24.08.2021 - Bert Flossbach

Vermogen behouden


Vermogen behouden
Arbeitssituation

In tijden van hoge inflatie is het alleen mogelijk om het verlies aan koopkracht te compenseren met materiële activa. Dit geldt in de eerste plaats voor aandelen. Als de selectie van bedrijven goed is, tenminste.

De inflatie in de VS steeg afgelopen juni tot een ongelooflijke 5,4 procent. In Duitsland bedroeg zij in juli 3,8 procent. Jens Weidmann, president van de Duitse Bundesbank, verwacht dat de waarde, ondanks de bijzondere effecten die er nu in zijn opgenomen, dit jaar ook hier in de richting van vijf procent zou kunnen gaan. Alleen het einde van de door de pandemie veroorzaakte economische verstoringen zal uiteindelijk uitwijzen of de hogere inflatie slechts een tijdelijk effect is, dan wel of het spookbeeld van de inflatie is teruggekeerd en een nieuw tijdperk van inflatie is aangebroken.

Gezien de aanhoudende nul- en negatieve rentetarieven zijn de tijden waarschijnlijk voorbij dat agnostische beleggers de reële waarde van activa ten minste op peil konden houden met renteloze zicht- of spaardeposito's. Intussen rekenen bijna 400 banken in Duitsland negatieve rente aan op deposito's op hun rekening - in sommige gevallen vanaf de eerste euro. Zelfs degenen die hun geld in veilige staatsobligaties stoppen, die zij tot de vervaldag aanhouden om de coupons te innen, betalen bovenop.

Alleen materiële activa kunnen het verlies aan koopkracht compenseren

Terwijl obligaties het verlies aan koopkracht in tijden van stijgende inflatie niet kunnen compenseren, wordt deze eigenschap over het algemeen toegeschreven aan materiële activa, vooral aandelen. Het idee hierachter is dat bedrijven hun prijzen, verkopen en winsten meer kunnen verhogen wanneer het algemene prijspeil stijgt. Dit veronderstelt evenwel dat de ondernemingen over de overeenkomstige prijszettingsmacht beschikken om de gestegen inputkosten te kunnen doorberekenen aan de kopers van hun producten en diensten.

Wij hebben de afgelopen weken met talrijke bedrijven gesproken om na te gaan in hoeverre zij de recente stijging van de inflatie aangrijpen om hun prijsstrategie aan te passen. De antwoorden varieerden naar gelang van de bedrijfstak en het bedrijf. Zoals in het verleden proberen de meesten eerst hun efficiëntie te verhogen door kosten te besparen of productie- en logistieke processen te optimaliseren. Bedrijven uit de technologiesector zien uiteraard de minste invloed van de inputkosten en beschikken dankzij zeer hoge marges ook over een grote buffer tegen eventueel stijgende loonkosten.

Het komt erop neer dat hoe hoger de inflatiecijfers zijn, hoe gemakkelijker prijsverhogingen kunnen worden doorgedrukt. Hoge inflatiecijfers dringen sterker door in het bewustzijn van de mensen en verhogen daardoor ook de aanvaarding van hogere prijzen. Op lange termijn kunnen er vanuit het perspectief van sommige ondernemingen zelfs winstkansen ontstaan indien zij gewilde producten of diensten aanbieden die niet gemakkelijk door de concurrentie kunnen worden verstoord.

Niettegenstaande dergelijke overwegingen hebben aandelen als langetermijn belegging natuurlijk alleen zin als men belegt in veelbelovende bedrijven waarvan het winstpotentieel nog niet volledig in de huidige prijzen wordt weerspiegeld. Of om het simpel te zeggen: of er nog genoeg ruimte voor koersstijging is.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .