03.02.2023 - Flossbach von Storch

"Geen snelle ommekeer"


"Geen snelle ommekeer"

De ECB en de FED hebben de rente weer verhoogd in de strijd tegen de inflatie. In dit interview spreekt Tobias Schafföner over de verdere (rente)vooruitzichten en de gevolgen voor de kapitaalmarkten.

Na de Fed heeft gisteren ook de ECB haar belangrijkste rentetarieven verhoogd. In de VS stegen de tarieven echter met slechts 0,25 procent, terwijl in de eurozone een dubbele stijging van 0,5 procent plaatsvond. Moet de ECB een inhaalslag maken in de strijd tegen de inflatie?

De inflatieontwikkelingen in de VS en de eurozone waren vergelijkbaar, maar de ECB reageerde later en aarzelender - in dit opzicht is er sprake van een zeker inhaaleffect. Het belangrijkste renteverschil is vandaag voor het eerst sinds het begin van de renteverhogingscyclus iets kleiner geworden. Het verschil tussen de twee grote valutazones bedraagt echter nog steeds meer dan 1,5 procentpunt. De kloof zal tijdens de vergaderingen van maart waarschijnlijk weer kleiner worden, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat zij op middellange termijn wordt gedicht.

Hoe hoog zal de rente stijgen?

Op het eerste gezicht is er een duidelijk stappenplan: Zowel Fed-voorzitter Jerome Powell als ECB-voorzitter Christine Lagarde hebben verdere rentestappen in het vooruitzicht gesteld. Powell sprak van "een paar" extra stappen, waarbij "een paar meer" moet worden geïnterpreteerd als twee verdere rentestappen van elk 25 basispunten. Lagarde kondigde uitdrukkelijk een verdere renteverhoging van 50 basispunten aan voor de vergadering van maart en wil daarna beslissen, afhankelijk van de gegevens.

Hoe betrouwbaar is dit stappenplan?

Helaas niet erg betrouwbaar. Zowel Powell als Lagarde hebben het afgelopen jaar de waarde van hun "forward guidance" begraven met hun communicatiebeleid. Zij werden ingehaald door de inflatietrend en moesten al snel tegen hun prognoses ingaan. Beiden weten dit natuurlijk, en daarom lijken hun pogingen om dingen uit te leggen zo onhandig: Lagarde benadrukte gisteren dat het de bedoeling van de ECB was om de belangrijkste rentetarieven in maart met 0,5 procentpunt te verhogen, maar ze deed geen "absolute, onherroepelijke, onvoorwaardelijke toezegging".

Is het monetaire beleid weer meer data-afhankelijk geworden?

Ja, zeker weten. En dat is ook geen slechte ontwikkeling, als de datapunten niet te kort door de bocht worden beoordeeld. Renteverhogingen hebben een vertraagd effect, dus het zou een vergissing zijn om de rente in een recordtempo te blijven verhogen totdat de inflatie tot het streefcijfer van 2% is gedaald. De bijkomende schade van een dergelijk beleid zou immens zijn.

Nu heeft de Fed echter voor de tweede keer de omvang van haar rentestappen verlaagd, hoewel de inflatie nog niet in de buurt van twee procent is gekomen.

De inflatie in de VS piekte in juni op 9,1%, tegen 6,5% in december. De dalende energieprijzen speelden een grote rol in deze daling. Het kerncijfer, d.w.z. de inflatie exclusief energie- en voedselprijzen, bereikte pas in september een piek van 6,6% en is sindsdien gedaald tot 5,7%. De daling is dus veel minder dynamisch; het basistarief zou binnenkort boven de kerninflatie kunnen liggen. Het zal voor de argumentatie van de Fed later dit jaar een uitdaging zijn als de basisrente hardnekkig hoog blijft. Positief vindt de Fed echter de recente daling van de groei van de arbeidskosten.

Wat zijn de ontwikkelingen in de eurozone?

In de eurozone zal de bijdrage van energie aan de inflatie waarschijnlijk al in maart negatief worden. Wij verwachten dus een soortgelijke ontwikkeling: een aanzienlijke daling van de algemene inflatie, terwijl de kerninflatie hardnekkiger boven het streefcijfer zal blijven. Er blijft een tekort aan arbeidskrachten; de loondruk is de belangrijkste factor om de inflatie hoger te houden dan in het verleden, zowel in de VS als in ons land, zelfs op duurzame basis. Wij verwachten dan ook geen snelle ommekeer in het monetaire beleid. Vooral omdat, na een eerste afkoeling, zou moeten blijken dat veel inflatieveroorzakers van structurele aard zijn.

De euro is de afgelopen maanden ongeveer 15 procent in waarde gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Welke rol speelde Christine Lagarde hierin?

De appreciatie van de euro begon - vanaf een zeer laag niveau - in september, nadat de ECB met een rentestap van 75 basispunten had aangegeven dat ook zij de inflatiebestrijding serieus zou nemen. In dit opzicht heeft de daaropvolgende convergentie van het monetaire beleid zeker een rol gespeeld bij de appreciatie van de euro. De eurozone bevindt zich nog niet in een diepe recessie en de gasopslagplaatsen zijn nog goed gevuld. De algemene economische ontwikkeling draagt dus bij tot de positieve waardering van de gemeenschappelijke munt.

De economische vooruitzichten zijn echter nogal somber en de leiders van de centrale banken hebben aangegeven dat zij de rente verder willen verhogen. Waarom hebben de aandelen- en obligatiemarkten hier bijna euforisch op gereageerd?

Er waren enkele opmerkelijke verklaringen, in beide persconferenties. Powell zei bijvoorbeeld dat een "desinflatoir proces" was begonnen. Ook werd hem gevraagd wat hij ervan vond dat de kapitaalmarkten nu al rekening houden met renteverlagingen voor de tweede helft van het jaar. In plaats van deze verwachting duidelijk af te wijzen, zei hij dat renteverlagingen uiteraard alleen denkbaar zijn als de inflatie zeer sterk daalt. De kapitaalmarkten hebben zich geconcentreerd op de positieve interpretatie van deze verklaringen: De cyclus van renteverhogingen loopt ten einde, het ergste is voorbij.

Deelt u deze interpretatie?

De markt heeft de neiging te overdrijven. Daarom moet men niet te veel energie verspillen aan het interpreteren van prijsbewegingen op korte termijn. Maar er is zeker reden voor optimisme: de inflatie zou moeten blijven dalen en de wereldeconomie verkeert niet in een recessie. En men kan de "data-afhankelijke" verklaringen van de centrale bankiers ook positief interpreteren: Natuurlijk hebben noch Jerome Powell noch Christine Lagarde er belang bij om met een al te restrictief monetair beleid een echte economische ineenstorting of de volgende financiële crisis te ontketenen.

Gerechtvaardigd optimisme mag echter niet leiden tot naïviteit. We hebben al een relatief hoog niveau van de basisrente bereikt en hogere herfinancieringskosten hebben een langetermijneffect en drukken de economie. Een vrij voorzichtige bedrijfsverwachting voor 2023 kan ook worden geïdentificeerd als een gemeenschappelijke noemer in het huidige rapportageseizoen. Een andere zeer relevante factor voor aandelenwaarderingen is dat rentedragende effecten het afgelopen jaar weer aantrekkelijker zijn geworden als beleggingsalternatief. Al met al zorgen deze factoren ervoor dat wij, met een fundamenteel constructieve langetermijnvisie, toch voorzichtiger worden als de stemming op de aandelen- of obligatiemarkten te zorgeloos wordt.

Dr. Tobias Schafföner is partner en portefeuillebeheerder bij Flossbach von Storch.

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .