze economische mogelijkheden heeft plaatsgemaakt voor wantrouwen. Hoe zien de Chinezen dat eigenlijk zelf? 

Lehr: En wat vinden de geïnterviewden ervan? 

Vorndran: Dat de staten van het Westen één ding boven alles hebben, namelijk de angst om hun macht en invloed te verliezen. Zo simpel is het. 

Lehr: Dat was vroeger anders ... 

Vorndran: Ik kan me de periode van de financiële crisis nog herinneren - 2007, 2008 - toen economen het hadden over een mogelijke loskoppeling van de opkomende markten en de geïndustrialiseerde landen. Vooral China werd benadrukt als economische motor. De wereldeconomie bleef fuseren. De globalisering naderde haar hoogtepunt. Vandaag, twee Amerikaanse presidenten, een pandemie en een oorlog in Oekraïne later, verschijnt de term "loskoppeling" in een ander, gedimd licht. De globalisering wordt teruggedraaid.

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .