16.08.2021 - Thomas Lehr

Hete beurszomer?


Hete beurszomer?
Thomas Lehr

Onzekerheden in China, exploderende koersen en (naar verluidt) overhitte aandelenmarkten - veel beleggers vrezen een naderende terugval. Terecht? Een eerlijk antwoord.

Telkens wanneer het bijzonder goed lijkt te gaan op de markten, ontstaan er zorgen. Het herstel van de beurzen na de crash van Corona verliep snel, misschien te snel. De betrokken aandelenindexen bereikten onlangs nieuwe recordhoogten. Terzelfder tijd stegen de waarderingen van vele aandelen. De inflatie is nu duidelijk aan het stijgen, waardoor ook de kosten kunnen stijgen voor bedrijven in concurrentiële sectoren, die deze kosten op hun beurt niet zomaar aan hun klanten kunnen doorrekenen. En dan is er China. Hier reguleert de overheid enkele marktleiders onder de digitale bedrijven op een Lord of the Manor - manier. Kunnen, ja moeten, de markten de komende weken niet crashen? Een hete beurszomer, zogezegd, waarover een aantal "financiële experts" al speculeren in de media? 

De vragen zijn goed en belangrijk omdat zij de kern raken van het basisprobleem van veel beleggers. Het is meestal de angst voor prijsschommelingen in de komende weken of maanden en de vraag welke gebeurtenis deze prijsschommelingen teweeg zou kunnen brengen, die beleggers ervan weerhoudt om op lange termijn de juiste beslissing te nemen. In principe kan een deskundige op dergelijke vragen slechts één antwoord geven: "Ik weet het niet".

Want geen enkele beleggingsdeskundige kan een betrouwbaar antwoord geven op wat de nabije toekomst zal brengen. Dit eerlijk toegeven zou geen enkel probleem zijn. De beste manier om de ongerustheid van de beleggers over de komende weken weg te nemen, is hen waarschijnlijk uit te leggen hoe weinig belang kortetermijn schommelingen hebben voor het beleggingsresultaat in de volgende jaren. En in veel gevallen - hoe paradoxaal het ook moge klinken - kan dit veel beter worden voorspeld dan de beursgebeurtenissen van de komende weken. 

Wat er echt toe doet

En dat is nu precies het advies dat aan beleggers kan worden gegeven: Bouw uw beleggingsstrategie op wat u met de grootst mogelijke zekerheid kunt voorspellen. Wie geld belegt, moet nadenken over de vraag hoe de koopkracht van het belegde kapitaal gedurende een lange periode kan worden gehandhaafd of vergroot. Bij een rentevoet van nul en een inflatie van laten we zeggen twee procent verliest een actief op de rekening binnen vijf jaar bijna tien procent van zijn koopkracht. Zo'n verlies is "veilig" in de waarste zin van het woord. De kans dat een belegger met een portefeuille van kwalitatief hoogwaardige en redelijk gewaardeerde bedrijven het tegen augustus 2026 aanzienlijk beter zal doen, is (althans dat is onze overtuiging) zeer groot - en dit inzicht is veel betrouwbaarder dan een uitspraak over de beursgebeurtenissen van de komende vier weken.

Vrijwel geen enkele beleggingsdeskundige zal dit betwisten. Hoewel iedereen weet dat betrouwbare timing op de aandelenmarkt niet mogelijk is, is de verleiding groot, vooral voor degenen die dagelijks met de aandelenmarkt te maken hebben. De schade van mislukte pogingen om kortetermijn schommelingen correct te timen is niet alleen zichtbaar in een performance die achterblijft bij haar potentieel. Dergelijke manoeuvres dragen ook in aanzienlijke mate bij tot de perceptie van vele spaarders dat de aandelenmarkt niet meer is dan speculatie.

Een echte beleggingsprofessional daarentegen zou een echte toegevoegde waarde leveren door precies die ondernemingen van "hoge kwaliteit" en "billijk gewaardeerd" te identificeren die op lange termijn nodig zijn om een solide portefeuille samen te stellen. Als deze eenmaal geïdentificeerd zijn, kan zeker gebruik worden gemaakt van fluctuaties wanneer deze zich voordoen. Maar niet door te proberen er moedig op te anticiperen.

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .