15.09.2021 - Bert Flossbach

Zonder alternatief


Zonder alternatief

De rentevoeten blijven permanent laag - de inflatie stijgt. Een slechte combinatie voor spaarders. Maar wat kan er gedaan worden? Er zijn niet veel opties.

Of we aan het begin staan van een nieuw inflatietijdperk of dat de stijgende inflatie slechts tijdelijk is, kan ten vroegste worden gezegd wanneer de verstoringen als gevolg van de pandemie voorbij zijn. Anderzijds bestaat er geen twijfel over de bereidheid van de centrale banken om hun ultra-soepel monetaire beleid voort te zetten, zelfs indien de inflatiecijfers stijgen.

De discretionaire ruimte die hiervoor nodig is, neemt toe, zowel voor de keuze van het relevante inflatiepercentage (nominale of kerninflatie) als voor de periode die als basis voor de beoordeling dient. Centrale banken achten de risico's van een te vroege verstrakking van hun monetair beleid zo groot dat zij liever het risico nemen te lang vast te houden aan een uiterst soepel monetair beleid.

Termijngeld en staatsobligaties helpen niet

Hoewel aandelen na de sterke koersstijgingen van de afgelopen jaren duurder zijn geworden, blijven zij in het langdurige klimaat van lage rentetarieven de enige liquide activaklasse die niet alleen op lange termijn bescherming biedt tegen inflatie, maar ook een reële vermogensgroei mogelijk maakt - en dus vrijwel zonder alternatief. Geen van beide kan worden bereikt met termijngeld of veilige staatsobligaties.

De schommelingen die onvermijdelijk gepaard gaan met beleggingen in aandelen zijn irrelevant voor het succes van beleggingen op lange termijn. Een aandelenportefeuille die groeit door regelmatige uitkeringen, koerswinsten en dividenden is de beste manier, vooral voor jongere beleggers, om het naderende omslagpunt van de pensioenen tegen te gaan. Beleggers die al vele jaren beleggen en nu een groter vermogen hebben, hoeven zich hierover geen zorgen te maken. Hen helpt de kennis van het bezit van een aandelenportefeuille in crisisbestendige en snelgroeiende bedrijven om kalm te blijven, zelfs in ruwe zee.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .