14.07.2020 - Bert Flossbach

Het ABC van de Corona-economie


Het ABC van de Corona-economie

De Corona-crisis treft de economie hard en kan lang duren. Hoe zou een opleving eruit kunnen zien? De antwoorden lijken wel een letterspelletje.

Geduld is noodzakelijk (meer dan ooit) tijdens een pandemie. Het coronavirus zal ons in ieder geval bezig blijven houden totdat er voldoende effectieve vaccins of medicijnen beschikbaar zijn en alle economische en sociale beperkingen eindelijk zijn opgeheven. Maar zelfs dan zal er geen terugkeer zijn naar het oude normaal. Veel zaken zullen anders zijn dan voor de crisis.

Corona versnelt bestaande trends

Veranderde consumentengewoonten, flexibeler werken, minder zakenreizen, nieuwe evenementen- en mobiliteitsconcepten, uitgebreide hygiënevoorschriften, maar ook een grotere invloed van de overheid; dat in combinatie met een stijgende schuld en een permanente nulrente zijn ontwikkelingen die in sommige gevallen al voor de crisis zichtbaar waren, maar die nu in een veel hoger tempo evolueren.

U, V, W, L of J?

De meest in het oog springende verandering die we allemaal merken in onze werk-, consumenten- en sociale omgeving is de versnelde trend naar digitalisering. In dit verband is de veelgestelde vraag hoe snel de economie zich na de corona-crisis zal herstellen en welke letter het beste het verloop van het herstel beschrijft, niet voldoende beantwoord. Natuurlijk maakt het voor veel mensen, bedrijven en overheden het verschil of de economische trend meer op een V of een U lijkt, dat wil zeggen of de economie snel terugkeert naar het niveau van voor de crisis of dat ze eerst door een lang tranendal moet gaan.

Letterkunde in tijden van pandemie

Een W zou ook denkbaar zijn als een snelle opleving zou worden gevolgd door een tweede besmettingsgolf met verregaande lockdowns, of – minder waarschijnlijk - een L, waarbij alle steunmaatregelen van de overheid en de onbeperkte steun van de centrale banken een langdurige recessie niet zouden kunnen voorkomen.

Wat het beeld van de totale economie of het bruto binnenlands product verdoezelt, zijn de sterk uiteenlopende ontwikkelingen onder de oppervlakte. Terwijl sommige sectoren al lange tijd onder de crisis lijden en hun lot waarschijnlijk het best kan worden beschreven met de letter L, zijn er andere sectoren waarvan de groeivooruitzichten op lange termijn verbeteren en waarvoor een J de meest treffende beschrijving zou zijn.

De conjunctuur en de beurs

Het aantal jobs in deze industrieën en bedrijven is echter klein in vergelijking met hun beurswaarde, hun hoge gewicht in de aandelenindexen - en het idee dat een paar dozijn technologische en farmaceutische bedrijven de wereldeconomie draaiende houden terwijl de rest uitgehongerd is, zou naïef zijn. Hun producten moeten immers door mensen en bedrijven met genoeg geld worden gekocht. In dit verband zijn de evolutie de algemene economie en werkgelegenheidstrend voor deze bedrijven van belang.

De ontwikkeling van de economie als geheel zal waarschijnlijk de bijna V-vormige koers van de beurzen niet volgen, maar eerder overeenkomen met een U. Dit heeft ook een direct effect op de nationale begrotingen en de schuldenlast, die nog verder wordt opgedreven door dure economische stimulerings- en hulppakketten, en die alleen direct en indirect door de centrale banken kunnen worden gefinancierd.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .