07.10.2022 - Flossbach von Storch

"Het dividend volgt de kwaliteit van het bedrijf"


"Het dividend volgt de kwaliteit van het bedrijf"

In een interview legt Ludwig Palm, beheerder van Flossbach von Storch - Dividend , uit hoe beleggers met kwaliteitsaandelen en hun dividenden een behoorlijk langetermijnrendement genereren - en waarom hij met Charles T. Munger over studentenhuizen heeft gesproken.  

Nog niet zo lang geleden werden dividenden beschouwd als de nieuwe rente - nu stijgt de rente weer. Betekent dit dat de dividend euforie al voorbij is? 

Ik moet bekennen, ik heb deze vergelijking nooit leuk gevonden. Het dividend is geen rentevoet - dat is het nooit geweest en zal het ook nooit worden. In dit opzicht is deze vraag niet echt aan de orde.  

Veel financiële dienstverleners hebben de afgelopen jaren met deze slogan geadverteerd ... 

Ik kan alleen voor Flossbach von Storch spreken - en dat hebben we niet gedaan. Juist omdat dividenden, in tegenstelling tot rente, niet vast zijn. Ze kunnen worden verlaagd of zelfs geschrapt, afhankelijk van hoe succesvol een bedrijf is. Alleen omdat de uitspraak kernachtig klinkt maakt het nog niet juist! 

Toch blijft de vraag of de stijging van de rente er niet toe zal leiden dat dividendstrategieën aan populariteit inboeten.  

Nee, waarom zou het? De stijging van de rente compenseert de inflatie bij lange na niet. Of anders gezegd: het reële rendement van rentedragende beleggingen, d.w.z. het rendement na aftrek van de inflatie, zal op lange termijn waarschijnlijk negatief blijven. Beleggers zullen dus ook in de toekomst goede aandelen nodig hebben om de koopkracht van hun vermogen op lange termijn te kunnen handhaven. Dit geldt vandaag meer dan ooit - en dat zal al moeilijk genoeg zijn. Dividenden zijn een belangrijke component van het rendement, maar niet de enige. 

Wat bedoel je daarmee? 

Wanneer u een aandeel koopt, moet u zeker niet alleen naar de hoogte van het dividend, het zogenaamde dividendrendement, kijken.  

Waar kijk je in plaats daarvan naar? 

Naar de kwaliteit van het betreffende bedrijf. Wij zoeken wereldwijd naar eersteklas bedrijven. Voor robuuste bedrijfsmodellen die zelfs grote crises grotendeels ongeschonden doorstaan. Onze beleggers moeten goed kunnen slapen met de bedrijven waarin wij voor hen investeren. Ze moeten op lange termijn een behoorlijk rendement opleveren - met een beheersbaar risico.  

Waaruit leidt u de kwaliteit van een onderneming af - uit de balansverhoudingen? 

Ook, maar niet alleen. Natuurlijk moet de balans zuiver gefinancierd zijn. Maar het is minstens even belangrijk om te kijken hoe robuust en duurzaam het bedrijfsmodel is. Is er een slotgracht - zoals het gezegde luidt - die het bedrijfsmodel beschermt tegen concurrenten? En daarmee samenhangend: hoe voorspelbaar is de toekomstige ontwikkeling van de inkomsten? Het is ook heel belangrijk dat we naar de betrokken mensen kijken: Hoe betrouwbaar is het management? Hoe beter we de bedrijven begrijpen, hoe groter de kans dat potentiële risico's kunnen worden vermeden, ook al zijn er natuurlijk geen garanties.  

Definieer risico. 

Het grootste risico voor een belegger is om permanent geld te verliezen met zijn belegging. Of anders gezegd: volatiliteit, d.w.z. prijsschommelingen, zijn op zich geen risico. Zelfs de koersen van zeer goede bedrijven fluctueren soms sterk, vooral in tijden van crisis. In dit verband moeten beleggers die in aandelen of aandelenfondsen beleggen een flinke dosis schommelingstolerantie hebben. De kans dat diezelfde kwaliteitsaandelen snel hun koersverlies goedmaken is echter veel groter dan bij de minder goede bedrijven.  

Wat is het verband tussen de kwaliteit van het bedrijf en het dividend? 

Alleen als de kwaliteit goed is, kan een bedrijf duurzaam dividenden uitkeren en idealiter ook in de loop van de tijd verhogen. Het dividend volgt de kwaliteit van het bedrijf - en niet omgekeerd.  

U beheert een dividendfonds en u geeft niet om het dividendrendement

Dat heb ik niet gezegd. Voor ons is het dividendrendement een van de vele criteria, niet meer en niet minder. Dat is misschien wat onze beleggingsaanpak onderscheidt van andere. De charme voor beleggers, althans dat hopen wij, ligt in de combinatie: de kwaliteit van de bedrijven enerzijds - waardoor beleggers hopelijk rustig kunnen slapen. En regelmatige uitkeringen aan de andere kant - hopelijk eten ze goed, om binnen de beeldspraak te blijven.  

Dus wat zijn de andere criteria, in termen van dividenden? 

Enerzijds dividendzekerheid, d.w.z. het vermogen van een onderneming om überhaupt dividend te kunnen uitkeren, of beter: om dat permanent te kunnen doen. Dat klinkt zo triviaal, maar dat is het niet. 

Leg eens uit dan? 

De kasstroom moet voldoende zijn om te investeren in onderzoek en ontwikkeling, om het bedrijfsmodel verder te ontwikkelen en om dividend uit te keren. Aan de andere kant heeft het geen zin om de aandeelhouders tevreden te houden met hoge dividenden als dat tegelijkertijd betekent dat de toekomst van de onderneming wordt opgeslokt omdat er geen geld overblijft voor investeringen, of erger nog, als de dividenden worden betaald uit de activa van de onderneming.  

En wat is nog meer belangrijk voor je? 

Het groeipotentieel van het dividend. Zowel de dividendzekerheid als het groeipotentieel hangen in hoge mate af van de kwaliteit van een onderneming en de stabiliteit van haar bedrijfsmodel. 

Dat betekent dat er ook aandelen in de portefeuille zitten waarvan het dividendrendement - laten we zeggen - twee procent of minder is? 

Ja, en in uitzonderlijke gevallen beleggen we zelfs in bedrijven die nog geen dividend uitkeren, maar waarvan we aannemen dat ze dat in de toekomst wel zullen doen - omdat ze dat kunnen.  

Sommige beleggers zullen zeggen: "Dat is te weinig dividend voor een dividendfonds ... 

Wat heeft een belegger op lange termijn aan een eenmalig dividendrendement van acht procent als het dividend volgend jaar - en ook in de jaren daarna - niet wordt uitgekeerd? Wij geven de voorkeur aan bedrijven die groeien in de rol van betrouwbare dividendbetalers, of die daarin zijn gegroeid nadat wij ze in de portefeuille hebben opgenomen. In dit opzicht kan ik u geruststellen: Er zitten ook aandelen in het fonds met een dividendrendement van meer dan twee procent. 

Wat onderscheidt een dividendstrategie in het algemeen - afgezien van de kwaliteit van de bedrijven? 

Je moet het tijd geven, d.w.z. op lange termijn denken. Heb geduld. Dat klinkt ook veel makkelijker dan het is.  

Heb je geduld? 

Ik oefen het. Elke dag. En ik zou zeggen: het helpt! 

Hoe meet je dat? 

Neem de omloopsnelheid van het fonds, die in het boekjaar 2021 6,4% bedroeg. Als u overtuigd bent van de kwaliteit van uw participaties, dan moet u bij hen blijven en niet bij elke koersschommeling het schip verlaten. Bij Flossbach von Storch is dit als portefeuillebeheerder iets gemakkelijker, omdat wij ons niet slaafs hoeven te oriënteren op een referentie-index of ons daaraan hoeven te meten.  

Warren Buffett gaf vele jaren geleden het advies om goedkoop te kopen en nooit te verkopen. 

En zoals zo vaak het geval is, zat daar veel waarheid en wijsheid in. Vermindering van de complexiteit. Dat vind ik erg leuk! 

Dit jaar was de laatste gelegenheid om mee te dingen naar een diner met hem - het recordbedrag van 19 miljoen dollar werd opgehaald. Heb je geboden? 

Nee, dat is zeker gereserveerd voor anderen. Maar het is geweldig dat er zoveel geld is opgehaald voor een goed doel*.  

Ben je niet een beetje jaloers? 

Een beetje misschien, maar ik kan me eroverheen zetten omdat ik een paar jaar geleden het grote voorrecht had zijn sympathieke partner, Charly Munger, persoonlijk te ontmoeten. En bovendien bij hem thuis, voor het diner, in Los Angeles ... 

Hoezo? 

Ik woon regelmatig de jaarlijkse algemene vergadering van Berkshire Hathaway bij. Bij deze gelegenheid ontmoette ik Charly's schoondochter. Ze maakte het contact. Ik communiceerde aanvankelijk zelf met hem via e-mail. Op een gegeven moment kwam de uitnodiging. Eerst kon ik het nauwelijks geloven. Naar Charly Munger's huis?! 

Hoe ging het bezoek? 

Heel ongecompliceerd. Toen ik aankwam, tekende Charly ontwerpen voor studentenhuizen. Hij overwoog of het om redenen van ruimte niet beter zou zijn om geen ramen in de slaapzalen te plaatsen om in plaats daarvan meer ruimte te hebben voor grotere gemeenschappelijke ruimten. Dus in plaats van een raam in de studentenkamers plande Charly een LED-lamp met een ventilatieopening. Dit leidde tot een levendige discussie over het belang van ramen voor het welzijn.  

Heeft hij je ook beleggingstips gegeven? 

Nee, dat heb ik ook niet gevraagd. We spraken over beleggen in het algemeen, over de houding die een goede belegger kenmerkt. Over goede boeken, opmerkelijke persoonlijkheden - hun biografieën. Over de wereld en zijn uitdagingen. 

Was er wel tijd om te eten? 

Dat was aan de kant. We zaten vele uren in Charly's bibliotheek. Dat moet de plek zijn waar hij verreweg de meeste tijd doorbrengt. De dorst naar kennis lijkt zijn drijfveer te zijn. Er was ook een glas Maotai, Chinese drank, voor een goede nachtrust!  

Hoe zou je hem omschrijven als een man? 

Als een zeer bescheiden, ongelooflijk slim, vriendelijk, humoristisch en vooral leergierig persoon.  

Wat heeft de meeste indruk op je gemaakt? 

Zijn nieuwsgierigheid. "De school van het leven", zegt hij, kent geen halfjaarlijkse afsluiting. En het stopt niet bij individuele discipline. 

Zou geschreven kunnen zijn door Warren Buffett...  

Ik zou zeggen dat Charly ook in staat is wijsheid en waarheid in een paar woorden te verpakken.  

Dan heb je toch wel wat beurswijsheid van hem?  

"Aandelenmarkten zijn volatiel. Alleen zij die het kunnen verdragen zullen rijk worden. Zij die het niet kunnen, zullen dat niet worden." Waarbij ik als disclaimer wil toevoegen dat deze vergelijking een navenant lange beleggingshorizon veronderstelt. Charly bedoelde niets anders. De man is nu 98! 

Bedankt voor het interview. 

 

*De opbrengst van de veiling gaat naar daklozen in San Francisco.

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .