09.01.2023 - Bert Flossbach

Een terugblik – en een vooruitblik


Een terugblik – en een vooruitblik
Bert Flossbach

2022 was (opnieuw) een crisisjaar. Dit was ook duidelijk op de aandelenmarkten. Wat staat ons de komende maanden te wachten?

Als beleggers zijn wij geneigd voorzichtig te zijn met superlatieven, zelfs bij de evaluatie van het afgelopen jaar; vooral omdat veel van hen in het recente verleden als "uitzonderlijk" zijn bestempeld. Denken we maar aan de hoogtijdagen van de Corona pandemie, het jaar 2020.  

De crisis leek ons lange tijd een permanente toestand, de uitzondering de regel. In dit opzicht past 2022 naadloos in de reeks uitdagende, soms verontrustende jaren. Het bijzondere aan het afgelopen jaar was de veelheid van onderling afhankelijke en elkaar versterkende crises.  

De gevolgen van de pandemie, de verstoorde leveringsketens, zijn nog steeds voelbaar, samen met de barbaarse oorlog in het midden van Europa en de inflatoire storm die uit beide voortkomt. De laatste keer dat er zo'n prijsstijging was, was vier decennia geleden!  

Massieve rente-ommekeer 

Veel mensen maken zich zorgen over hun toekomst, vooral omdat de staat waarin we leven disfunctioneler lijkt dan ooit. Door de noodzakelijke, zij het vrij late reactie van de centrale banken op de snelle stijging van de inflatie kenden de kapitaalmarkten vorig jaar bijna alleen maar "verliezers".  

2022 was een slecht jaar voor aandelen en een rampzalig jaar voor obligaties. De aanhoudende inflatie heeft de centrale bank ertoe gebracht een radicale ommezwaai te maken. De omvang en het tempo van de renteverhogingen waren ongetwijfeld verrassend.  

In amper negen maanden tijd heeft de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) de belangrijkste rentevoet verhoogd van 0,25 tot 4,5% (telkens de bovenkant van de vork). De Europese Centrale Bank (ECB) volgde dit voorbeeld en verhoogde haar depositorente binnen vijf maanden van min 0,5 tot twee procent.  

Harde tijden – ook voor beleggers

Dit dreef ook de obligatierente aanzienlijk op, wat leidde tot hoge koersverliezen voor effecten die doorgaans als veilig worden beschouwd. Een Duitse federale obligatie met een looptijd van tien jaar die begin januari werd uitgegeven, verloor meer dan 20 procent, papier met een looptijd van 30 jaar bijna 50 procent en zelfs bunds met een looptijd van vijf jaar (het klassieke weduwen- en wezenpapier) daalden met elf procent, allemaal historisch slechte beleggingsresultaten.  

De sterke stijging van de rente heeft ook de aandelenwaarderingen gedrukt en tot verliezen in de betrokken indexen geleid. De wereldwijde aandelenindex MSCI World noteerde een min van ongeveer 18 procent, wat overeenkomt met een verlies van 13 procent in eurotermen.  

Alleen het goud kon een beetje schitteren. Hoewel een troy ounce goud aan het eind van het jaar tegen 1.824 US dollar noteerde, bijna op hetzelfde niveau als aan het begin van het jaar, betekende dit nog steeds een plus van bijna zes procent in eurotermen. 

Een vooruitblik

Kunnen we optimistischer zijn voor de komende maanden? En wat zijn de lessen voor 2023? Eén ding is duidelijk: het is de centrale banken ernst met de inflatiebestrijding; zij zullen hun restrictiever beleid pas beëindigen wanneer er een duurzame daling van de inflatie waarneembaar is - of wanneer er collaterale schade optreedt die groter is dan het voordeel van hun anti-inflatiebeleid.  

Of de centrale banken uiteindelijk succesvol zullen zijn, weten zelfs hun vertegenwoordigers waarschijnlijk niet. In de komende maanden zullen de beurzen van de ene centrale bankvergadering naar de andere schommelen, in een poging een einde te maken aan de cyclus van renteverhogingen. 

Dit betekent dat de prijzen voortdurend op en neer gaan, zonder een duidelijke trend. Maar om kapitaal op lange termijn te behouden, hebben we de aandelen van goede bedrijven nodig. Op dit moment komen hun waarderingen ongeveer overeen met de huidige rente- en rendementsniveaus.  

Er zijn weer kansen

Aanzienlijk hogere rentetarieven zouden de waarderingen echter opnieuw onder druk zetten. Des te belangrijker is het voor langetermijnbeleggers om de juiste aandelen te selecteren en hun portefeuille zo intelligent mogelijk te diversifiëren.  

Anderzijds is het risico-rendementsprofiel van veel beleggingen verbeterd. Dit geldt ook voor delen van de obligatiemarkt, waar weer rendementen kunnen worden gegenereerd die ook de inflatie compenseren.  

Als langetermijnbeleggers hebben wij er dan ook alle vertrouwen in dat de toekomst weer betere tijden voor beleggers in petto heeft, ook al zal de weg daarheen eerst nog hobbelig zijn. 

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .