05.05.2020 - Flossbach von Storch

Wie wint en wie verliest er in de crisis?


Wie wint en wie verliest er in de crisis?
Bloomberg

De technologie behoort tot de winnaars, het toerisme tot de verliezers van de Corona-crisis? Investeerders zouden het zichzelf in een crisis niet zo gemakkelijk mogen maken. Nauwkeurige analyse helpt.

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over de negatieve economische gevolgen van de coronapandemie voor tal van sectoren van de economie. Er zullen ongetwijfeld veel verliezers zijn in de Corona-crisis. Maar er zijn ook kansen. De digitalisering wint bijvoorbeeld enorm aan belang en kan een nieuwe groeispurt veroorzaken. Het verhoogt de efficiëntie, draagt bij aan de bescherming van het klimaat en opent nieuwe mogelijkheden voor bedrijven en mensen. Ook andere sectoren, zoals de diagnostiek, de medische technologie en de farmaceutische industrie, zouden op de lange termijn moeten profiteren.

Let op met hokjesdenken

Voorzichtigheid is echter geboden: Want de eenvoudige indeling in winnende en verliezende sector is vooral: eenvoudig, en niet zelden té eenvoudig. De ervaring leert dat er niet zoiets bestaat als een simpel hokjesdenken, al zeker niet op de beurs. Iedereen die Flossbach von Storch kent, weet dat we altijd waarschuwen voor een dergelijk hokjesdenken.

Wie het beleggingsuniversum in hokjes verdeelt en vervolgens steeds naar de lade met "winnaars" grijpt, zal waarschijnlijk een bittere teleurstelling ervaren. Immers, zelfs in de veronderstelde "winnende" sectoren, zoals technologie, farmacie en diagnostiek, zijn er veel bedrijven die niet goed gepositioneerd zijn, die slecht worden geleid of die niet slim gebruik kunnen maken van de huidige situatie. Een investering in dergelijke bedrijven, ook al komen ze uit de "winnende" industrieën, lijkt niet bijzonder zinvol.

Omgekeerd geldt hetzelfde voor de vermeende verliezerslade, waarin nu vaak sectoren als het toerisme, de gastronomie of de luchtvaart worden geplaatst. Ook in deze lade zijn er zeker bedrijven die winnen omdat ze weten hoe ze concurrenten die verdwenen zijn, kunnen vervangen en de vrijgekomen ruimte kunnen exploiteren. Dergelijke bedrijven zouden zelfs sterker uit de crisis moeten komen - zelfs al zitten ze in een "verliezer" hokje.

Het draait allemaal om de analyse

Nogmaals, het is duidelijk dat succesvolle investeringen geen kwestie van hokjesdenken zijn, noch van het vermijden of favoriseren van bepaalde landen, sectoren of regio's die zich in een crisis bevinden. Waar het om gaat is een zuivere analyse: Net in crisissituaties laten veel bedrijven zien of hun bedrijfsmodel duurzaam is, of hun balansen solide zijn en of de kwaliteit van het management goed is. Als belegger kunnen echter alleen degenen die een passende langetermijnanalyse van de afzonderlijke ondernemingen hebben uitgevoerd, hiervan profiteren.

Beleggen blijft een project op middellange tot lange termijn. Iedereen die nu kijkt naar lows of naar vermeende winnende en verliezende industrieën, is aan het speculeren. In het beste geval. Naar onze mening heeft dit echter niets te maken met solide investeringen.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .