11.03.2021 - Philipp Vorndran

Een "Zwarte Zwaan"


Een "Zwarte Zwaan"
Bloomberg

Tien jaar geleden veroorzaakte een enorme zeebeving in Japan een nucleaire catastrofe. De aandelenmarkten stortten in - wereldwijd. Wat beleggers hiervan kunnen leren.

De ramp in Fukushima was verwoestend, de gevolgen dramatisch en alomtegenwoordig: tien jaar geleden, op 11 maart 2011, veroorzaakte een zeebeving voor de kust van Japan enorme tsunami's. Meer dan 19.000 mensen stierven, hele steden werden verwoest. In de kerncentrale van Fukushima Daiichi heeft zich een ongeval voorgedaan: verscheidene kernreactoren zijn vernield en er is radioactief materiaal vrijgekomen. Grote delen van het land zijn nog steeds onbewoonbaar. Meer dan 100.000 mensen verloren hun huis.

Op de beurzen kelderden de aandelenkoersen toen, althans kortstondig. De belangrijkste index van Japan, de Nikkei, verloor bijna 20 procent in een paar handelsdagen. In Europa zijn de koersen, gemeten aan de Euro Stoxx 50, in dezelfde periode met ongeveer zeven procent gedaald. Er was grote bezorgdheid dat het nucleaire ongeval over lange termijn een negatief effect zou kunnen hebben op de Japanse economie - en, gezien het belang ervan, ook op de wereldeconomie. Voorlopig althans.

Voorzichtigheid met politieke afhankelijkheden

In Duitsland hebben vooral nutsbedrijven de beving gevoeld. Bondskanselier Angela Merkel had genoeg van kernenergie en de inherente risico's ervan - en gaf de aanzet tot de geleidelijke afschaffing van kernenergie. Haar "energiewende" ontnam de getroffen bedrijven van een groot deel van hun basisactiviteiten.

De aandelenkoersen van sommige nutsbedrijven weerspiegelen dit vandaag nog steeds - en leren beleggers voorzichtig te zijn met het selecteren van aandelen in bedrijven waarvan de bedrijfsmodellen te veel afhangen van het wel en wee van politieke beslissingen en waarvan het aanbod van producten en diensten niet voldoende gediversifieerd is. Zoals dat, alleszins in die tijd, het geval was voor deze bedrijven.

Economische zorgen vervaagden snel

Terwijl de gevolgen voor de mensen in de regio, hun ecologisch milieu, verwoestend waren en nog steeds zijn, vervaagden de economische zorgen snel. De aandelenkoersen herstelden zich binnen korte tijd. De "Zwarte Zwaan", symbool van een hoogst onwaarschijnlijke maar des te destructievere gebeurtenis, vloog op tijd weg. Bijna net zo snel en verrassend als ze was aangekomen. Terwijl Fukushima waarschijnlijk meer een "grijze zwaan" was; het moet immers voor iedereen, ten minste sinds het ongeluk met de reactor van Tsjernobyl in het voorjaar van 1986, duidelijk zijn geweest dat het opwekken van kernenergie niet zonder risico's is. 

Toch heeft Fukushima beleggers aangetoond: Beurscrashes kunnen nooit worden getimed, ook al beweren sommige onheilsprofeten het tegendeel. Een verwoestende vulkaanuitbarsting, een meteorietinslag, een grote aardbeving - al deze dingen kunnen, al deze dingen zullen waarschijnlijk op een bepaald moment gebeuren. Misschien pas over 10.000 jaar, maar misschien ook al over twee jaar. Humanitaire en dus ook economische catastrofes, allemaal. Maar deze onzekerheid, die bekend staat als "event risk", mag nooit bepalend zijn voor een beleggingsstrategie die gericht is op de lange termijn. 

Catastrofes laten zich niet timen

Toen ik in de jaren ’80 aardrijkskunde studeerde, waarschuwden professoren ons altijd voor een superaardbeving in Californië. Aan het eind van de jaren zestig hadden wetenschappers zich gerealiseerd dat de San Andreas-breuk, die over een lengte van ruim 1300 km van noord naar zuid door Californië loopt, de grens vormt van twee continentale platen en dat aardbevingen daar onvermijdelijk zijn. Dus na dit besef is de vraag voor de mensen in de regio niet langer of, maar wanneer de volgende mega-aardbeving zal plaatsvinden. En als het zover is, stort natuurlijk alles in Silicon Valley in elkaar. En daarmee, de aandelenmarkten.

Maar als wij daar in de loop der jaren niet hadden geïnvesteerd, zou dat zeker niet in het belang van onze investeerders zijn geweest. Silicon Valley staat nog overeind!

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .