04.08.2021 - Julian Marx

Nulrente ondanks inflatie


Nulrente ondanks inflatie

De prijzen stijgen snel, vooral in de VS. De rentevoeten zouden dit voorbeeld snel moeten volgen. Maar de centrale banken aarzelen.

Op veel plaatsen bereikt de inflatie een niveau dat sinds jaren niet meer is voorgekomen. Met 5,4 procent in juni steeg de inflatie in de VS tot het hoogste niveau sinds 2008. De kerninflatie, waarin componenten die vaak in prijs fluctueren zoals energieprijzen, niet worden meegerekend, bereikte in juni van dit jaar met 4,5 procent zelfs het hoogste niveau sinds 1991.

Ook in Europa stijgen de prijzen. In Duitsland acht president Weidmann van de Bundesbank een indrukwekkende vier procent in de tweede helft van 2021 mogelijk. De laatste keer dat de Duitse inflatie van de consumptieprijzen op een "4" voor de komma stond, was in juni 1992. Als de prijzen stijgen, moet de rente dan niet snel volgen? Een korte inventarisatie of een naderende verhoging van de belangrijkste rentetarieven in de twee valutazones werkelijk realistisch lijkt.

Eurozone: geen druk om te handelen

Prijsstabiliteit is het hoofddoel van de monetaire autoriteiten van de eurozone. Er geldt een symmetrische inflatiedoelstelling van twee procent. Concreet wordt er voor eventuele renteverhogingen van uitgegaan dat de inflatievooruitzichten in de projectieperiode (momenteel tot en met 2023) het streefniveau duidelijk moeten benaderen en dat deze convergentie consequent tot uiting komt in de dynamiek van de onderliggende inflatie.

De huidige inflatiedynamiek in de eurozone, met een inflatie van 1,9 procent op jaarbasis in juni 2021, wordt voornamelijk aangedreven door basiseffecten en stijgingen van de energieprijzen. Zonder energie zou het inflatiecijfer slechts 0,8 procent hebben bedragen. De kerninflatie, die relevant is voor mogelijke renteverhogingen, is daarom nog ver verwijderd van de magische twee procent op een duurzame basis. Ook de inflatievooruitzichten zijn niet bepaald veelbelovend: in hun laatste prognoses verwachten de medewerkers van de ECB dat de kerninflatie in 2023 slechts 1,4 procent zal bedragen. Een eventuele ommekeer van de rentetarieven zal dus waarschijnlijk nog ver weg zijn.

VS: meer banen zijn nodig

De inflatie is terug in de VS! En hoe: De consumentenprijzen zijn in juni 2021 met 5,4 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Maar is dat genoeg om de belangrijkste rentetarieven te verhogen?

In het kader van haar tweeledige mandaat streeft de Amerikaanse Federal Reserve twee belangrijke doelstellingen na, die beide moeten worden vervuld voordat de rente kan worden verhoogd. De eerste doelstelling is "tijdelijke prijsdoelstelling", waarmee wordt beoogd een gemiddeld inflatiepercentage van twee procent te bereiken gedurende een niet nader bepaalde periode van enkele jaren. Aangezien zowel de algemene als de kerninflatie recentelijk ruim boven de grens van twee procent zijn uitgekomen, mag worden aangenomen dat de inflatiedip van vorig jaar in de komende kwartalen zal worden goedgemaakt.

Ook de inflatievooruitzichten zijn positief, niet alleen gezien de basiseffecten en de aanzienlijk hogere energieprijzen. De leden van het Federal Open Market Committee, d.w.z. de monetaire beleidsmakers van de VS, zien de kerninflatie zowel in 2022 als in 2023 rond het streefcijfer van twee procent uitkomen. Bijgevolg is het aannemelijk te veronderstellen dat de inflatiedoelstelling in de loop van het komende jaar als bereikt kan worden beschouwd.

Problematischer op dit moment is het tweede doel van de Amerikaanse centrale bankiers, volledige werkgelegenheid. Want op dit moment staan er nog enkele vraagtekens achter de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal werkenden in de VS lag in juni 2021 nog bijna zeven miljoen onder het niveau van voor de crisis. Zoals centrale bankiers onlangs hebben benadrukt, is het niet alleen het banenverlies dat moet worden goedgemaakt. Om rekening te houden met de seculaire werkgelegenheidsgroei, moeten ten minste twee tot drie miljoen mensen meer aan het werk komen. Pas dan zullen wij niveaus bereiken waarop de doelstelling van volledige werkgelegenheid als bereikt kan worden beschouwd.

Het valt te verwachten dat, gezien het snelle economische herstel, talrijke vacatures in bijvoorbeeld de catering- en accommodatiesector snel zullen terugkeren. Niettemin zal het interessant zijn om te zien hoe snel de doelstelling zal worden bereikt. Volgens de huidige ramingen, die met een grote mate van onzekerheid gepaard gaan, zouden de Amerikaanse centrale bankiers zich rond de jaarwisseling van 2022/2023 verplicht kunnen zien een eerste renteverhoging door te voeren. Wij verwachten niet dat de rentevoeten op korte termijn aanzienlijk zullen stijgen.

Zweedse centrale bankiers hebben het in een notendop gezegd

Ook de rentetarieven in Noord-Europa zullen voorlopig laag blijven. In haar monetair beleidsverslag van begin juli vatte de Zweedse Riksbank de huidige visie en werkwijze van de centrale banken samen: "De overgrote meerderheid van de centrale banken acht de risico's die verbonden zijn aan een te vroege afbouw van de monetaire beleidsstimuli gewoonweg groter dan de risico's die voortvloeien uit een monetair beleid dat te lang sterk expansief blijft.

Het is dan ook niet verrassend dat de Riksbank niet van plan is haar belangrijkste rentetarief in haar prognoseperiode te verhogen voor het derde kwartaal van 2024. De risico-rendementsverhouding van voortijdige rentestappen lijkt eenvoudigweg mager. Een eventuele afwijking van het huidige niveau van de basisrente zal vervolgens in het beste geval geleidelijk gebeuren - zoals in de VS.

De situatie is vergelijkbaar in het VK, Japan en vele andere landen. De voorbeelden laten zien: Ondanks de stijgende inflatiecijfers zullen de rentetarieven in de meeste landen voorlopig laag blijven. Dit heeft gevolgen voor rentespaarders. Zij worden bedreigd met een versnelling van het reële waardeverlies van hun activa in de komende jaren indien zij geen andere bronnen van inkomsten vinden.

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .