27.08.2021 - Thomas Mayer

Wanneer de digitale euro komt


Wanneer de digitale euro komt

De Europese Centrale Bank wil zich mengen in de concurrentiestrijd tussen digitale munten. Wat beleggers ervan mogen verwachten - en wat waarschijnlijk niet.

Oktober 2021 is wanneer het allemaal begint. De Europese Centrale Bank (ECB) zal een twee jaar durende studiefase starten om te laten zien hoe een digitale euro zou kunnen worden ontworpen. En welke gevolgen de invoering van een Europese digitale munt zou hebben. Daarna zal worden beslist of de digitale euro er moet komen.

Het is nu al duidelijk: nieuwe digitale munten van centrale banken zullen waarschijnlijk totaal anders functioneren dan particuliere cryptocurrencies, zoals Bitcoin. Het is waar dat de ECB het probleem van de staatsschuld in de eurozone met de digitale euro zou kunnen verminderen als de centrale bankiers de digitalisering van de munt zonder compromissen zouden doorvoeren. Maar dat zal niet gebeuren.

Zes stellingen over de achtergrond, de gevolgen en de mogelijkheden van een nieuwe Europese digitale munt.

1. Particuliere cryptocurrencies bedreigen het staatsmonopolie op geld

Bitcoin en andere particuliere cryptocurrencies zijn momenteel een doorn in het oog van de centrale banken. Zij zijn een onpopulaire concurrent, omdat zij het staatsmonopolie op het door hen beheerde geld aanvechten. Als particuliere cryptocurrencies het huidige geld beetje bij beetje zouden vervangen, zouden centrale banken niet langer in staat zijn om geldcreatie te gebruiken om de economie te controleren en de staat te financieren. Niet voor niets heeft de Chinese centrale bank (Bank of China) onlangs financiële instellingen gewaarschuwd tegen het accepteren van cryptocurrencies als betaalmiddel en de stroom naar Bitcoin "miners" afgesneden. In haar Financial Stability Report vergeleek de ECB de prijsontwikkeling van Bitcoin met de tulpen- en Zuidzeebubbels van de 17e en 18e eeuw.

2. Eigen cryptocurrencies zijn nuttig voor centrale banken

De centrale banken beseften tijdens de Corona-crisis dat de mensen graag cashloos betalen. Tijdens de pandemie is het gebruik van contanten voor transacties ook in Duitsland massaal gedaald. Centrale banken kunnen misschien nog leven met kaartbetalingen, maar de opkomst van nieuwe cryptocurrencies (zoals in het Libra-project van Facebook) is beangstigend voor hen. Omdat dit het geld kan verdringen dat zij uitgeven, het enige wettige betaalmiddel. Daarom denkt de ECB nu ook heel concreet na over centralebankgeld in digitale vorm: Central Bank Digital Currency (CBDC) is het acroniem hiervoor. De Chinezen zijn al aan het testen met de digitale renminbi. Volgend jaar zal het op grote schaal worden ingevoerd. De ECB denkt dat haar digitale munt over vijf jaar klaar zou kunnen zijn.

3. Voor de consument verandert er niet veel met de digitale euro

Van wat tot dusver bekend is, zou het verschil met eurobankbiljetten echter gering moeten zijn. Nu nemen consumenten bankbiljetten van hun lopende rekening op aan geldautomaten. In de toekomst zouden zij een beperkt bedrag op hun mobiele telefoon of een kaart kunnen laden bij de CBDC van de ECB. Hoeveel en hoe digitale betalingen precies zullen werken, is nog niet beslist. Maar de digitale euro zal waarschijnlijk een tegenhanger worden van het bankbiljet met beperkte bruikbaarheid.

4. De digitale euro werkt anders dan de bitcoin

De idee van de Bitcoin was dat je bankbiljetten niet langer fysiek hoeft te overhandigen, maar ze virtueel kunt overdragen. Zoals wanneer je gewoon het nummer doorgeeft in plaats van het bankbiljet. En dit van persoon tot persoon; niet via een bank die centraal een overschrijving registreert. De uitvinder wilde de banken buiten de transacties houden. Dit betreft de commerciële banken, die ook in de eurozone giraal geld, d.w.z. creditsaldi op rekeningen-courant, creëren via kredietverlening, en de centrale banken, die het proces van geldcreatie via kredietverlening beheren. Dit maakt het mogelijk de transactiekosten te verlagen. Maar dat was niet het enige probleem.

Het Bitcoin-blockchainalgoritme werd eind 2008 geïntroduceerd, kort na de ineenstorting van de Lehman Bank, die het hoogtepunt van de kredietcrisis markeerde. De geldcreatie via dit algoritme was bedoeld om kredietzeepbellen en kredietcrises als gevolg van kredietgeldcreatie te voorkomen. De digitale euro daarentegen moet alleen een nieuwe variant aan het kredietgeld toevoegen. Als de digitale euro een auto zou zijn, zou hij eruit kunnen zien als een moderne elektrische auto, maar onder de motorkap zou de verbrandingsmotor nog steeds door blijven razen, namelijk de creatie van geld door middel van bankkredieten. Cryptocurrencies zoals Bitcoin komen daarentegen overeen met de honderd procent elektrische auto.

5. Een digitale euro kan de eurozone stabieler maken

De digitale euro zou voor de consument een doorslaggevend voordeel hebben: het geld van de centrale bank als vordering op de centrale bank is risicovrij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld tegoeden op lopende rekeningen. Deze laatste zijn slechts particuliere schuldinstrumenten van de banken of een vordering van de klant op hen, die in de eurozone doorgaans slechts tot 100.000 euro wordt gedekt door een depositogarantie van de staat. Het digitale geld van de centrale bank zou dus in alle lidstaten faalveilig zijn en zou de monetaire unie, die thans slechts een unie van contant geld is, een stap verder brengen indien dit het girale geld van de banken zou vervangen.

6. De digitale euro zou kunnen helpen bij het schuldenprobleem

Nog radicaler gedacht, zou de digitale euro zelfs de mogelijkheid kunnen bieden voor staten om een goede deal te maken uit het schulden moeras: In het huidige kredietgeldsysteem wordt het bankgeld gedekt door een rollend bestand van leningen van de banken. Giraal geld wordt gecreëerd wanneer een lening wordt aangegaan, en het verdampt wanneer ze wordt terugbetaald. De digitale euro daarentegen zou kunnen worden opgezet als centralebankgeld dat wordt gedekt door een vaste voorraad staatsobligaties op de balans van de ECB. De ECB kan de cover pool creëren door staatsobligaties op te kopen tot het gewenste volume aan digitale euro's. Met haar programma's voor de aankoop van staatsobligaties is de ECB al een eind op weg. Zodra het de gewenste hoeveelheid heeft bereikt, kan het meer obligaties kopen in de mate dat de digitale geldhoeveelheid in euro's moet groeien. Zij zou dan geen staatsobligaties kopen naar gelang van de behoeften van de staten, maar slechts zoveel obligaties kopen als zij nodig heeft om de geldbehoeften van de economie te dekken. De aldus gecreëerde nieuwe digitale euro's zouden niet aan de eurolanden kunnen worden uitbetaald, maar rechtstreeks als monetair dividend aan de garanten worden toegewezen.

Aangezien de ECB de obligaties nodig heeft als een pool voor vaste dekking, zouden de papieren uit de markt worden genomen en rente - en aflossingsvrij kunnen worden gemaakt. Bijgevolg zou de op de markt uitstaande overheidsschuld worden verminderd. Ervan uitgaande dat ongeveer zes triljoen euro aan direct opvraagbare deposito's van de banken zou worden vervangen door de digitale euro, zou de uitstaande overheidsschuld op de markt worden teruggebracht van ongeveer elf triljoen tot vijf triljoen. Een enorme schuldvermindering, maar wel een die eenmalig zou moeten zijn om het vertrouwen in de euro te behouden. Critici voeren echter aan dat de centrale bank dan ook verantwoordelijk zou zijn voor het verstrekken van leningen. Dat is onzin. Het verstrekken van leningen zou in handen van de banken blijven. Alleen met dit verschil dat zij spaargelden zouden moeten verzamelen om uit te lenen - zoals het in de economieboeken staat - in plaats van het geld te creëren door het uit te lenen (wat veel academische auteurs van de leerboeken nog steeds vreemd is).

Overheidsschuldverlichting door overschakeling van kredietgeld op "vol geld" wordt al lang gesproken, maar is nooit uitgevoerd. Dit zou een vooruitziende blik en moed vereisen. De verantwoordelijken lijken beide te missen. Bijgevolg zullen zij waarschijnlijk blijven doormodderen - mogelijk tot een bitter einde.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .