08.01.2021 - Sven Langenhan

Kerncijfers: Rendement per annum.


Kerncijfers: Rendement per annum.

Obligaties zijn complexe constructies. Of ze de moeite waard zijn, hangt af van vele bronnen van rendement . Kerncijfers helpen bij het afwegen van kansen en risico's. Een driedelige serie laat zien waar ze goed voor zijn.

Deze winter bracht ook de temperaturen in het zuiden onder nul. Tenminste in termen van rendementen op staatsobligaties. Naast Frankrijk leverden ook tienjarige staatsobligaties uit Spanje en Portugal soms een negatief rendement op. Ondanks de pandemie, de historische economische crisis en de exploderende staatsschuld. Vanwege het expansieve geld- en obligatie aankoopbeleid van de Europese Centrale Bank. Als u onze analyses af en toe volgt, zal deze ontwikkeling u nauwelijks verbazen.

Opbrengst p.a. (per annum, of per jaar), die vroeger zo'n belangrijke indicator was voor obligaties, is minder betekenisvol geworden in tijden zonder rentes. Dit komt omdat de "buy and hold" strategie, of het kopen en houden van obligaties tot de vervaldag, niet langer een significant rendement oplevert. Actief management en flexibiliteit is nu vereist in de obligatiemarkt, een feit dat we bijna mantra-achtig herhalen vanwege de relevantie ervan.

Rendement p.a. - zin en onzin van een kerncijfer

In ons dagelijks werk krijgen we bijna dagelijks vragen over kerncijfers en statistieken voor onze fondsen. In een driedelige serie willen we de belangrijkste daarvan (en hun werkelijke betekenis) nader bekijken. En we zullen uitleggen waarom ze ons, op zichzelf beschouwd, vaak weinig vertellen - en kunnen leiden tot verkeerde interpretaties in de (zogenaamd) nieuwe obligatiewereld van vandaag.

We beginnen met de favoriet onder de ratio's: Het rendement per jaar van een breed opgezette fondsportefeuille. Veel beleggers zijn van mening dat het jaarlijkse rendement het winstpotentieel van een fonds moet weerspiegelen. Maar doet het dat wel als de fondsbeheerder in de praktijk bijna nooit een obligatie tot de vervaldag aanhoudt? Om deze vraag te beantwoorden, moeten we ons wat dieper verdiepen in de wereld van de obligaties.

Het rendement van een obligatie tot de vervaldag bestaat uit de ontvangen jaarlijkse coupon plus eventuele meer- (of minderwaarden). Op de vervaldag moet de obligatie terugkeren naar een koers van 100, tenzij de emittent failliet gaat. Als ik een obligatie boven pari koop, d.w.z. tegen een prijs van meer dan 100, dan zal ik als belegger een koersverlies lijden tot aan de aflossing, die uiteraard nog moet worden verrekend met de tot dan toe ontvangen couponbetalingen.

Dit financiële mechanisme vermindert de werkelijke rente op een obligatie dienovereenkomstig - en leidt tot de talrijke negatief renderende obligaties die nu op de markt te vinden zijn. Ten laatste hier wordt duidelijk dat voor dergelijke obligaties het kopen en houden tot de vervaldag gewoonweg geen zin heeft. Aan de andere kant kan wat al een laag of negatief rendement oplevert, ook nog eens lager of negatiever worden. En als actieve belegger kunt u van zo'n ontwikkeling profiteren. Want dan neemt de waarde van een obligatie toe - in ieder geval tijdelijk.

Opbrengsten in tijden zonder rente

Daarnaast: Het rendement per jaar is slechts één van de vele bronnen van inkomsten die beschikbaar zijn voor een actieve obligatiebelegger. Het kan helpen om het totale rendementspotentieel van obligaties te zien als een vers gebouwde muur. Deze wand bestaat uit vele afzonderlijke bouwstenen, die aan de ene kant geïsoleerd kunnen worden bekeken, maar die aan de andere kant alleen als eenheid dienen, in de vorm van een wand.

Een "yield wall" in obligaties bestaat in wezen uit bouwstenen zoals inflatie (inflatiecompensatie), creditspread, looptijd, valuta-impact, vorm van de rendementscurve, roll down effecten , de "carry" van een positie, basiseffecten, liquiditeit en volatiliteit (maak je geen zorgen: we zullen de functie van deze "yield building blocks" in meer detail onderzoeken in verdere berichten).

En al deze bouwstenen blijven in de loop van de tijd veranderen, zodat je ze altijd kunt inzetten afhankelijk van de marktomgeving - zolang je maar nooit de totale constructie van een duurzame muur uit het oog verliest. Een muur houdt immers alleen stand als er in ieder geval niet te veel bakstenen ontbreken en ze stevig met elkaar verbonden blijven.

Aan het begin van dit bericht hebben we vermeld dat het rendement per jaar wordt bepaald door de verhouding tussen de prijs en de rente van de obligaties. Omdat de rente vast is, kan het rendement alleen veranderen als de koers van de obligaties stijgt of daalt. Het zijn echter juist deze prijswijzigingen die op hun beurt weer gebaseerd zijn op de dynamische vergoedingseisen van beleggers, die voortvloeien uit de som van de vele genoemde rendementscomponenten. Of om het anders te zeggen: Hoe meer bouwstenen wiebelen, hoe hoger de investeerder wil worden gecompenseerd voor het risico van een instortende muur.

Klinkt dat ingewikkeld? Dat is ook zo, maar met expertise, ervaring en veel werk in de vorm van flexibiliteit en activiteit kunnen er kansen ontstaan. Met een strikte naleving van een evenwichtige risico-rendementbenadering kunnen deze leiden tot een verstandige beleggingsstrategie, zelfs in een nul- en negatieve renteomgeving.

Wie obligaties in portefeuille wil blijven houden als elementair en risicospreidend ( diversificatie ) effect, moet vertrouwen op een actieve en flexibele beleggingsstrategie. En daarvoor is de aanduiding van de opbrengst per jaar als vermeende maatstaf voor het rendementspotentieel - althans als die op zichzelf wordt bekeken - volstrekt irrelevant of, in het ergste geval, zelfs misleidend.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .