31.05.2022 - Bert Flossbach

Waarom de prijzen (blijven) stijgen


Waarom de prijzen (blijven) stijgen

Inflatie is het thema van de dag. Ze zal niet snel verdwijnen - ook omdat de centrale banken er niet tegen (kunnen) optreden.

De Russische oorlog tegen Oekraïne is nu al meer dan drie maanden aan de gang. In het licht van het nieuwe Oost-West-conflict staat de vrije wereld voor een aantal zeer praktische opdrachten. Het Westen moet zich inspannen om minder afhankelijk te worden van de invoer van Russische energie en grondstoffen en om zijn defensiecapaciteit te verbeteren.

Hogere energieprijzen, de stijgende kosten voor de vervanging van fossiele brandstoffen en de veiligstelling van de energievoorziening, stijgende defensie-uitgaven en een reorganisatie van de bevoorradingsketens zetten de nationale begrotingen onder druk en drijven de prijzen op. Bijstands- en steunprogramma's van de overheid, zoals de energietoeslag, zijn bedoeld om de gevolgen voor huishoudens met een laag inkomen, althans tijdelijk, te beperken en zo de sociale vrede te bewaren. Maar zij kunnen de gevolgen van de prijsschok niet blijvend compenseren - daar heeft de staat het geld niet voor.

Dit is nog een reden waarom de vakbonden in de komende cao-onderhandelingen hoge eisen zullen stellen - en waarschijnlijk niet zullen worden gesust met een verwijzing naar een kortstondig inflatie-interval. Bovendien zullen de toenemende knelpunten op de arbeidsmarkt de komende jaren nog worden verergerd door de pensionering van veel babyboomers, waardoor de lonen nog sneller zullen stijgen.

De loon-prijsspiraal

Een loon-prijsspiraal en daarmee een versterking van de hogere inflatiepercentages wordt steeds waarschijnlijker, omdat de inflatie wortel begint te schieten in de hoofden van de mensen. Hoe dan ook, een daling van de inflatie in de richting van de door de centrale banken nagestreefde twee procent wordt een ver toekomstbeeld.

We staan dus aan het begin van een nieuw inflatiestelsel. Het mandaat van de centrale banken om voor prijsstabiliteit te zorgen betekent niet langer het opdrijven van een te lage inflatie, maar het terugdringen van een te hoge inflatie - maar hoe?

De geest die de centrale banken met hun soepele monetaire beleid uit de fles hebben laten ontsnappen, zal daar waarschijnlijk niet meer terugkeren. De prijsexplosie bij de benzinestations en de alomtegenwoordigheid van het onderwerp in de media maken de mensen bewust.

Als prijsstabiliteit het moment is waarop men niet meer over inflatie spreekt, dan maken wij momenteel het tegenovergestelde mee. Het mentale inflatieanker van de mensen begint los te komen van het streefcijfer van twee procent. Zij zetten zich schrap voor stijgende prijzen en passen hun consumptiegedrag zoveel mogelijk aan. Zij die verwachten dat de prijzen aanzienlijk zullen stijgen, geven de voorkeur aan geplande aankopen, bijvoorbeeld van duurzame consumptiegoederen en economische goederen zoals auto's, meubelen of elektronica. Het addertje onder het gras is momenteel echter niet zozeer de prijs als wel het gebrek aan beschikbaarheid en de lange levertijden.

De rol van de centrale banken

Om de inflatie aanzienlijk terug te dringen en opnieuw te verankeren op het streefcijfer van twee procent, zouden de centrale banken de rentevoeten zo sterk moeten verhogen dat de vraag naar consumptie- en investeringsgoederen daalt tot een niveau dat leidt tot een stabilisatie van de prijzen.

Gezien de krappe aanbodsituatie zou dit effect momenteel waarschijnlijk alleen worden bereikt met veel drastischer renteverhogingen dan in het verleden. Een beleid zoals dat van de voormalige voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Paul Volcker, die in 1980, om inflatiepercentages tot 15% te bestrijden, het belangrijkste rentetarief op korte termijn tot 20% optrok en het gedurende verscheidene jaren op meer dan 10% liet staan, zou vandaag tot mislukken gedoemd zijn.

In tegenstelling tot vroeger is de schuldenlast veel te hoog. Voor de eurozone zal een rentepeil van twee tot drie procent waarschijnlijk problematisch zijn en alles daarboven is zelfs bedreigend.

De obligaties van de landen met een hoge schuldenlast worden reeds verhandeld tegen aanzienlijke risicopremies in vergelijking met Duitse staatsobligaties. Indien hun rente zou stijgen met twee tot drie procent in het kader van een serieuze inflatiebestrijding door de ECB, zou het renteniveau van Italiaanse staatsobligaties waarschijnlijk dicht bij vier tot vijf procent liggen. Ten laatste tegen die tijd zou de ECB moeten terugkrabbelen en ten minste opnieuw obligaties van de getroffen landen moeten beginnen opkopen om de rente te drukken.

Dus de handen van de centrale banken zijn gebonden. Bovenal heeft de ECB niet veel speelruimte om de rente te verhogen; althans niet tot niveaus die nodig zouden zijn voor een veelbelovende strijd tegen de inflatie. Wij staan dus aan het begin van een langere fase met duidelijk negatieve reële rentetarieven - met alle gevolgen van dien voor spaarders die afhankelijk zijn van vaste rente.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .