16.04.2021 - T. Lehr und P. Vorndran

"Ontploft het in ons gezicht?"


"Ontploft het in ons gezicht?"

De inflatieverwachtingen stijgen - en daarmee ook de rente , althans tijdelijk. Wat betekent dit voor een beleggingsstrategie op lange termijn?

De obligatierendementen zijn de afgelopen weken overal ter wereld aanzienlijk gestegen, vooral in de VS. Zal dat zo blijven?

Hoogstwaarschijnlijk niet. Wij vermoeden dat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) er eerst op zal rekenen dat internationale beleggers de rendementen weer zo aantrekkelijk zullen vinden - en op grote schaal Amerikaanse obligaties zullen kopen. Dat zou de rendementen weer omlaag duwen. Anders zou de centrale bank zelf opnieuw kunnen inkopen. Ze zou ons daarmee - na de ervaringen van de afgelopen jaren - niet verrassen.

Maar hoe zit het met de inflatie, zullen velen nu tegenwerpen? Zodra de inflatie echt aantrekt, zal de Amerikaanse centrale bank geen andere keuze hebben dan de rente sterker te verhogen ...

De centrale banken hebben "inflatiekrediet”

De Fed heeft een tweeledig mandaat. Naast prijsstabiliteit moet zij ook de arbeidsmarkt in het oog houden. Ondanks het economisch herstel is de kloof die daar sinds de uitbraak van het Coronavirus is ontstaan, nog steeds groot (zie grafiek 4). En zelfs als de kloof snel zou worden gedicht, zoals Fed-voorzitter Jerome Powell al duidelijk heeft gemaakt, zou dat nog lang niet genoeg zijn en zou het mandaat van de Fed nog lang niet zijn vervuld. Dit komt doordat het aantal werkenden, d.w.z. de werkgelegenheidsdoelstelling van de Fed, aanzienlijk hoger ligt dan het uitgangsniveau bij het uitbreken van de pandemie. Op dit moment wijst de Amerikaanse arbeidsmarkt er dan ook niet op dat de Fed het monetaire beleid op lange termijn zal moeten verkrappen.

En wat de inflatieverwachtingen betreft, ook niet. Aangezien de centrale bank de monetaire stabiliteit beoordelt met behulp van de zogeheten price level targetting, wat betekent dat de inflatiedoelstelling alleen wordt geacht te zijn bereikt als het langetermijn gemiddelde overeenkomt met de doelstelling, heeft de Fed voor de toekomst een zekere handelingsmarge. Het in de afgelopen jaren opgebouwde inflatiekrediet zou ruimschoots voldoende moeten zijn om in de komende jaren inflatiecijfers te rechtvaardigen die ruim boven de inflatiedoelstelling van twee procent liggen - zonder dat de Fed ingrijpt en de rente verhoogt.

Maar wat als de inflatie veel sterker aantrekt, zoals uw collega van het Flossbach von Storch Onderzoeksinstituut, Thomas Mayer, suggereert? De laatste tijd wordt ons dit ook vaker gevraagd.

Ja, wanneer "alles in ons gezicht ontploft"! Overigens is de titel van onze webconferentie en dus ook van deze samenvatting ontleend aan een interview met Thomas Mayer. In werkelijkheid liggen wij niet zo ver uit elkaar in onze evaluatie van de inflatie als het op het eerste gehoor lijkt. Bij zijn beoordeling van de ontwikkeling van de inflatie denkt Thomas Mayer niet zozeer aan goederenmandjes of stijgende lonen, maar veeleer aan een veel hoger goed: vertrouwen!

Is het verlies van vertrouwen in het monetaire systeem aanstaande?

Wanneer mensen hun vertrouwen in ons financieel en monetair systeem verliezen, beginnen zij materiële activa op te potten - en drijven zij uiteindelijk niet alleen de prijzen van activa op, maar ook die van goederen. Daarentegen heeft niemand nog graag contant geld en fiatgeld, omdat de kwaliteit ervan als bewaarder van koopkracht in twijfel wordt getrokken. Zoals de "hete aardappel" - geef het maar snel door.

Ook wij zien dit gevaar. Het enige verschil in de analyse met Thomas Mayer is de tijdsfactor. Hoewel Thomas vreest dat het vertrouwen - gezien het steeds buitensporiger reddingsbeleid van regeringen en centrale banken - spoedig zal beginnen af te brokkelen, en misschien zelfs al is beginnen af te brokkelen, zijn wij ervan overtuigd dat dit punt nog niet is bereikt. Omdat veel mensen zich gewoon niet bewust zijn van het enorme centrale-bank-experiment waarvan zij tegenwoordig getuige zijn - en zich ook niet bewust zijn van wat er mogelijk uit zou kunnen voortvloeien. Omdat het onderwerp hen te ingewikkeld en te abstract lijkt.

Maar wie op dit punt ook gelijk heeft, de conclusie voor beleggers blijft dezelfde: In dit klimaat zijn wij van mening dat een robuuste portefeuille moet bestaan uit een aanzienlijk aandeel eersteklas liquide activa, in de eerste plaats aandelen van kwaliteitsbedrijven.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .