26.02.2023 - Flossbach von Storch

„Discipline is nodig“


„Discipline is nodig“

De prijzen van activa zijn de laatste tijd gedaald. Maakt dit het gemakkelijker om vermogen op te bouwen? Philipp Immenkötter, Senior Analist bij het Flossbach von Storch Research Institute geeft antwoorden. 

Mijnheer Immenkötter, de aandelenwaarderingen zijn gedaald, de rente op activa is terug en de vastgoedprijzen dalen. Is dit een goed moment om te beginnen met het opbouwen van vermogen? 

Private huishoudens moeten nu inderdaad minder betalen om activa zoals vastgoed of financiële effecten te verwerven. Voor een gemiddeld particulier huishouden in Duitsland bedroeg de daling van de activaprijzen in het vierde kwartaal van 2022 ten opzichte van het voorgaande jaar 2,9 procent. Dat blijkt althans uit onze vermogensprijsindex, die ons instituut regelmatig berekent en publiceert op de website van het Flossbach von Storch Research Institute. 

De consumentenprijzen stijgen snel. De vermogensinflatie is nu negatief... 

... wat op het eerste gezicht goed nieuws is voor degenen die niet al hun inkomen willen uitgeven maar voorzieningen voor de toekomst willen treffen. Toch is de prijsdaling slechts een druppel op een gloeiende plaat voor jonge gezinnen en minder welvarende huishoudens die nu pas beginnen met het opbouwen van hun vermogen. 

Kan u ons daar een voorbeeld van geven? 

Laten we een zeer klassieke investering als een huis nemen. De rente op bouwleningen is de laatste tijd snel gestegen, wat het voordeel van de dalende vastgoedprijzen teniet doet. Bovendien zijn de kosten van nieuwbouw en renovatie gestegen, naast bijkomende kosten zoals verwarming. 

De waarde van activa is de afgelopen jaren snel gestegen. Of het nu gaat om onroerend goed of financiële activa. 

Dit blijkt ook uit de verhouding tussen vermogen en inkomen van de Duitsers. In 2009 had het gemiddelde huishouden in dit land een vermogen van 145.000 euro, het gemiddelde bruto huishoudinkomen bedroeg 45.000 euro. Men moest dus 3,2 keer het bruto jaarsalaris uitgeven om het vermogen van het gemiddelde huishouden te verwerven. Tot op heden is het gemiddelde inkomen met 46 procent gestegen - maar de prijzen van activa met 82 procent. Daardoor is de verhouding tussen bruto vermogen en bruto inkomen het afgelopen jaar gestegen tot 4,0. Of anders gezegd: Het was vroeger veel gemakkelijker om vermogen op te bouwen dan nu. 

Wat was de reden voor die stijging van de activaprijzen? 

In 2009, dat wil zeggen na het uitbreken van de financiële crisis, bevonden de prijzen van financiële en materiële goederen zich op een dieptepunt. Sindsdien zijn ze snel gestegen. Vooral voor onroerend goed, dat een groot deel van het vermogen van de Duitsers uitmaakt. Een belangrijke oorzaak was het extreem expansieve monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. De rente op de kapitaalmarkten daalde tot een historisch dieptepunt, waardoor de hypotheekrente daalde en de vastgoedprijzen stegen. 

En dan kwam de rente-ommekeer. 

De na de coronapandemie ontstane en door de crisis op de energiemarkten en in de toeleveringsketens verergerde inflatie van de consumentenprijzen veroorzaakte aanhoudende prijsdalingen op de activamarkten. De rente op de kapitaalmarkten steeg, waardoor vastgoedfinanciering duurder werd, wat op zijn beurt een einde maakte aan de prijsrally op de vastgoedmarkt. De economische onzekerheid drukte ook de prijzen van bedrijfsactiva en aandelen. En de stijgende rente zorgde voor een historische prijsdaling op de obligatiemarkt. 

Wat zijn de gevolgen? 

Ondanks de recente daling van de prijzen voor onroerend goed en financiële goederen is vermogensopbouw nu nog steeds aanzienlijk duurder dan in het verleden. De financieringskosten voor onroerend goed zijn meer gestegen dan de prijzen op de onroerendgoedmarkt zijn gedaald voor de meeste particuliere huishoudens die bereid zijn te kopen. Om terug te keren naar de lagere niveaus van het verleden zou ofwel het gemiddelde salaris moeten stijgen, ofwel de rente moeten dalen, ofwel de prijzen van activa verder moeten dalen. 

Wat is er nodig om de activaprijzen sterker te laten dalen? 

Een heftige recessie. Dan dalen ook de lonen, en daarmee de vraag naar activa. 

Zeer weinig mensen zouden een ernstige economische crisis wensen. Hoe kan men in het huidige klimaat vermogen opbouwen? 

Alles wijst erop dat vermogensopbouw op lange termijn duur zal blijven. Jonge gezinnen met weinig vermogen zijn in het nadeel. Wie vermogen wil opbouwen, moet daar nu nog vroeger mee beginnen. Discipline en langetermijndenken zijn vereist. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk ook om hoe men het spaargeld belegt. Naast professioneel advies is belangstelling voor de kapitaalmarkten zeker nuttig. 

Hartelijk dank voor het gesprek, mijnheer Immenkötter. 

 

JURIDISCHE INFORMATIE

Dit document dient onder meer als marketingmateriaal.

De informatie in dit document en de meningen die erin worden geuit, weerspiegelen de standpunten van Flossbach von Storch Invest S.A. op het moment van publicatie en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Informatie over toekomstgerichte uitspraken weerspiegelt de opvattingen en toekomstverwachtingen van Flossbach von Storch Invest S.A. Desalniettemin kunnen de feitelijke ontwikkelingen en resultaten aanzienlijk afwijken van de verwachtingen. Alle informatie is met zorg samengesteld. Er kan echter geen garantie worden gegeven voor de juistheid en volledigheid. De waarde van een belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgt.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Dit is geen aanbod om effecten te kopen of erop in te schrijven. De informatie en de schattingen in dit document vormen geen beleggingsadvies. De waarde van elke belegging kan dalen of stijgen en het is mogelijk dat u het ingelegde bedrag niet terugkrijgt. Voordat u een mogelijke investering doet, moet u met uw adviseur overleggen.

De informatie is onderworpen aan copyright, handelsmerk en industriële eigendomsrechten. Vermenigvuldiging, distributie, het beschikbaar stellen voor het ophalen of het online beschikbaar stellen van de video (overdracht naar andere websites), geheel of gedeeltelijk, in gewijzigde of ongewijzigde vorm, is alleen toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Floosbach von Storch Invest S.A.. De omvang van de toestemming moet dan in acht worden genomen en er moet worden verwezen naar de herkomst van de reproductie en de rechten van Flossbach von Storch Invest S.A.

© 2023 Flossbach von Storch . Alle rechten voorbehouden .