03.01.2023 - Flossbach von Storch

„Renaissance van de groeimarkten“


„Renaissance van de groeimarkten“
Michael Altintzoglou

Veel opkomende markten zijn tijdens de recente crisis veerkrachtiger gebleken dan voorheen, zegt portefeuillebeheerder Michael Altintzoglou. Een vooruitblik. 

Mijnheer Altintzoglou, aandelen uit opkomende markten hebben dit jaar minder goed gepresteerd dan portefeuilles die gericht zijn op de VS of Europa. Wat zijn uw vooruitzichten voor aandelen uit opkomende markten in het komende jaar? 

Het is moeilijk algemene uitspraken te doen over deze zeer heterogene groep landen. Wat wel gezegd kan worden, is dat aandelen uit opkomende markten nu zeer aantrekkelijk gewaardeerd zijn na jaren van slechtere prestaties dan bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen. Bovendien is het sentiment negatief en zijn de verwachtingen navenant laag, wat leidt tot een betere risico-rendementverhouding.  

Dat klinkt nogal optimistisch. Maar we bevinden ons in een omgeving met stijgende Amerikaanse rentetarieven en een sterke Amerikaanse dollar. Hoe moeilijk was of is dat voor de groeimarkten? 

a de renteverhogingen in de VS was er inderdaad aanvankelijk sprake van een grote kapitaaluitstroom op veel beurzen van opkomende landen. Dit zette echter vooral "frontier markets" onder druk - kleinere markten die een lagere marktkapitalisatie en liquiditeit hebben dan de meer ontwikkelde groeimarkten. Meer gevestigde opkomende markten zoals Brazilië, Mexico, India en Indonesië konden zich daarentegen relatief goed handhaven.  

Dat was vroeger anders. Sommigen herinneren zich misschien nog de Latijns-Amerikaanse betalingscrisis, de Aziatische, Russische of Turkse crisis. Waarom doen de grotere opkomende markten het ondertussen beter? 

Fundamenteel zijn veel van deze markten vandaag veerkrachtiger dan enkele jaren geleden. De lopende rekeningen zijn verbeterd en de afhankelijkheid van buitenlands kapitaal is ook afgenomen door de opkomst van lokale investeerders.  

Wat denkt u dat er zou gebeuren als de situatie met de Amerikaanse rente , die al relatief hoog is, volgend jaar zou ontspannen?  

Mocht de Amerikaanse dollar het komende jaar wat zwakker worden, dan zou dit, in combinatie met een stijging van de winstramingen, kunnen leiden tot een renaissance in de groeimarkten. 

En welke van deze markten vindt u momenteel bijzonder spannend?  

Wij selecteren geen aandelen op basis van sector of land. Bij de waardering betrekken wij factoren als het monetaire en fiscale beleid, het institutionele kader en de valutaontwikkeling van het desbetreffende land. Wij concentreren ons echter op de gerichte selectie van bedrijven. Daarbij concentreren wij ons op snelgroeiende kwaliteitsondernemingen in de opkomende markten en op eersteklas ondernemingen uit geïndustrialiseerde landen die een belangrijk deel van hun bedrijfsactiviteiten in de groeiregio's ontplooien.  

En in welke landen in het bijzonder vindt u momenteel veel van deze kwaliteitsbedrijven? 

Structureel bevalt India ons bijzonder goed. Door het nog lage ontwikkelingsniveau is er voor het land op veel gebieden een enorm groeipotentieel. Bovendien wordt de economie voornamelijk aangedreven door de binnenlandse vraag, zodat de afhankelijkheid van de wereldeconomie aanzienlijk kleiner is dan in andere economieën.  

De Indiase aandelenmarkt heeft het vorige boekjaar positief afgesloten. Ziet u verder potentieel? 

Op korte termijn zou een consolidatiefase niet als een verrassing komen door het gestegen waarderingsniveau.  

Maar? 

Maar de Indiase aandelenmarkt is dit jaar zeer veerkrachtig gebleken. Buitenlandse investeerders zijn teruggekeerd naar de markt. En nu de vastgoedmarkt na jaren van neergang weer opleeft en ook bedrijven hun investeringsplannen doorzetten, verstrekken banken meer leningen. Dit zou de economische groei verder kunnen versnellen.  

Ziet u het politieke systeem daar als een voordeel? 

Zoals ik al zei, investeren wij alleen als het institutionele kader en andere factoren de ontwikkeling van de bedrijven niet al te zeer belemmeren. Dit is over het algemeen het geval in India. Wij vinden er echter vooral veel kwaliteitsbedrijven waarvan het management vooral gericht is op succes op lange termijn. De stichtende families zijn immers vaak nog aan boord en steunen als ankeraandeelhouders een duurzame koers.  

Hoe zit het met China? 

Als tweede grootste economie ter wereld blijft China een sleutelrol spelen. Wat China ook onderscheidt van veel andere landen is het feit dat de meest dringende problemen op dit moment van eigen bodem komen en China ze zelf kan aanpakken.  

En wat zijn die?  

Enerzijds is er de fatale zero-covid strategie, die onlangs een duidelijke kentering heeft laten zien. Hierdoor zou de economie eindelijk weer op gang kunnen komen, ook al kunnen er voorlopig nog beperkingen zijn door een mogelijk overbelast gezondheidssysteem, hoge ziektecijfers en mogelijke problemen met de toeleveringsketen.  

Je zei "enerzijds". Zijn er nog andere problemen?? 

De vastgoedmarkt, die goed is voor ongeveer een kwart van de economische productie. Er zijn een aantal faillissementen geweest onder vastgoedontwikkelaars, de transactievolumes zijn ingestort en de prijzen dalen in sommige gevallen. Maar de afgelopen weken hebben de centrale bank en de regering een aantal maatregelen genomen om de markt te stabiliseren, ook al kan het even duren voordat het vertrouwen terugkeert. 

Dat klinkt als voorzichtig optimisme. Maar er is ook een staatshoofd in China dat steeds autoritairder wordt. Bovendien is er de dreiging van Taiwan. Hoe gaat u om met deze risico's? 

Een belangrijk punt. Wij volgen de situatie op de voet en passen in onze waarderingsmodellen een hogere risicopremie toe wegens de toegenomen politieke risico's. De laatste tijd lijkt de aandacht binnen de regering echter weer meer te verschuiven van de politiek naar de economie. Bovendien is het uitgangspositie van de bedrijfswinsten, die de afgelopen kwartalen onder druk stonden, relatief laag en zijn de waarderingsniveaus dienovereenkomstig laag. Volgens ons is er dus ruimte voor een positief verrassingspotentieel in het komende jaar. 

Geopolitieke spanningen zijn wereldwijd toegenomen. Er wordt zelfs vaak gesproken over een deglobalisering van de wereldeconomie. Kan deze trend al worden waargenomen? 

Ja, steeds meer bedrijven proberen hun productielocaties te diversifiëren om de afhankelijkheid te verminderen. Mexico zou, wegens zijn geografische nabijheid tot de VS, volgens ons bijzonder kunnen profiteren van deze "nearshoring"-trend. 

Meneer Altintzoglou, hartelijk dank voor het interview. 

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .