19.08.2022 - Philipp Vorndran

Wat we niet weten


Wat we niet weten

De ene crisis volgt de andere op – en dan weer de volgende crisis. De effecten daarvan zijn vaak moeilijk te beoordelen. Wat betekent dit voor de beleggingen? 

De wereld is een complex geheel. Tenminste, zo wordt het gezien door degenen die er op dit moment naar kijken. Oorlog, pandemie, inflatie – een veelheid van crises (hot spots) en problemen waaruit nog meer problemen voortvloeien. Mogelijk de volgende economische crisis. 

Er zijn altijd crises geweest – grote en kleine. Als er al iets veranderd is, dan is het vooral de omloopsnelheid van de informatie over deze crisissen. Nieuws dat op de meest uiteenlopende kanalen wordt uitgespuwd, gepresenteerd, becommentarieerd en geïnterpreteerd in de koersbewegingen op de beurzen.  

De informatie stroomt naar beneden 

Via de moderne media in fracties van een seconde. Toegankelijk voor (bijna) iedereen, op elk moment. De informatie slaat neer op mediagebruikers als de regendruppels van een hevige zomerse onweersbui. De inflatie van het Breaking News! Vanuit het oogpunt van een belegger gaat achter al het nieuws (of herverpakt oud nieuws) de angstige vraag schuil: Wat betekent dit nu voor mijn geld? 

Gelukkig (of liever: helaas!) zijn er mensen die zich dagelijks met deze zaken bezighouden, ze analyseren, achter de schermen kijken en hun kennis weten te destilleren in prognoses. 

Ze beantwoorden dan vragen als: Waar zal de Dax (of de Bel 20) over twaalf maanden staan, om een voorbeeld te geven? Hoe zit het met de prijs van goud, olie of koper? Hoe zullen de rentevoeten zich tegen het einde van het jaar ontwikkelen? Of, meer in het algemeen, wat kunnen we de komende weken verwachten van de wereldwijde aandelenmarkten? Zullen ze stijgen - of dalen, gezien het nieuws? Het is gekmakend

Het probleem (of het goede!) is: Dat weet niemand. Puntprognoses zijn een armzalige poging om de terreur weg te nemen uit de latente onzekerheid die het leven, en dus ook beleggen, van nature met zich meebrengt. Een deel van de beursfolklore en een ritueel dat velen dierbaar is, zij het een volkomen nutteloze oefening voor geldbeleggers. En je moet het zeker als zodanig beschouwen!  

De crash-profeet doet het goed 

Het wordt problematisch wanneer beleggers er blind op vertrouwen en er hun beleggingsstrategie op baseren. Vermoedelijk zouden zij dan permanent in de crash-modus staan, omdat de prognoses van de crash-profeten gewoonlijk op een flagrante manier in de media worden gepresenteerd en dus de meeste ruimte innemen. 

Waarom? Hun onderwerpen verkopen het best. En de rol van de onheilsprofeet is zeer de moeite waard, want zijn "valhoogte" is veel lager dan die van de optimist. Op een gegeven moment, heeft de crash profeet gelijk. Op een gegeven moment zal het ergens gaan knallen. Dan zal hij zeggen: Ik heb het altijd geweten! Achteraf gezien maakt het meestal niet uit of de triggers die hij noemde de juiste waren! 

De optimist daarentegen heeft het veel moeilijker; hij bevindt zich al snel in de hoek van de onverbeterlijke positivist - een hans-worst-in-de-lucht. In principe kan hij nooit gelijk hebben, want uiteindelijk is elke prijsstijging slechts een voorstadium van de volgende crash, een tijdelijke overdrijving of een bedrieglijke bear market rally. 

De media hebben het dan graag over de oerknal die nog moet komen of de volledige ineenstorting van het financiële systeem. Het ene "eindspel" volgt op het volgende. Zelfs de moderne voetbalkalender met al zijn "super cups" lijkt in vergelijking gapend leeg. Dit alles klinkt dramatisch, garandeert krantenkoppen, website clicks en, dit is het echte probleem: brengt beleggers in verwarring.  

Wat als? 

Niemand kan een "zwarte (of grijze) zwaan", zoals het verwoestende ongeval in Fukushima, Japan, in 2011, uitsluiten. Het kan elk moment gebeuren. Dat hoeven we onszelf niet wijs te maken. Maar deze onzekerheid, in modern Nederlands "event risk", mag nooit bepalend zijn voor een beleggingsstrategie op lange termijn. 

Tijdens mijn studie geografie in de jaren '80 waarschuwden de professoren ons altijd voor een superaardbeving in Californië. Al aan het eind van de jaren zestig hadden wetenschappers erkend dat de San Andreas-breuk, die over een lengte van ruim 1300 km van noord naar zuid door Californië loopt, de grens vormt van twee continentale platen en dat aardbevingen daar dus onvermijdelijk zijn. 

Na dit besef is de vraag voor de mensen in de regio niet langer óf, maar wanneer de volgende mega-aardbeving zal plaatsvinden. En als dat gebeurt, stort alles in Silicon Valley in elkaar, natuurlijk. En daarmee de aandelenmarkten. 

Het zou een menselijke en economische catastrofe zijn, zonder twijfel! Maar als ik als belegger daar niet tientallen jaren had belegd... 

Silicon Valley staat nog overeind.

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .